RASTODER povodom 3. juna, dana proglašenja nezavisnosti Crne Gore: Samo ako imate svoju kuću, možete je uređivati ili preuređivati

Povodom 3. juna – dana proglašenja nezavisnosti Crne Gore oglasio se dugogodišnji potpredjednik SDP i Skupštine Rifat Rastoder.

“Prijatelji dragi, Evo nam, uz nezaboravni 21. maj, još jednog datuma za zajedničko uvažavanje. Trećega juna, kao što je – vjerujem – svima poznato i formalno je proglašena obnovljena nezavisnost Crne Gore.

Imajući u vidu pretpostavku da bi država za svaku društvenu zajednicu trebala biti isto što i kuća za svaku porodicu – bitna pretpostavka opstanka uopšte, ja držim da bi već sam čin obnove te kuće, odnosno države, svim akterima, jednako građanima, kao i političarima jedne i druge referendumske strane, mogao i trebao biti razlog, ne samo za ponos i zadovoljstvo, nego i za osnovanu pretpostavku odgovarajućeg mjesta u istoriji savremene Crne Gore.

Ovo tim prije što je, za razliku od svih ostalih država nastalih od bivših jugoslovenskih republika i pokrajina, jedino u Crnoj Gori državna nezavisnost obnovljena na miran i krajnje demokratski i civilizacijski način – referendumskom odlukom, po najstrožijim – do tada primijenjenim – standardima u Evropi.

Nadasve, za ponos i trajno pamćenje je i činjenica da je, za razliku od svih pomenutih država, u kojima su međunacionalni odnosi bili razlog mnogobrojnih tragičnih sukoba i stradanja, referendumska odluka u Crnoj Gori donesena upravo glasovima građana svih vjera i nacija koje čine njeno realno društveno, a kako će se potvrditi, i stvarno državotvorno biće.

Drugo je pitanje – koliko smo, zaista, i zadovoljni rezultatim 15 – godišnjeg ostvarivanja referendumskih ciljeva. Veoma je bitno da se njenom ustavno – pravnom utemeljenju ništa bitnije ne može prigovoriti. Dovoljno su, vjerujem, u tom smislu ilustrativani: Preambila i Član 1 Ustava nezavisne Crne Gore, kojima se formalno pravno utemeljuje, upravo ta činjenica – kako je Crna Gora obnovljena, te kao takva i definisana kao država svih građana, što će reći i svih naroda koji čine njeno realno društveno i državotvorno biće.

Sa stanovišta nas – aktera i pripadnika izvornih proevropskih političkih opcija – veoma je značajan i zaokret u većinskom shvatanju da Crna Gora pripada, prije svega mediteranskom i evropskom civilizacijskom krugu i da je u tom pravcu i definitivno usmjerila svoj spoljnopolitički kurs. Naravno, bilo je i dalje još ima premnogo i propusta, i promašaja, zasigurno i zloupotreba. No, o tome bih, kao i još goroj aktuelnoj političkoj konfuziji, prvom narednom prilikom. Ovim povodom samo još podsjećanje da uvijek valja imati na umu da – tek ukoliko imate kuću (državu), možete je i uređivati, ili – preuređivati. U protivnom svi bi – kao pojedinci, isto kao i kolektiviteti – bili u situaciju da se borimo, čak i za puki biološki ili, bar, kulturološki opstanak. Zbog toga bi država, pogotovo onima koji plediraju da na bilo koji način predvode, morala bit iznad svih drugih interesa”, piše Rastoder na svom FB profilu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare