Izvor:nova.rs

Protjerani Božović i bez diplomatske legitimacije prima platu 4.400 eura

Već godinu i po dana Vladimir Božović iz fotelje u Beogradu prima platu ambasadora Srbije u Crnoj Gori i to u vrijednosti od oko 4.400 eura, piše Nova.rs.

Međutim, kako tvrde crnogorski zvaničnici, tome je došao kraj – Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore vraćene su diplomatske legitimacije Božovića i njegove porodice, što bi trebalo da znači da je Božović i za zvanični Beograd okončao ambasadorsku funkciju.

On je za Novu.rs potvrdio da je vratio diplomatsku legitimaciju, ali navodi da je i dalje ambasador, kao i da prima ambasadorsku platu.

Ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović proglašen je personom non-grata 28. novembra 2020. godine i od njega je tada zatraženo da napusti Crnu Goru. Takvu odluku crnogorskih vlasti nije uvažio Beograd, nadajući se da će ona biti promijenjena.

Tako je Božović, iako protjeran, i dalje zvanično obavljao ambasadorsku funkciju i primao platu od 4.403 eura, iako je sve vrijeme sjedio u Beogradu.

Naime, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić naveo je da su njegovom ministarstvu vraćene diplomatske legitimacije protjeranog ambasadora Vladimira Božovića i članova njegove porodice. On je u pisanom odgovoru poslanici Demokratskog fronta Jeleni Božović rekao da to predstavlja i jasan stav Srbije, odnosno da je i za zvanični Beograd Božović okončao funkciju diplomatskog predstavnika Srbije u Crnoj Gori.

Sam Božović u kratkom razgovoru za Nova.rs potvrdio je da je prije mjesec i po dana vratio diplomatsku legitimaciju, a prije godinu poresku karticu.

“To je učinjeno na zahtjev Crne Gore, s obzirom na to da su te legitimacije njihovo vlasništvo. Tim činom smo željeli da pokažemo dobro volju. Taj čin vraćanja legitimacija nema nikakve veze sa funkcijom i statusom ambasadora. Ja i dalje obavljam dužnost ambasadora Srbije u Crnoj Gori i za to kao i svi drugi ambasadori primam platu”, navodi on.

“Signal da će Božović biti smijenjen”

Bivši ambasador Srećko Đukić objašnjava za Nova.rs da diplomatske legitimacije u zemlji prijema diplomatama služe kao zamjena za pasoš.

“Kada završite dužnost, vi vraćate te legitimacije državi prijema. Ovakva odluka Srbije može biti signal da će Božović i zvanično biti smijenjen sa ambasadorske funkcije”, objasnio je Đukić.

Novi ambasador u duhu dobrih odnosa
Status Božovića i izbor novog amabasadora u Crnoj Gori bila je tema današnjeg sastanka predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i premijerke Srbije Ane Brnabić.

“Ono što smo razgovarali (sa premijerkom Brnabić) je u duhu dobre saradnje i treba da imamo ambasadore Crne Gore u Beogradu i Srbije u Podgorici. To je jako važno i za ove teme koje su ekonomskog karaktera. Da i oni imaju svoju diplomatsku misiju, kao i kod ostvarivanja ekonomske diplomatije”, rekao je Abazović.

Portal Nova.rs pokušao je danas tim povodom da kontaktira Vladimira Božovića, ali on nije odgovarao na pozive i poruke.

“Božović se miješao u unutrašnje stvari Crne Gore”

Kada je proglašen personom non grata, u zvaničnom obrazloženju navedeno je da je Božović “nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”.

U saopštenju crnogorskog ministarstva vanjskih poslova bilo je navedeno da se Božović dugo i kontinuirano miješao u unutrašnje stvari i davao izjave nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

O svom statusu govorio je i sam Božović u februaru prošle godine za Srpski radio iz Čikaga. On je rekao da “nije lako biti prognanik”, te da i i dalje obavlja ambasadorsku funkciju, ali iz Beograda.

“Imam mandat još nešto manje od tri godine i obavljaću tu funkciju sve dok država Srbija bude to od mene tražila”, naveo je Božović, a prenio je tada podgorički portal Borba.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Uručena vrijedna oprema barskim vatrogascima

"U pitanju je spasilačko korito i spasilačka spinalna daska sa pratećom opremom. Imajući u vidu povećan obim...

Filipović: Abazović je slagao, jedinu nekretninu koju sam ikad...

“Dritan je danas mučki i fukarski slagao. Ja od 2015. nisam politički eksponirana ličnost i ne moram...

ZA SEDAM DANA POČINJE SEA DANCE: Ljeto će produžiti...

Omiljena umjetnica ovih prostora Konstrakta prvi put...

Preuzimanje Željezare da se završi do 1. septembra

Predstavnik radnika Željezare Ivan Vujović kazao je za Televiziju Crne Gore da su...

Crnogorski PEN centar: Abazović još jednom bahato crta metu...

Njihovo saopštenje prenosimo integralno: "Nasred śednice Parlamenta Crne Gore Abazović...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare