test

Spajić: Zvaničan stav Crne Gore o članstvu Kosova u SE vidjećete na Komitetu ministara

Standard

29/03/2024

14:46

Komentarišući to što je poslanica Demokratske narodne partije i članica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope koja predstavlja Crnu Goru Maja Vukićević glasala protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope na sjednici Komiteta za politička pitanja SE, premijer Milojko Spajić je reka da je to bila rasprava.



“Pravo glasanje će biti kada na ministarskom savjetu i tada ćete moći da vidite zvaničan stav Crne Gore”, poručio je on.

Podsjećamo, Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope dao je pozitivno mišljenje na zahtjev Kosova da postane član te organizacije, a crnogorska predstavnica Maja Vukićević, iz Kneževićeve DNP, glasala je protiv, uprkos zvaničnoj politici Crne Gore.

Iz Savjeta Evrope kazali su Pobjedi da se sljedeći korak očekuje 18. aprila, kada će Parlamentarna skupština u punom sastavu glasati o konačnom mišljenju o aplikaciji Kosova.

“Konačnu odluku donosi Komitet ministara koji okuplja predstavnike vlada – a ne parlamentarce – svih država članica. Ne postoji vremenski okvir za odluku Komiteta ministara”, kazali su iz Savjeta Evrope.

Nezvanične informacije srpskih medija govore da bi se to moglo desiti krajem maja.

Poslanik Skupštine Kosova iz redova Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da je izveštaj izglasan sa 31 glasom za, četiri protiv i jednim uzdržanim.

Osim Vukićević, protiv su glasala i dva poslanika iz Srbije i jedan iz Bosne i Hercegovine, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras.

Stav Vukićević je suprotan zvaničnom stavu države Crne Gore da podržava članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama, ali i potpisanom koalicionom sporazumu o formiranju nove vlasti koji predviđa potpunu usklađenost za politikom zapadnih partnera.

Iz Demokratske narodne partije (DNP), čiji je Vukićević član, ranije je saopšteno da ona ima punu podršku da glasa protiv prijema Kosova u PSSE.

Do kraja maja da se isporuči sve za IBAR

Kada je u pitanju dobijanje IBAR-A (Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila), premijer poručuje da rezultate moraju isporučiti do kraja maja.

“Crna Gora će do kraja maja morati da isporuči sve što je dogovoreno”, naveo je Spajić.

Izvor (naslovna fotografija):

Milojko Spajić

Ostavite komentar

Komentari (0)