Izvor:Pobjeda

Sekulić: Mješovita vlada koja bi pripremila izbore jedno je od rješenja

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić i zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije Borislav Banović saglasni su da bi formiranje šire, mješovite vlade koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore, moglo biti rješenje za izlazak iz političke krize.

Oni su komentarisali pismo koje je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević uputio predsjednici Skupštine Danijeli Đurovic u kojem je poziva da inicira dijalog predstavnika svih političkih partija kako bi se dogovorili oko imenovanja u pravosuđu, ali i organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora.

NAČINI
Sekulić je podsjetio da je DPS više puta insistirao na tome da se duboka politička kriza može riješiti jedino vanrednim parlamentarnim izborima i istakao da su to pokazali glasanjem u parlamentu o inicijativi predsjednika države Mila Đukanovica za skraćenje mandata Skupštini.

– Čini mi se da bez novog pregrupisavanja na političkoj sceni Crne Gore i u parlamentu, a sa sadašnjim odnosem snaga, teško možemo riješiti bilo koje otvoreno pitanje, uključujući i pitanje pravosuđa – kazao je Sekulić Pobjedi.

Svjedoci smo, kako je rekao, na koji način su njihove kolege u parlamentu glasali o kandidatima za članove Sudskog savjeta, ali i kako su odbacili sve prijedloge koji su se ticali sudija Ustavnog suda.

– Jedini izlaz iz takve situacije je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. DPS je otvoren za svaku vrstu razgovora i dijaloga na ovu temu – poručio je.

Smatra i da bi dobro bilo da izbore priprema mješovita vlada.

– Već imamo takvo iskustvo od ranije. Mješovitu vladu bi činili i predstavnice vlasti i opozicije, a čni mi se da bi to bilo najpravičnije rješenje u ovoj situaciji – ocijenio je Sekulić.

Ipak, dodao je, sve inicijative su uzaludne ukoliko ne bude postojala dobra volja sa druge strane.

Zamjenik predsjednika SDP-a Borislav Banović saglasan je da su novi izbori najlegitimnija i najispravnija opcija.

– Nakon što je postalo jasno da Dritanu Abazoviću nijesu prioritet reforme po evropskom standardu i na evropskom putu i kada je njegova Vlada smijenjena u Skupštini Crne Gore, najlegitimnija i najispravnija opcija ostaje održavanje novih izbora, kako bi se došlo do stabilne političke većine – istakao je Banović.

Ocijenio je da se samo stabilna vlada može, uspješnije od prethodnih, suočiti sa velikim i brojnim problemima.

– Socijaldemokratska partija je u više navrata pozivala ostale aktere da se te odluke što prije donesu. Dobro je da raste razumijevanje da je to najbolja opcija i u tom smislu podržavamo stav Medojevića – kazao je Banović Pobjedi.

Poručio je da ce doprinijeti dogovoru oko zakazivanja izbora i imenovanja sudija.

– Ideja o nekoj široj tehnickoj vladi bi takođe mogla imati opravdanje ukoliko sadašnja većina sa smijenjenim premijerom nastavi sa zloupotrebom i korištenjem izvršne vlasti za uskopartijske interese i ličnu predizbornu promociju – naglasio je Banović.

DIJALOG
Portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević ukazao je da je zahtjev Medojevića o pokretanju dijaloga radi organizovanja vanrednih izbora predstavlja sve ono na čemu oni kao partija institiraju duži vremenski period.

Dogovor oko fer i poštenih vanrednih parlamentarnih izbora, kao i postizanje kvalifikovane većine za odblokiranje institucija moraju biti prioriteti svih parlamentarnih političkih partija. Bilo koji novi, neuspjeli eksperiment išao bi samo na štetu Crne Gore i svih njenih građana – rekao je Zirojević Pobjedi.

Zbog toga se, dodao je, nadaju da će i poslanici PZP-a glasati za skraćenje mandata Skupštini.

Kako bismo na najjednostavniji način došli do vanrednih parlamentarnih izbora koji bi Crnu Goru izvukli iz dugogodišnje krize, a nakon kojih bi naša država nastavila da se kreće evropskim i evroatlantskim putem sa kojeg je skrenuta nakon 30. avgusta 2020. godine – ocijenio je Zirojević.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović kazao je Pobjedi da je ta stranka spremna da vodi dijalog i da na njemu insistira, ali i da još uvijek nijesu zauzeli stav o inicijativi lidera PZP-a Nebojše Medojevića.

– SNP je uvijek tu za sve razgovore kada je riječ o okupljanju parlamentarne većine i dogovoru, a u cilju prevazilaženja trenutne situacije u Crnoj Gori. Oko ove inicijative se još nijesmo sastajali, ali to je u svakom slučaju nešto što slijedi, pa ćemo i zauzeti stav – istakao je Ivanović.

Ponovio je da se aktuelna kriza može riješiti samo dijalogom.

– Potpuno se slažem da je on potreban i kad je u pitanju Ustavni sud i Sudski savjet i vrhovni državni tužilac. Sva ta pitanja bi trebalo riješiti dijalogom i tako bi se sigurno došlo do pravih rješenja koja bi značila da sve institucije u Crnoj Gori rade punim kapacitetom – poručio je Ivanović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare