test

Rakočević: Ne isključujem mogućnost da DPS bude dio nove Vlade

Standard

14/09/2023

20:50

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) kažu da nijesu imali nikakve kontakte s mandatarom Milojkom Spajićem, ali ne isključuju i mogućnost da koalicija Zajedno bude dio buduće vlasti.

To je saopštio Nikola Rakočević funkcioner DPS-a gostujući u emisiji “Argumenti” na RTCG. On je kazao i da nema naznaka formiranju Vlade pa dodao da je DPS uvijek spreman da razgovara o svim modelima koji će, kako je naveo, obezbijediti građanima Crne Gore i državi stabilizaciju prilika.

“Učestvovali bi u vlasti ne zato što su nam potrebne fotelje ili zato što se namećemo da budemo dio upravljanja državom iz lukrativnih razloga. Smatramo da bez podrške i učestvovanja u vlasti strukture kojoj mi pripadamo, dakle koalicije Zajedno koju čini DPS nema brzog napretka Crne Gore na njenom evropskom putu”, kazao je Rakočević.

Rakočević je naveo da će ta partija svakako biti konstruktivna opozicija ili dio vlasti.

“Vidjećemo kako će stvari teći”, tvrdi funkcioner DPS-a.

On je kazao i da nema naznaka formiranju Vlade pa dodao da je DPS uvijek spreman da razgovara o svim modelima koji će, kako je naveo, obezbijediti građanima Crne Gore i državi stabilizaciju prilika.

“Učestvovali bi u vlasti ne zato što su nam potrebne fotelje ili zato što se namećemo da budemo dio upravljanja državom iz lukrativnih razloga. Smatramo da bez podrške i učestvovanja u vlasti strukture kojoj mi pripadamo, dakle koalicije ‘Zajedno’ koju čini DPS nema brzog napretka Crne Gore na njenom evropskom putu”, kazao je Rakočević.

On je naglasio da pitanje moguće podrške lideru PES-a Milojku Spajiću za premijera, zavisi od mogućeg dogovora. 

“Pitanje podrške direktno je vezano za pitanje učešća. Mi smo dali manjinsku podršku vladi Dritana Abazovića, cijeneći momenat i mogućnost da Crna Gora bude prva naredna članica EU. Mi smo dali tada blanko podršku, ali ispostavilo se da smo pogriješili. Sada je pitanje našeg učešća u vladi direktno vezano za pitanje eventualne podrške”, rekao je Rakočević. 

Milena Sekulović-Vuković iz GP URA upozorava da se mora znati da li Spajić i njegov kolega iz PES-a Andrej Milović govore da će da prodaju EPCG i zaduže državu milijardu eura kad dođu na vlast. Sekulović-Vuković kaže da građani treba da imaju sve informacije o pregovorima o formiranju vlade, i to od mandatara Spajića. 

“Ali vidimo da najviše javno nastupa Andrej Milović iz PES-a, i to iznoseći neprovjerene tvrdnje o GP URA”, naglasila je Sekulović-Vuković. 

Istakla je da je GP URA po strani u ovim pregovorima, ali kao što je Dritan Abazović već javno saopštio, treba gledati ka formiranju 45. vlade. 

“Građani treba da znaju šta se dešava”, rekla je Sekulović-Vuković.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da je prava umjetnost doći od skoro sigurne podrške oko 60 poslanika vladi do borbe za podršku 41 poslanika.Danilović je naglasio da je zaista prava umjetnost doći od skoro sigurne podrške oko 60 poslanika novoj vladi do borbe za podršku 41 poslanika. 

“ZBCG nije rekla da ne bi sa Albancima ili Bošnjacima. Nijesam njihov advokat, ali to je tako. Ni Albanci nijesu rekli da neće sa ZBCG. Bio sam dio pregovora, i to znam”, rekao je Danilović.  

On je ponovio da je Ujedinjena CG predložila vladu uz podršku najmanje 49 poslanika i to je jasan cilj. 

“Dovoljno sam politički pismen da znam da se od izbora 2020. godine desilo još izbora i većina, ali ne mogu da shvatim da se ne može sa onima koji su nam bili bliski a može se da onima koji su nam bili daleko”, rekao je Danilović. 

On je istakao da nam je potrebna vlada ne radi vlade, nego vlada radi naroda.

Sekulović-Vuković kazala je da su Spajić i Milović izjavili da će kada dođu na vlast prodati Elektroprivredu Crne Gore i zadužiti državu milijardu eura. 

“Šta se tu dešava, mi ne znamo, i to je ono što i govorimo, da prosto nema dovoljno informacija o toku pregovora i planovima”, konstatuje Sekulović-Vuković.  

Govoreći o aferi “Tunel”, Goran Danilović kaže da ovaj slučaj pokazuje da je bezbjednost institucija na najmanjem nivou. On je rekao da je teško shvatiti kako je neko uspio da prokopa tunel u Njegoševoj ulici, ispod Višeg suda, i obije sudski depo. 

“U ovom konkretnom slučaju, mislim da bi trebalo da imati u vidu da je to strašna poruka. Mi smo navikli da gledamo filmove i pomislimo “Bože kako je sve ovo smišljeno”, a danas, ovdje u Crnoj Gori, sa 600.000 stanovnika, sve u originalu. Moraće neko da odgovara za ovo. Mislim da je sve ovo produžena ruka “kavačkog klana”, u čijem je formiranju učestvovala država Crna Gora, prije desetak godina kroz obavještajno-bezbjednosnu podršku, u vrijeme kada se cijepao nekad jedinstveni “škaljarski klan”. Za ovo nemam dokaze, razmišljam kao slobodan čovjek”, rekao je Danilović. 

Nikola Rakočević je rekao da je slučaj “Tunel” pokazao nefunkcionalnost sistema bezbjednosti. Naglasio je da su ključne institucije sasvim jasno zakazale. 

“Proizvoljno je i neozbiljno pominjati ove ili one organizovane kriminalne grupe. Sigurno je da iza svega ovoga stoji teški organizovani kriminal. Ali dozvolimo da istraga bude sprovedena i ukaže na odgovorne”, rekao je Rakočević. 

Navodi da u zatvoru ili istražnom postupku imamo važne funkcionere nekih partija iz vlasti zbog optužbi za šverc i veze sa klanovima dok nema u takvim slučajevima funkcionera DPS-a. 

“I to je potrebno znati. Što se tiče ovog slučaja kod Višeg suda, mislim da je zaista u pitanju prvorazredni skandal”, rekao je Rakočević. 

Milena Sekulović-Vuković iz GP URA kazala je da istraga napreduje i da treba pustiti institucije sistema da završe posao. 

“Ovo je dokaz da institucije za 30 godina vlasti jedne partije nijesu stvarane na pravi način”, rekla je Sekulović-Vuković, navodeći da je nužna hitna i efikasna istraga. 

Danilović je rekao da bi volio da je DPS čestit i nevin, kako Rakočević sugeriše. 

“Ali jasno je da je drugačije”, naglasio je Danilović. 

Rakočević je rekao da su funkcioneri partija nove vlasti u istražnim postupcima zbog optužbi za veze sa klanovima. 

“Istraga će pokazati o čemu se zaista radi”, naveo je Rakočević. 

Sekulović-Vuković kaže da je Evropska komisija u posljednje dvije godine iznosila pohvale na račun sektora bezbjednosti i reformi koje su preduzete. 

“To je jasan dokaz da se stvari odvijaju u dobrom pravcu”, kazala je Sekulović-Vuković, ističući i da policijski službenici čuvaju samo ulaz u Viši sud, te da pitanje njihove odgovornosti u slučaju “Tunel” nije nešto što može da se pokrene. 

Ostavite komentar

Komentari (0)