test

Spajić predložio odgađanje popisa, u planu pregovori sa opozicijom

Standard

25/10/2023

07:06

Nova vlada i parlamentarna većina će, u cilju postizanja opšteg konsenzusa i ubrzanja evropskog puta Crne Gore, predložiti odlaganje predstojećeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova za još mjesec dana, saopštio je juće budući premijer i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić.



Spajić očekuje da će se za tih mjesec dana stvoriti uslovi da popis, kroz unapređenje transparentnosti i inkluzivnosti i prihvatanje uslova savjeta manjinskih naroda i opozicije, dobije apsolutni legitimitet.

Smatra i da je za legitimitet popisa bitna participacija opozicije u popisnim komisijama, kao što je to bio slučaj i 2011. godine, kako se ne bi dovodila u pitanje relevantnost podataka ili tražili izgovori za opstrukcije i politizaciju.

Spajić napominje da je popis statistička kategorija i da je kvalitet prikupljenih podataka jako važan za državu.

BITNO ZA DRŽAVU

” Jer nam prvenstveno pomaže kod donošenja ključnih odluka za budućnost naše zemlje. Među najbitnijim pitanjima su ta koliko mladih je napustilo Crnu Goru idući trbuhom za kruhom, kakvo nam je tržište rada i da li nam je potrebna rekalibracija strategije izgradnje stambenih objekata”, saopštio je Spajić.

Mandatar napominje da bi se odlaganje popisa na period od mjesec poklopilo sa praznicima što bi, kako smatra, omogućilo da u njemu učestvuju i građani koji privremeno borave u inostranstvu ili su odsutni iz svog mjesta prebivališta.

Spajić navodi kako će nova vlada predložiti i uvođenje specijalnog softvera koji bi omogućio da svaki građanin izvrši kontrolu nakon što popisivač od njega uzme podatke. Time bi se, smatra on, onemogućile bilo kakve malverzacije i navodna neobjektivnost popisivača.

” Kako je popis jako važan za državu zbog dobijanja novih ažuriranih podataka, a društvena kohezija i duh kompromisa zbog našeg jasnog opredjeljenja da budemo dio civilizovanog svijeta i Evropske unije, očekujem da će svi politički akteri uzeti učešće u ovom procesu kako bi doprinijeli spuštanju tenzija i preusmjeravanju potpunog fokusa na ekonomiju”, zaključio je Spajić.

NEIZVJESNOST

Najava Spajića pretpostavlja bitan novi detalj: da će vlada biti izglasana i početi sa radom prije 1. novembra – što još nije izvjesno.

Nezvanična saznanja Pobjede govore da je saglasnost za odgađanje popisa i pregovore dala kompletna vladajuća koalicija, iako je do juče njen veći dio uradio sve da se vlada ne formira prije 1. novembra.

” Preokret u stavovima dijela vladajuće koalicije nastao je kada ih je mandatar informisao da 1. novembra neće biti dovoljan broj obučenih popisivača na terenu kao i da u najmanje pet opština neće biti ni formirane popisne komisije”, kazao je izvor Pobjede.

No, odgađanje popisa prije formiranja nove vlade nije moguće, a veliko je pitanje da li se za mjesec, koliko je Spajić dao rok, mogu stvoriti uslovi da se popis održi.

Spajić se, kako je ranije objavila Pobjeda, o odgađanju popisa konsultovao i sa opozicijom.

MALA POBJEDA OPOZICIJE

Odluku mandatara pozdravile su opozicione Socijaldemokrate.

” Odluka mandatara Milojka Spajića o odlaganju popisa stanovništva je pobjeda svih slobodomislećih građanki i građana, opozicije i nevladinog sektora koji su na tome insistirali “,ocijenile su Socijaldemokrate dodajući da je makar za sada spriječen pokušaj fingiranja rezultata.

Iz SD-a su naveli da je to pobjeda građanske Crne Gore koja je jasno pokazala da ni milimetar neće ustuknuti pred bilo kim.

” Čime smo, makar za sada, spriječili evidentni pokušaj fingiranja rezultata popisa stanovništva – dodaje se u saopštenju. Iz SD-a su rekli da Spajićev stav jasno potvrđuje da je aktuelna vlast bila prinuđena da se povuče pred ubjedljivom i neoborivom argumentacijom koja je ukazivala da bi ,,ovako sproveden popis stanovništva bio predmet brojnih zloupotreba i da njegovi rezultati ne bi bili validni i relevantni, te da opozicija mora imati makar onoliko mehanizama kontrole koliko je tadašnja opozicija imala 2011. godine”, navodi se u saopštenju.

U SD-u očekuju što skorije formalno donošenje odluke o odgađanju popisa stanovništva.

Prijedlog budućeg premijera da se popis odgodi za još mjesec pozdravio je juče izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica. On je uvjeren da bi to, s obzirom na nepovoljan politički ambijent, najavu bojkota, potencijalne probleme vezane za bezbjednost popisivača i građana, te neprimjerene uticaje iz Srbije i od strane nekih vjerskih zajednica poput Sprske pravoslavne crkve – bila ispravna odluka.

” Ova najava je veoma značajna i u kontekstu poruke koju smo dobili iz Evropskog parlamenta. Smatramo da je jako važno da Crna Gora prati i poštuje sugestije koje dobija od dobronamjernih evropskih adresa. Prije svega jako je važno da se ova namjera i formalno pravno sprovede u djelo. Imajući na umu da je premijer u tehničkom mandatu više puta saopštio da neće odložiti popis, jako je važno postojeću uredbu o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentnog momenta popisa brzo staviti van snage”, ocijenio je Koprivica.

Podsjeća da je važećom uredbom predviđeno da popis počne 1. novembra i zato Koprivicaupozorava da bi – ukoliko vlada Milojka Spajića ne bude izabrana do tog datuma – došli u prilično konfuznu situaciju.

” Postojeća uredba obavezuje Monstat da realizuje popis, s druge strane, budući premijer najavljuje njegovo odlaganje. Ostaje, takođe, otvoreno pitanje da li je mjesec odlaganja dovoljan period da budu savladane sve prepreke da popis bude sproveden shodno principima zvanične statistike i međunarodnim standardima”, istakao je Koprivica.

Spajićev prijedlog da se popis odgodi za još mjesec pozdravile su i pojedine političke partije, koalicije, kao i vijeća manje brojnih naroda.

ODGOVORNA ODLUKA

Lider Albanskog foruma Nik Đeljošaj ocjenjuje da je odluka Spajića u vezi sa odlaganjem popisa „odgovorna i državnička“.

” Državnička, ozbiljna i odgovorna odluka. Pristup problemima u društvu je odgovornost donosilaca odluka, a takvi će biti i naredni koraci nove vlade”, napisao je Đeljošaj na Fejsbuku.

Da ih prijedlog o odlaganju popisa raduje, navode i u Crnogorskoj konzervativnoj partiji koja je u ponedjeljak u Podgorici, zajedno sa Socijaldemokratama i Liberalnom partijom, organizovala śednik, kojim su, takođe, zahtijevali odlaganje popisa.

” Još više od toga nas raduje da je Spajić u svojoj objavi sam ukazao na sve propuste i planirane manipulacije od tima iz Monstata pod dirigentskom palicom Dritana Abazovića”, naveo je Boris Lalović iz Crnogorske konzervativne partije.

On upozorava da dio kontrole popisnog procesa moraju biti i male partije, te da svi moramo shvatiti da sve Crnogorce i Crnogorke nikada više ne može predstavljati jedna partija.

” Ako ne budemo svi uključeni, onda se može očekivati i više śednika. Ne propustite šansu da konačno stanemo zajedno po prvi put. Nikad niko više neće pričati u ime nas. Srećna pobjeda, braćo i sestre Crnogorci i Crnogorke. Nek je vječna”, zaključio je Lalović u saopštenju.

Oglasio se i potpredsjednik Bošnjačkog vijeća Bejto Šahmanović koji smatra da Spajićev prijedlog predstavlja korak u pravcu otvaranja dijaloga o toj, kako ističe, izuzetno važnoj temi u prilično delikatnom ambijentu zabrinjavajućih tenzija.

Zlatko Vujović (Mara Babović/Pobjeda)

Vujović: Vlast i opozicija kroz dijalog da dogovore novi datum popisa

Sve neophodne uslove za valjano sprovođenje popisa nije moguće obezbijediti u mjesec dana, odnosno do 1. decembra, ali je moguće u vrijeme kada se inače realizuje popis, a to je april iduće godine, smatra predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje i profesor na Fakultetu političkih nauka Zlatko Vujović.

On je, u izjavi za Pobjedu, ocijenio da je najava mandatara Milojka Spajića o odlaganju popisa ohrabrujuća budući da je, kako je naveo, svima jasno da u ovom trenutku ne postoje uslovi za obezbjeđivanje tog procesa.

” Potrebno je da novoizabrana vlada stavi van snage odluku kojom je određen datum popisa, započne pregovore sa opozicijom i dogovori se o uslovima za sprovođenje samog popisa, što podrazumijeva i uvođenje svih kontrolnih mehanizama koje je tražila opozicija. Spajić je najavio da prihvata neke od zahtjeva, ali ne sve, što mislim da nije dobro. Očigledno je da predstavnici vlasti i opozicije moraju razgovarati o uslovima. Ako se ti uslovi mogu sprovesti u nekom periodu, potrebno je da se u istom periodu organizuje i popis. Međutim, vjerujem da nije moguće sve te radnje sprovesti u mjesec dana iz prostog razloga što treba formirati nove timove popisivača u kojima bi se nalazili, na paritetnoj osnovi, predstavnici vlasti i opozicije, a ne kako smo sada vidjeli isključivo vlasti. Potrebna je kontrola i na najnižem nivou, odnosno na nivou samih popisivača. Do sada smo vidjeli isključivo monopolistički proces selekcije popisivača i imena koja se vezuju za Demokratski front i druge vladajuće partije. To se mora promijeniti, jer ništa ne znači da kontrolišete samo jedan dio procesa”, kaže Vujović.

Ističe da, poznajući dinamiku svega što je neophodno uraditi, nije realno očekivati da se popis dogodi 1. decembra, ali jeste u periodu kada je, kako kaže, inače vrijeme za popis.

” Vrijeme za popis je preporučeno da bude ili u novembru ili u aprilu, da bi se između ostalog spriječili rizici vremenskih napogoda. Organizovati popis u decembru ili januaru je potpuno besmisleno, ali na početku proljeća je adekvatan izbor termina”, objašnjava Vujović.

Vujović smatra i da Spajićev prijedlog o odlaganju popisa za mjesec više odražava realnu nemogućnost vlasti da sprovedu popis od 1. novembra nego spremnost za kompromis. Smatra i da je o zajedničkom stavu nove parlamentarne većine zbog čega ne očekuje eventualne opstrukcije u smislu zakazivanja sjednice Skupštine na kojoj bi trebala da bude izabrana nova vlada.

” Ovo nije isključivo Spajićev stav, već je stav vladajuće koalicije. Umjesto nametanja datuma popisa Spajić treba da sjedne i pregovara sa opozicijom i da, na bazi usaglašenih uslova i u dogovorenoj dinamici, poštujući preporuku Evropskog parlamenta, sprovede popis”, zaključio je Vujović.

Dizdarević: Kontrolisan popis ili bojkot

Demokratska partija socijalista pozvala je sinoć Vladu, Ministarstvo finansija i Monstat da odustanu od, kako su naveli, nakaradne namjere da, praktično na silu, organizuju predstojeći popis stanovništva, domaćinstava i stanova.

Potpredsjednik DPS-a Abaz Dizdarević rekao je da su stavovi brojnih političkih partija, nacionalnih vijeća i savjeta, nevladinih i drugih društvenih organizacija, kao i međunarodnih partnera, poznati.

” Takođe i činjenice u pogledu ispunjavanja preporuka od strane Evropske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu koja je definisala da popis stanovništva treba izbjegavati u izbornim godinama kao i u periodu političke nestabilnosti ” dodao je Dizdarević.

On je poručio da do kraja ostaju na fonu izrečenog stava Glavnog odbora DPS-a, ne samo da bi se taj proces odložio na određeni period, već da bi se u međuvremenu stvorili svi neophodni preduslovi koje su u 17 zahtjeva detaljno obrazložili i na koje su ukazali aktuelnoj vlasti.

” Stoga još jednom ponavljamo – ili transparentan i strogo kontrolisan proces ili potpun bojkot”, zaključio je Dizdarević.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Milojko Spajić

Ostavite komentar

Komentari (0)