RELAKSIRANO: Ko je odgovoran za bezbjednost Premijera kad “pobjegne” od funkcije

Status štićenih ličnosti u Crnoj Gori ima 19 osoba, pojedinima među njima štite se i članovi uže porodice, a obezbjeđuju ih službenici Sektora policije za posebne namjene – Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti. Među štićenim ličnostima i to drugi po važnosti nakon predsjednika CG je svakako i premijer Dritan Abazović, što kao obaveza države da čuva i štiti instituciju Premijera, što kao posljedica povećane prijetnje od strane kriminalnih klanova.

Sve bi to bilo jedna rutinska i uobičajena stvar da Premijer nema potrebu da povremeno “pobjegne” od funkcije i vrati se u vrijeme NVO aktivizma, slobodno šeta gradom i čuva masline u Valdanosu. Doduše tada nije vozio gliser Bojanom, ali je makar bio relaksiran od stalnog prisustva ljudi iz obezbjeđenja.

Lijepo je to što nam je primijera relaksiran i što slobodno vozi gliser po Bojani, što uživa po ulcinjskim i restoranima u drugim gradovima CG bez vidljivih zaštitara i šeta plažom izigravajući “običnog” čovjeka, ali je pitanje da li je to njegovo koketiranje sa “dostupnim i običnim” čovjekom iz naroda, u skladu sa zakonom i uredbama o štićenim ličnostima.

Nije to pitanje samo njegove odgovornosti, već i Uprave policije i njegovog šefa. Bilo kakvo ugrožavanje bezbjednosti Premijera moglo bi da do kraja usloži ionako zapaljivu društveno-političku scenu u Crnoj Gori i regionu. Otuda bi i naš relaksirani premijer morao da ima malo više senzibiliteta za kontekst, ali i makar malo više odgovornosti prema funkciji koju obavlja. Uz to i Uprava policije bi morala da nađe način da “objasni” Abazoviću da se ponaša u skladu sa zakonom. U suprotnom odgovornost za bilo kakav incident snosila bi Uprava policije i šef obezbjeđenja Premijera Crne Gore.

Prošlo je dosta vremena od kada je bivši predjednik CG Filip Vujanović šetao sa prijateljima podgoričkim trotoarima bez vidljivih zaštitara i time izazivao simpatije kod prolaznika. Međutim, Predsjednik CG, Premijer, Predsjednik Skupštine su institucije koje moraju da se štite, zato nosioci tih funkcija moraju da se ponašaju u skladu s tim.

“I prije nego sto sam bio premijer svaki slobodan sat sam bio na Bojani i to svako zna. To je stil mog života i biće. Idem bez obezbjeđenja, vozim sam i ako neko misli da može da mi zabrani da vozim čamac, mislim da je to malo previše. Mislim da iza tih napada stoji potreba za konstantnim iskazivanjem jedne političke frustracije. Da nisam vozio čamac, bila bi priča zašto nakon toliko godina ne vozim čamac”, istakao je Abazović.

Na pitanje zašto ide bez obezbjeđenja, Abazović je odgovorio zato što mu smeta.

“Osjećam se vrlo komotno u Crnoj Gori”, rekao je Abazović novinarima nakon premijerskog sata.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Crnogorsko vijeće Srbije: Glasajući za Đukanovića glasamo za budućnost...

“Glasajući za Đukanovića glasamo za budućnost Crne Gore, koja će biti lišena nacionalne, rasne, vjerske netrpeljivosti, za...

Kirbi: Rusija traži sporazum “oružje za hranu” sa Sjevernom...

Najnovija je optužba da se Rusija, očajnička za oružjem i ograničena sankcijama i kontrolama izvoza, okreće "odmetničkim"...

Sjutra oblačno, krajem dana moguća kiša

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopšteno je da će vjetar umjeren do jak, južnih smjerova.

Vuletić o izjavi Đukanovića o srpskom svetu: Tačno konstatovao...

Dodaje da vrlo slična sudbina čeka i Putinovu Rusiju u pokušaju zaokruživanja ruskog svijeta.

Putin potpisao ukaz o regrutovanju još 147.000 vojnika

Muškarci od 18 do 27 godina koji nijesu u rezervnom sastavu i “podliježu vojnoj obavezi” biće regrutovani...

NAJČITANIJE

2 KOMENTARA

guest

2 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Jelena
Jelena
04/07/2022•13:26 13:26

Sta je ovo ljudi, nasto lici ko nas vodi ,molimo DPS da ovoga skline samo stetocina moze biti, Razjareni bik, bez stila i učtivosti.

Jakov
Jakov
04/07/2022•17:00 17:00

Direktor policije da odgovara za nestrucnost, ili da se ponovo danas konsultuje sa Duskom.