Spičanović: Posrnuće vaspitno-obrazovnog sistema se nastavlja

Pozivamo nadležne organe da preispitaju postupanje direktorice Javne predškolske ustanove ''Ljubica Popović'' u slučaju planera ove ustanove koji je objavljen, a u kom se, između ostalog, navode kao praznici neustavni ''Dan Republike Srpske'', ''Srpska nova godina'' i ''Dan državnosti Srbije'', te da utvrde da li u njenom postupanju ima elemenata prekršajne i krivične odgovornosti - poručila je članica Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Tanja Spičanović.

Direktorica Javne predškolske ustanove “Ljubica Popović” u Podgorici je, kako je navela, odlučila je da vaspitačima kao dio redovnog pribora za rad obezbijedi planere u kojima su upisani “neradni dani, državni i vjerski praznici”, uključujući i “praznik” jednog entiteta Bosne i Hercegovine, koji je Ustavni sud te države u dva navrata proglasio neustavnim.

”Zašto su vjerski praznici od značaja za rad jedne javne predškolske ustanove u sekularnoj državi? Zašto je dan kad se obilježava Nova godina po julijanskom kalendaru preimenovan u “Srpska Nova godina”? Da li su time povrijeđena vjerska prava pravoslavnih vjernika koji nijesu nacionalni Srbi?Zašto bi vaspitačima u javnoj ustanovi koja se finansira iz sredstava svih građana Crne Gore kao “orijentir u organizaciji posla” trebalo da posluže državni praznici Srbije i neustavni “praznici” entiteta susjedne države”, upitala je Spičanović.

Imajući u vidu da Zakon o državnim i drugim praznicima jasno definiše koji se praznici obilježavaju u Crnoj Gori, pitala je “da li je direktorica prekršila njegove odredbe i zloupotrijebila položaj u svrhu propagiranja političkih i religijskih uvjerenja?”.

”Da li su izdavanje, štampanje, distribucija i promet ove publikacije obavljeni u skladu s uslovima propisanim Zakonom o izdavačkoj djelatnosti? Ko je izdavač predmetne publikacije i na koji način je sproveden postupak njene nabavke? Pozivamo nadležne organe da preispitaju postupanje direktorice Javne predškolske ustanove “Ljubica Popović” i utvrde da li ima elemenata prekršajne i krivične odgovornosti”, rekla je Spičanović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Za solidarnost / protiv kulture nasilja!

Njihov apel podrške prenosimo integralno: Ovim putem izražavamo solidarnost sa koleginicom, koja je...

Sudar tramvaja i autobusa u Istanbulu, povrijeđeno 19 ljudi

U sudaru tramvaja i autobusa danas u Istanbulu povrijeđeno je 19 osoba, od kojih je četvoro zadobilo...

DNEVNI HOROSKOP ZA 5. DECEMBAR

OVAN Danas imate veliku podršku i od strane saradnika – posebno ako su u pitanju...

EU zvaničnik: Od Đukanovića ćemo čuti više u situaciji...

Samit u Tirani biće održan sjutra, a Crnu Goru predstavljaće predsjednik zemlje Milo Đukanović.

FASHION GURU – KARL LAGERFELD

“Mala crna haljina je savršenstvo koje vam nudi pravu dozu glamura. U njoj nikada niste napadne, niti neprimjetne.“...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare