Izvor:Pobjeda

SKANDAL: Đukanović za potpisivanje Deklaracije sa Ukrajinom saznao preko medija?!

Deklaracija o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine koju je odlazeći premijer Dritan Abazović juče potpisao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim prvobitno je bila upućena predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću kao deklaracija koju je trebalo da potpišu šefovi država, saznaje Pobjeda.

Taj dokument kabinetu Đukanovića uputila je Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori, crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Kabinet crnogorskog predsjednika, prema informacijama Pobjede, zatražio je mišljenje o tekstu deklaracije od Ministarstva vanjskih poslova, crnogorske ambasade u Kijevu i misije Crne Gore pri NATO.

Odgovor su očekivali do sredine decembra, ali, umjesto toga, posredstvom medija obaviješteni su da je Deklaraciju sa Zelenskim potpisao odlazeći premijer Dritan Abazović.

– Prošle sedmice smo poslali dopis Ministarstvu vanjskih poslova, a mišljenje na tekst Deklaracije tražili smo i od misije Crne Gore pri NATO i crnogorske ambasade u Kijevu. Odgovor smo zatražili do polovine decembra mjeseca da bi nakon dobijenog mišljenja donijeli i odluku hoće li se potpisivati bilateralna deklaracija ovog tipa. Međutim, iz medija smo juče obaviješteni da je premijer potpisao taj tekst – kazao je izvor Pobjede iz kabineta Đukanovića.

Kako je došlo do toga da Abazović potpiše dokument koji je upućen Đukanoviću i zbog čega o tome kabinet crnogorskog predsjednika nije obaviješten nije jasno. Pobjeda je pitala kabinet Abazovića da pojasne kako je došlo do toga da odlazeći premijer juče potpiše Deklaraciju sa Zelenskim, ali odgovor do zaključenja ovog broja nijesmo dobili.

Da će potpisati Deklaraciju Abazović je obavijestio javnost juče ujutro. Sa ukrajinskim predsjednikom razgovarao je oko 14 sati, nakon čega je uslijedilo potpisivanje koje je bilo otvoreno za medije.

Zelenski je u obraćanju, prije potpisivanja, zahvalio Crnoj Gori i kazao da dvije zemlje odnos zasnivaju na međusobnom poštovanju.

Želio bih da podvučem da Crna Gora predstavlja dom i za izbjeglice, žene i djecu, porodice kojima je potrebna podrška od početka agresije. Znam da nema ovog odnosa, tako to ne bi bilo. Vidim jedinstvo, od prvog dana vidjeli smo vašu podršku koja je pristizala. Imali smo i sjajan susret i znamo da nas podržavate u svim smjerovima – istakao je Zelenski.

Podsjetio je i na podršku Crne Gore Ukrajini i poručio da će pobjeda te zemlje u borbi protiv ruske agresije biti zajednička.

Abazović je bio saglasan i istakao je da se Ukrajina bori za zajedničke vrijednosti i pravo ljudi da biraju način života i to kako vide budućnost svoje zemlje.

– Poslije mnogo problema, siguran sam da će ovaj rat biti završen na način da će Ukrajina zaštititi svoju teritoriju i više sam nego siguran da ste poslali poruku međunarodnoj zajednici, uključujući i Crnu Goru – da je u teškim vremenima potrebno pokazati globalnu solidarnost – kazao je Abazović.

Poručio je i da Ukrajina može da računa na političku, vojnu i finansijsku podršku Crne Gore dok god ne uspostavi mir na svojoj teritoriji.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Na Aerodromu Podgorica uhapšen Bjelorus po međunarodnoj potjernici

"On se se potražuje od strane NCB Interpol Minsk radi vođenja krivičnog postupka pred nadležnim tužilaštvom u...

U Podgorici uhapšene tri osobe: Krali satove, obijali vitrine...

Podgorička policija uhapsila je B.V. (40) i V.J. (39) zbog sumnje da su izvršili dva krivična djela...

Makron povlači ambasadora i vojne trupe iz Nigera

Francuska je zadržala oko 1.500 vojnika u Nigeru od julskog puča i više...

Uhapšen Podgoričanin, pijan vrijeđao policajce

Pripadnici saobraćajne policije su u okviru represivnih aktivnosti podnijeli 159 prekršajnih prijava, izdali 1.059 prekršajnih naloga, oduzeli 15...

Nakon više godina, mještani naselja Beri dobiće novi asfalt

Ekipe Gradskog preduzeća Putevi d.o.o. sjutra će početi sanaciju glavne saobraćajnice kroz selo, kao...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
mila
mila
06/12/2022•08:25 08:25

Ovaj bi “prodao majku rođenu” a ne državu. On je na nivou šibicara sa ulcinjske plaže: suncobrani i ležaljke!