Preokret: Petnaest odsto od budžetskih prihoda stranaka da ide ka Fondu za specijalizaciju i usavršavanje učenika i studenata

Nakon što je problem odlaska talentovanih učenika na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju riješen kroz dogovor predstavnika Vlade i privrednika, nameće se pitanje zašto Vlada i resorno ministarstvo nijesu imali sistemski odgovor na pitanje koje je od ogromnog značaja za razvoj talentovanih mladih ljudi i ukupni imidž države, kazala je Andrijana Radović, kandidatkinja za poslanicu liste Preokret za sigurnu Crnu Goru – Srđan Perić.

Podsjeća da se Preokret prošle nedjelje javno obavezao da će mjesečno izdvajati 15 odsto sredstava koje bude ostvarivao iz budžeta tokom trajanja budućeg saziva Skupštine Crne Gore i usmjeravati ih u Fond za specijalizaciju i usavršavanje učenika i studenata.

“Ove nedjelje pozvaćemo sve učesnike u izborima da se priključe ovoj inicijativi i tako obezbijedimo tri miliona eura u četvorogodišnjem mandatu, što je dovoljno za oko 200 usavršavanja i sličnih aktivnosti učenika i studenata – od dodatnih specijalizacija do takmičenja. Na taj način bi bili podržani učenici i studenti kojima po bilo kom osnovu fale sredstva za studiranje, usavršavanje i takmičenje, po unaprijed defnisanim kriterijumima. Ova aktivnost bi se ostvarivala na način što bi novac bio uplaćivan na namjenski formiran podračun Ministarstva nauke Crne Gore, a isto bi bilo u obavezi da jednom godišnje podnese izvještaj Odboru za nauku, prosvjetu, kulturu i sport Skupštine Crne Gore o načinu potrošnje ovih sredstava”, objasnila je Radović.

Kako je istakla, čitav obrazovni sistem je zakazao, jer je s jedne strane koordinacija institucija veoma loša, a sa druge ne postoji stabilan mehanizam putem kojeg se obezbjeđuju sredstava za razvoj i usavršavanje talenata.

“Čini se da je problem ekspresno riješen tek nakon što se podigla bura u javnosti, kada je državno rukovodstvo shvatilo da to i nije najbolja reklama u susret parlamentarnim izborima. Umjesto rješavanja problema prije izbora, što je bio manir i tridesetogodišnje, a vidimo i nove vlasti, talentovanim mladim ljudima u Crnoj Gori potrebna je sistemska podrška”, navodi Radović.

Preokret ovime želi da sistemski pristupi obezbjeđivanju podrške za talentovane mlade ljude, kako bi dobili priliku da ostvare svoje potencijale i daju doprinos budućem razvoju Crne Gore umjesto da odlaze iz države.

“Podrška mladima treba da se pruža kontinuirano, a ne samo kada je to politički isplativo”, poručuje Radović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano

Na sjeveru se ujutru po kotlinama očekuje magla, a popodne je u planinama ponegdje moguća kratkotrajna nestabilnost.

Odbijena žalba: Vrhovni sud stavio tačku na slučaj eventualnog...

Time je najviši sud potvrdio odluku Tužilačkog savjeta od 15. juna i odbio kao neosnovanu žalbu zamjenice...

Brutalno isprebijali tri brata pa rekli da im je...

Krivično su prijavljeni da su oko tri sata ujutro obavljajući zaštitarsku djelatnost počinili krivično djelo nasilničkog ponašanja...

Injac: Zalagaću se da Gradsko pozorište nosi ime po...

"Cijenim stvaralaštvo izuzetnog umjetnika Jagoša Markovića, kojim je obogatio crnogorsku kulturu.Zalagaću se da Gradsko pozoriste nosi njegovo...

OO BS Pljevlja: Pozivamo Vladu da hitno reaguje i...

“Priča o evropeizaciji, multietičnosti, antifašizmu, danas je pala na ispitu upravo u gradu koji se s ponosom...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare