Izvor:Pobjeda

Prvo svijeća za četnike, pa naklon partizanima

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš čestitao je građanima Dan oslobođenja grada uz želju da bude posljednji koji se obilježava 20. novembra i očekivanje da i zvanično bude zamijenjen Svetom Petkom, odnosno 27. oktobrom, kako je nedavno većinski glasao lokalni parlament, čija odluka čeka odobrenje Vlade.

Vraneš se juče sa saradnicima uz svijeću stavljenu na postolja sa krstom, i vijence sa trobojkom, poklonio partizanskim žrtvama na spomen-obilježju na Stražici, ali je prethodno, nedaleko odatle, zapalio svijeću „za pale četničke heroje“, koji su, kako se tvrdi, bačeni u jamu koja se na tom mjestu nalazila.

Ko je oslobodio Pljevlja

U izjavi medijima rekao je da je delegacija Opštine tu da oda „poštu svim herojima koji su svoj život dali da bismo mi danas živjeli u slobodi“. Nije precizirao ko je, konkretno, oslobodio Pljevlja od fašista. 

” Mi smo ovdje kod jame na Stražici položili vijenac, pomolili se Bogu i zapalili svijeću za sve heroje koji su bili u četničkom pokretu i koji su život dali za slobodu. Takođe, ovdje kod spomenika na Stražici poklonili smo se svim junacima i svim herojima u partizanskom pokretu koji su svoj život dali da bismo mi danas živjeli u slobodi”, naveo je Vraneš, prenio je portal RTV Pljevlja.

Prema njegovim riječima, opšte je poznato „nažalost da je u Drugom svjetskom ratu bilo više pokreta koji su se borili protiv fašizma“.

” Na nesreću našeg naroda, nekad su i ti pokreti među sobom bili sukobljeni. Međutim, ljudski život je nešto najvrednije i mi ne smijemo da prebiramo po žrtvama i svako ko je dao život za slobodu svog naroda vrijedan je našeg poštovanja”, rekao je Vraneš.

Opštinska delegacija bila je sastavni dio proslave Dana oslobođenja koja je juče „u dvije kolone“ organizovana na Stražici.

Najprije su, objavila je RTPV, u 10 sati vijence položili i počast poginulim partizanima odali predstavnici Udruženja boraca i antifašista, kao i dijela političkih partija – DPS, Bošnjačke stranke, Vijeća Bošnjaka i Ujedinjene Crne Gore.

U drugom terminu od 11 sati vijence su, pored opštinskog rukovodstva, položili Udruženja boraca NOR-a 1941-1945, čelnici Opštine i Skupštine opštine, predstavnici Demokrata, PES-a, lokalnog SNP-a i Ure.

Protest protiv revizije

Predsjednik Udruženja boraca i antifašista NOR u Pljevljima Goran Čavić podsjetio je juče da se na Stražici nalazi spomen za 414 boraca za slobodu i žrtava fašističkog terora, dok ih u odvojene četiri kosturnice ima ukupno 195 – u Bobovu, Kosanici, Kruševu i Šulama.

On je kazao da počast partizanima na Stražici nije skup samo povodom oslobođenja Pljevalja već i skup protesta slobodomislećih, proevropskih i civilizovanih ovoga grada i države.

” Hoćemo da pošaljemo poruku da nas ima dovoljno koji se ne slažu sa nečuvenom odlukom da se Dan opštine promijeni u neki drugi datum”, kazao je Čavić.

Prema njegovim riječima, politička većina koja čini vlast u Pljevljima, misleći da će to trajati dovijeka, dirnula je u najsvjetlija osjećanja svih antifašista ovoga grada i države.

” Svih ljudi koji znaju osnovne stvari iz istorije i koji su, ako ništa drugo, od svojih predaka čuli što je ko radio tokom rata”, kazao je Čavić.

U ime građana na manifestaciji koja je tada obilježavala sjećanje na pale borce na Stražici Koviljka Laušević, predstavnica grupe građana, podsjetila je da su prije 79 godina nakon velikih žrtava oslobođena Pljevlja.

” Ukupno 570 partizanskih boraca dalo je svoje živote u godinama patnje da bismo mi danas živjeli u miru. Osim palih boraca živote je izgubilo 1.830 žitelja”, podsjetila je Laušević.

U ime delegacije Udruženja boraca NOR-a 1941-1945. koja je spomen-kompleks posjetila u 11 sati okupljene je pozdravio Vidoje Despotović. Pozvao je okupljene na minut ćutanja uz poziv da ostanu vjerni ideji i opredjeljenju da se očuvaju tekovine NOR-a.

Suživot, sklad, zajedništvo… 

Praznik Pljevljacima čestitao je i predsjednik države Jakov Milatović.

” Ovo je dan kada se podsjećamo na oslobođenje Pljevalja u Drugom svjetskom ratu i žrtvu koju je tom prilikom snosio cijeli pljevaljski kraj u nastojanju da se oslobodi od stranog okupatora. Pljevlja su danas primjer za vrijednosti multietničkog i multikonfesionalnog sklada koje se reflektuju u harmoničnom građanskom suživotu”, naveo je Milatović.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić izrazio je očekivanje i nadu da će u zemlji svi učiniti sve da upravo po modelu kakav postoji u Pljevljima svi narodi u Crnoj Gori žive u duhu mira, sklada i zajedništva.

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, čija je stranka uz nekadašnji DF odlučujuće doprinijela da se Dan oslobođenja zamijeni drugim datumom, kazao je da u ovim izazovnim vremenima Pljevlja predstavljaju „svjetionik nade, pokazujući put naprijed kroz solidarnost, inovacije i posvećenost zajedničkim ciljevima“.

” Želim vam da ovaj Dan opštine bude, ne samo proslava prošlosti, već i obnova naše zajedničke posvećenosti prosperitetnoj budućnosti”, poručio je Bečić.

Gradske vlasti u Pljevljima su krajem septembra odlučile da Dan opštine bude 27. oktobar koji, kako je navedeno, predstavlja dan dvostrukog oslobođenja Pljevalja – prvi put, kako navode, 1912. od Osmanske imperije, a drugi put 1918. oslobođenje od Austrougarske.

Bivši premijer Dritan Abazović kazao je tada da Vlada neće podržati takvu odluku, dok je u javnosti kritikovana odluka da se vjerski praznik nametne kao dan višenacionalne opštine.

Inicijativu su podnijele partije bivšeg Demokratskog fronta, a podržale Demokrate Alekse Bečića. Manevru u lokalnom parlamentu je prethodila kampanja episkopa Srpske pravoslavne crkve Atanasija, koji je pozvao odbornike da podrže oslobođenje od „ostataka bezbožnog komunističkog nasljeđa, oličenog u dosadašnjem Danu opštine“.

DPS: Omalovažavanje žrtava i vrijednosti antifašizma 

Mir i spokoj onih koji su dali živote za našu slobodu još jednom su narušili oni koji bi da žrtve dijele na ,,naše“ i ,,njihove“, ocijenili su iz pljevaljskog DPS-a navodeći da su lokalni revizionisti i sljedbenici kvislinškog pokreta oskrnavili spomenik stradalim borcima na Stražici na dan kada je taj grad oslobođen od fašista u Drugom svjetskom ratu

” Kako drugačije protumačiti odavanje pijeteta sa jednonacionalnim i jednovjerskim simbolima a znate da su rame uz rame, sa puškom u ruci i petokrakom na glavi, u boj kretali i sa pjesmom ginuli borci svih vjera i nacija sa jednim zajedničkim ciljem – oslobođenjem Pljevalja od okupatora i fašista”, kažu iz DPS-a.

Naveli su da su se nakon završene dostojanstvene ceremonije pojavili „stidljivo i niotkuda predsjednik Opštine i njegovi saradnici koji su svojim performansom pokušali da omalovaže žrtve i vrijednosti antifašizma, izjednačavajući žrtve i njihove zločince u pokušaju da reviduju istoriju na koju je ponosna ogromna većina Pljevljaka“.

Iz DPS su pozvali tužilaštvo da konačno stane na put ratnohuškačima i revizionistima dok nije kasno, dok su svima koji se, kako su naveli, igraju sa vrijednostima antifašizma poručili – no pasaran.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare