SAD sa Indijom, Japanom i Australijom planira povećanje proizvodnje vakcina

Predsjednik SAD Džo Bajden danas je na virtuelnom sastanku na vrhu s austrlijskim, indijskim i japanskim premijerom pokrenuo zajedničku inicijativu za "drastično" povećanje proizvodnje vakcina za covid-19 u jugoistočnoj Aziji, što je prva etapa njegove diplomatske ofanzive protiv Kine.

Ovo je prvi put da “Quad”, neslužbeni savez koji je nastao 2000-ih kao protivteža jačanju kineske moći, a Donald Tramp ga je obnovio, održava sastanak na najvišem nivou.

“Sjedinjene Države su odlučne sarađivati sa svim našim saveznicima u regiji kako bismo zajedno garantovali stabilnost”, istaknuo je Bajden.

Drugi znak koji govori o važnosti Azije u Bajdenovoj vanjskoj politici jest dolazak japanskog premijera u aprilu u SAD, gdje će biti prvi strani čelnik kojeg će novi američki predsjednik lično primiti, saopštile su u petak obje zemlje.

“Uspostavljamo novo ambiciozno partnerstvo kako bismo podstakli proizvodnju vakcina na dobrobit čitavog svijeta i za vakcinisanje čitave indijsko-pacifičke regije”, istaknuo je Bajden.

Australijski premijer Skot Morison je ocijenio da je ovaj sastanak četiri “demokratije” znak “početka nove ere” u ovom dijelu svijeta, a indijski premijer Narendra Modi je rekao da će Quad i ubuduće biti “važan stub stabilnosti”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Kamberi Vučiću: Devedesetih ste hapsili tog mladića, a sada...

Kamberi je najprije rekao da prihvatanje francusko-njemačkog prijedloga "neće biti lako zbog antialbanskog narativa i narativa o...

Internet se utrkuje da pogodi koju seriju poslanik gleda...

Znamo da Vučić umije da bude strog prema svojim stranačkim kolegama, da umije da ih prekori kad...

Kremlj komentarisao najavu Vučića da će Srbija možda morati...

Peskov je rekao da Rusija njeguje svoje odnose sa Srbijom te da vjeruje da ti odnosi imaju...

Joković: Ne razmišljamo koga ćemo podržati, možda budemo imali...

“SNP u ovom momentu ne razmišlja koga će podržati, bitno je učiniti sve da bi kandidat DPS-a...

DF predao prijedlog za predsjedničku kandidaturu Mandića

Na potezu je Državna izborna komisija koja treba da potvrdi kandidaturu. Kandidaturu Mandića podržali su konstituenti DF-a.Podsjetimo,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare