test

Šaranović bi da vedri i oblači: Kadrira mimo direktora policije, traži novog v.d. dok se Terziću miješa u nadležnosti

I. Đoković

07/12/2023

13:31

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović ovih dana očigledno nije dostupan medijima, jer na pitanja kojmu upućuje portal Standard, ne odgovara. Šaranovića smo između ostalog pitali o kadrovskim rješenjima u Upravi policije tj. da li je po Zakonu da ministar unutrašnjih poslova traži predloge direktora Uprave policije ili ministar sam donosi odluku o kadrovskim rješenjima u UP? Međutim odgovor više od pet dana nijesmo dobili, ali je ministar Šaranović dosadašnjim djelovanjem demonstrirao da itekako želi da se pita prilikom izbora rukovodećih mjesta u pojedinim sektorima u policiji, iako po zakonu o tome odlučuje direktor UP.

Ministar Šaranović je prethodnih dana tražio od Odsjeka za kadrovske i pravne poslove državnih službenika Sonje Radonjić da mu dostave odgovore o javnom konkursu za pomoćnike direktora Uprave policije.

No, izgleda da Šaranović namjerno prenebregava član 131. Zakona o unutrašnjim poslovima, koji jasno propisuje da direktor policije, i u v.d. statusu ima pravo da imenuje pomoćnike, čak i dok traje javni ili interni konkurs.

“Imajući u vidu očiglednu omašku Uprave policije, gdje navode da je oglas raspisala Uprava za ljudske resurse, a ne Ministarstvo unutrašnjih poslova… dostavite sljedeće informacije: Kada je oglas raspisan; Ko su prijavljeni kandidati; U kojoj fazi je postupak pred Upravom za ljudske resurse”, naveo je Šaranović u dopisu upućenom Sonji Radonjić.

Šaranović traži i da mu odgovore da li je obavljeno testiranje kandidata, ko su bili predstavnici organa, a ko stručni saradnici i da li su Ministarstvu dostavljeni konačni rezultati testiranja.

“Da li je ranije rukovodstvo ministarstva bilo upoznato sa eventualnim rezultatima testiranja; Da li je donošena Odluka o izboru kandidata”, navodi Šaranović u pismu.

Ministar Šaranović povodom imenovanja rukovodećih pozicija u policiji nije odgovorio ni na jedno pitanje portala Standard, više od pet dana, pa tako priča o transparentnom radu MUP-a i policije ne pije vodu, jer ministar ne odgovara na postavljena pitanja.

Iako su prije imenovanja Demokratama iz čijih redova dolazi ministar Šaranović puna usta bila profesionalizacije sektora bezbjednosti, ovakvo djelovanje ministra i zadiranje u nadležnosti direktora uprave policije nameće pitanje, da li će za pokrivanje mjesta po dubini u sektoru bezbjednosti opet biti potrebna partijska knjižica ili će se tražiti stručnost?

Upravo depolitizacija UP omogućava da direktor Uprave policije, koji je izabran na javnom konkursu, koristi svoju zakonsku obavezu da bira svoje pomoćnike, a ne ministar unutrašnjih poslova koji se bira po političkoj pripadnosti i rezultat je političke trgovine nakon parlamentarnih izbora.

Iako je ministar Šaranović danas nakon konferencije o antikorupciji, novinarima rekao da garantuje da će direktor UP biti jedino onaj ko je najprofesionalniji, njegovo miješanje u nadležnosti trenutnog v.d. direktora Uprave policije pokazuje da se radi o političkom, a ne profesionalnom djelovanju.

“Taj pristup je neophodan jer to nalaže zakon i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije”, kazao je Šaranović.

Novinare je zanimalo i da li će Nikola Terzić ostati na mjestu direktora policije, Šaranović je rekao da moramo imati novog direktora, a da misli ozbiljno pokazao je svojim djelovanjem u prethodnih par dana kad se direktno miješao u nadležnosti direktora policije, pokazujući time da do izbora novog v.d.-a on želi da drži sve konce u svojim rukama.

Izvor (naslovna fotografija):

MUP

Ostavite komentar

Komentari (0)