Izvor:Beta

Sociolog Đukanović: Od Abazovićeve posjete se očekuje da odmrzne odnose sa Srbijom

Predsjednik Vlade Dritan Abazović putuje sjutra u zvaničnu posjetu Beogradu nakon što je prije dva mjeseca izabran na tu funkciju. Sociolog Andrija Đukanović izjavio je agenciji Beta da se od te posjete očekuje da “odmrzne” odnose između dvije susjedne države.

Odnose Crne Gore i Srbije u ovom trenutku opterećuje nekoliko otvorenih pitanja o kojima bi, kako se očekuje, Abazović trebalo da razgovara sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Abazović će predvoditi brojnu delegaciju u kojoj je 11 članova, među kojima su ministar poljoprivrede Vladimir Joković, finansija Aleksandar Damjanović i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Abazović će, kako se navodi u Vladinoj platformi, razgovorati sa zvaničnicima Srbije o aktuelnim temama od interesa za Crnu Goru, o pitanjima dalje saradnje, u cilju unaprjeđenja političkog dijaloga i jačanja bilateralnih odnosa.

Iz Vlade tvrde da zvanična posjeta Abazovića, u prvim mjesecima od preuzimanja funkcije, ukazuje na želju Crne Gore da sa Srbijom ubuduće gradi otvorenije dobrosusjedske i prijateljske odnose.

Glavna pitanja koja definišu odnose sa Beogradom, priključivanje Crne Gore inicijatiti Otvoreni Balkan i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, tačke su sporenja unutar same crnogorske Vlade i parlamentarne većine koja je podržava.

Među pitanjima koja u dužem periodu opterećuju odnose zvanične Podgorice i Beograda, a koje je naslijedila Abazovićeva vlada su i izručenje bivšeg predsjednika državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića, nepostojanje ambasadora u obje zemlje i zadržavanje na srpskoj granici crnogorskih poslanika koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici.

“Čini se barem na površini da su odnosi premijera Crne Gore i predsjednika Vučića veoma dobri i da postoji volja da se odnosi poprave. Vidjećemo šta će se dogoditi. Mislim da je na ovo približavanje uticao i međunarodni faktor pošto vidimo da stižu pozitivne ocjene o regionalnoj inicijativi Open Balkan čiji je jedan od pokretača Srbija, a naša vlada u posljednje vrijeme šalje pozitivne signale”, kazao je Đukanović.

On je rekao i da očekuje da će se određena pitanja riješiti ili barem primaći rješenju.

“Tu mislim na rješavanje moguće pitanja imenovanja ambasadora, nekih sporazuma ekonomske prirode (uvoz hrane i sl.). Ostala pitanja poput Temeljnog ugovora sa SPC, izručenja Marovića i slično, neće biti riješena ovom posjetom. To su pitanja koja već dugo opterećuju naše odnose i koja će zahtijevati da se poklope brojni suprotstavljeni interesi unutar dvije države”, kazao je on.

Abazović je uoči posjete kazao da u Beograd dolazi sa najboljim namjerama i da želi da odnosi Crne Gore i Srbije budu podignuti na viši nivo.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ani Erno dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Kako su naveli iz Švedske akademije, ona je nagradu dobila „za hrabrost i...

Najveći bezbjednosni XII 2BS Forum sjutra u Budvi

U fokusu dvanaestog 2bs Foruma će biti budućnost i bezbjednost Zapadnog Balkana, uloga...

Vuković: Zahvaljujući podršci Glavnog grada zdravstveni radnici riješiće stambeno...

Naime, na sjednici Parlamenta Glavnog grada, zakazanoj za 19.10. naći će se i...

Uhapšen dvadestojednogodišnjak: Kroz tunel vozio 177 na sat

U Kolašinu je uhapsila vozača A.P. (42) iz Srbije jer je upravljao vozilom sa 2,29 promila alkohola u krvi.

International Business School na Sajmu međunarodnih univerziteta i srednjih...

Na prestižnom Sajmu međunarodnog karaktera svoje programe i stipendije predstaviće preko 50 partnera...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare