Izvor:Pobjeda

RASULO: Krivokapić predložio prijatelja, Bratić napustila sjednicu

Ministarka Vesna Bratić napustila je jučerašnju sjednicu Vlade jer nije prihvaćen kandidat njenog resora za članstvo u Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore, već je premijer Zdravko Krivokapić juče iznenada predložio svog kandidata.

– Ministarka Bratić na to nije htjela da pristane i odlučila se na taj čin – rečeno je Pobjedi iz MPNKS.

Premijer Zdravko Krivokapić je juče promijenio odluku resora da novi član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore bude dr Žarko Leković. Krivokapić je na sjednici Vlade ipak predložio docenta na Univerzitetu Donja Gorica dr Filipa Ivanovića.

Ivanović je, tvrde izvori Pobjede, lični izbor Krivokapića i njegov prijatelj.

Na taj način se nastavlja saga oko izbora člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore kojeg nema od početka godine kada je Budimiru Aleksiću prestao mandat jer je postao poslanik u Skupštini.

Posljednji predložen od strane MPNKS, tj. ministarke Bratić bio je sveštenik Nikola Marojević, čiji je izbor na mjesto člana UO izazvao oštre reakcije javnosti.

On je odlukom Vlade 13. januara 2022. godine imenovan na tu funkciju, ali je nakon burnih reagovanja odustao. Marojević je podnio ostavku iz ličnih razloga tek kada je na sjednici UO izabran za člana, iako je danima prije toga trajala rasprava oko ulaska sveštenika u državne institucije, odnosno Univerzitet.

Pojedini profesori Univerziteta su nakon što je Marojević predložen kazali da je na taj način Vlada najgrublje atakovala na sekularni karakter države Crne Gore.

Predsjednica UO prof. dr Rajka Glušica, tada upitana da li će Upravni odbor da pokrene neki spor zbog ove odluke Vlade, je odgovorila: ,,Nemamo apsolutno nikakav pravni način da osporimo ovu odluku Vlade“.

Onog trenutka kada je izabran, Marojević je dao ostavku.

Ministarka Bratić je Vladi juče predložila dr Žarka Lekovića, višeg naučnog saradnika na Istorijskom univerzitetu Crne Gore. Član je Naučnog vijeća Istorijskog instituta Crne Gore, Odbora za istoriju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Matice srpske i Vijeća za društvene nauke Univerziteta Crne Gore.

Filip Ivanović, kojeg je predložio Krivokapić, je član Radne grupe za pregovore sa Evropskom unijom za poglavlje 25 – Nauka i istraživanje, ekspert evaluator Evropske komisije, ekspert za akreditaciju studijskih programa pri Agenciji za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, član Kolegijuma naučnih saradnika Evropske naučne fondacije (ESF) i član Odbora za filozofiju i sociologiju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Imenovanje bi značilo konflikt interesa

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore dr Veselin N. Ivanović, bivši senator, kazao je Pobjedi da treba imati u vidu, ako Filip Ivanović bude imenovan za člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, da se UCG i UDG ,,bore“ za studente iz iste srednjoškolske populacije. Ukazao je da postoji konflikt interesa u ovom slučaju, da Filip Ivanović radi na konkurentskom Univerzitetu.

-Da li on može na neki način, svjesno ili nesvjesno, da ugrozi interese UCG – upitao je profesor Veselin Ivanović.

Ponovio je da se ove dvije visokoškolske ustanove ,,bore“ za iste studente.

– Ne mogu da vjerujem da bi neka renomirana svjetska firma, na primjer Koka-kola, stavila u svoj Upravni odbor izvršnog direktora ili nekog drugog visokog zvaničnika Pepsija – kazao je profesor sa ETF-a. N.Đ.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Krivokapić: Zastava Crnojevića je vraćena državi, a biće i...

 Zastava Crnojevića je zato vraćena da bude barjak obnovljene nezavisne Crne Gore. Vraćena državi, a biće vraćena...

Sjutra moguća kiša, do 37 stepeni

Od sredine dana u cijeloj zemlji očekuje se povećanje oblačnosti, uz mjestimičnu kišu ili pljusak sa grmljavinom,...

Militanti Islamskog džihada prekršili sporazum o prekidu vatre, nastavljeni...

Kako je dogovoreno sporazumom kojem je posredovao Egipat, prekid vatre je bio planiran za 20 sati. Međutim,...

Vuksanović-Stanković : Neka Abazoviću sad Porfirije pošalje helikopter da...

Vuksanović Stanković je rekla da tako prolaze svi koji umjesto da se bore za svoju državu služe...

Upriličena projekcija: Državna zastava i na zidovima Cetinjskog manastira

Nakon što su tokom cijelog dana donosili zastave i kačili na ogradu Cetinjskog manastira, građani su večeras...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare