test

Spičanović za Standard: Brđanin mi obećao radno mjesto, UP i MUP: Nijesmo imali obavezu da ga rasporedimo

J. Muminović

18/03/2022

07:38

Dok bivši funkcioner Uprave policije Drago Spičanović tvrdi da je njegov radni odnos nezakonito raskinut 1. marta i da će se u skladu sa zakonskim mogućnostima žaliti nadležnim organima, direktor Uprave policije Zoran Brđanin i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović imaju drugačiji stav.

Prema zvaničnim odgovorima, koje je portal Standard dobio od timova za odnose sa javnošću UP i MUP-a, ocijenjeno je da ovo ministarstvo nije imalo zakonsku obavezu da ga rasporedi na novo radno mjesto. U odgovorima su se bavili tumačenjem zakona, koji međutim konkretnu situaciju nije predvidio i definisao.

Ipak, Spičanović tvrdi da mu je Brđanin u početku obećao mjesto šefa Obavještajne analitike, da mu je sugerisao da iskoristi pravo na naknadu do imenovanja, ali da ga je na kraju uputio na Sekulovića. O istinitosti tvrdnji i okolnosti ovog događaja, koji je iznio za portal Standard, Spičanović je istakao da je spreman da ide na poligrafsko ispitivanje ili sučeljavanje sa Brđaninom i Sekulovićem.

Ovaj karijerni operativac crnogorskih službi bezbjednosti, a po posljednjem zvanju pomoćnik direktora UP, za Standard je naglasio da je prije godinu dana putem medija saznao da je smijenjen, tako što je „preko noći“ promijenjena sistematizacija i u sektoru kojim je rukovodio, ukinuto samo njegovo radno mjesto. Tada ga je, kako tvrdi Spičanović, pozvao direktor Brđanin i rekao mu da je najbolje da malo odmori i kad bude novi Zakon da planira da ga rasporedi na mjesto šefa Obavjestajne analitike (riječ je o radnom mjestu, predvidjenom Uredbom o sistematizaciji, koja još nije usvojena). Kao razlog za takvo kadriranje, kako je ispričao Spičanović, Brđanin je naveo njegovo dugogodišnje iskustvo u radu u ANB-u, Unutrašnjoj kontroli MUP-a i UP, te je kazao da ga zna kao odgovornog profesionalca.

„S obzirom na zakonski rok od mjesec dana i činjenicu da je Brđanin tada zbog korone bio na bolovanju, putem SMS poruke sam ga konsultovao što da radim da ne izgubim pravo na godinu primanja plate, jer sam znao da novi Zakon i sistematizacija ne mogu biti zavrseni u tih 15 dana. Brđanin mi je sugerisao da predam zahtjev za korišćenje nadoknade godinu dana, a da će me u međuvremenu kontaktirati oko budućeg radnog angažmana. S obzirom da do isteka ovih godinu dana, niko nije zvao, ni nudio ni jedno rješenje ja sam se 25. februara, nekoliko dana prije isteka obratio MUP-u, takodje po dogovoru sa Brđaninom, koji mi je rekao da bi me on bez problema rasporedio na mjesto glavnog inspektora u UP, ali da po novom Zakonu on nije starješina organa, nego ministar, te da ako me on rasporedi u MUP-u makar jedan dan s obzirom da imam uslove, on će me odmah vratiti na mjesto glavnog policijskog inspektora. Na sve ovo izrečeno sam spreman da odem na poligrafsko testiranje i da pod punom materijalnom i svakom drugom odgovornošću potvrdim ovo, a ako treba i da se organizuje sučeljavanje sa Brđaninom i Sekulovićem na sve ove i druge okolnosti“, tvrdi Spičanović.

UP: Raspoređivanje na novo radno mjesto nije zakonska obaveza, već mogućnost

Povodom ovog slučaja, portal Standard je kontaktirao i UP i MUP. U odgovoru dobijenom od UP, navodi se da je pitanje prestanka mandata, propisano članom 60 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, i da je u konkretnom slučaju u potpunosti poštovan.

„Ne postoji zakonska obaveza da se bivši pomoćnici direktora Uprave policije, odnosno lica kojima je prestao mandat rasporede u istom državnom organu, već samo postoji mogućnost, uz obaveznu prethodnu saglasnost lica kome je prestao mandat, da bude raspoređeno na radno mjesto koje odgovara njegovom nivou kvalifikacija obrazovanja i sposobnostima. Naravno, u skladu sa zakonom, lice kome je prestao mandat, a koje nije raspoređeno ima pravo na naknadu zarade u periodu od jedne godine od dana prestanka mandata.

Nakon što je g-din Zoran Brđanin otpočeo da obavlja poslove direktora Uprave policije, u februaru 2021. godine, između ostalih bivših pomoćnika direktora, kojima je mandat prestao zbog ukidanja radnog mjesta, donošenjem novog akta o organizaciji i sistematizaciji koji je utvrđen na predlog direktora Brđanina, obavljen je razgovor i sa g-dinom Spičanovićem, navode iz UP.

Predmet razgovora je, kako su objasnili, bilo pitanje njihovog rasporeda, na način kako je to propisano zakonom, na osnovu rješenja o raspoređivanju koje je direktor Uprave policije mogao donositi do 03.07.2021. godine, kada je stupio na snagu važeći Zakon o unutrašnjim poslovima.

„Tom prilikom je svakom od njih, posebno imajući u vidu njihovo dosadašnje radno iskustvo, odnosno vrstu poslova koje su obavljali, ukazano na mogućnosti njihovog eventualnog raspoređivanja, u okviru postojećih ili organizacionih jedinica čije je uspostavljanje bilo planirano. Ovom prilikom ne ulazeći u razloge, pojedini od bivših pomoćnika direktora nijesu bili saglasni da budu raspoređeni, a za pojedine, uključujući i g-dina Spičanovića, je postojala opcija da budu raspoređeni u trenutku uspostavljanja novih organizacionih jedinica, na radna mjesta koja odgovaraju njihovom nivou kvalifikacija obrazovanja i sposobnostima. Kao što je već rečeno, u međuvremenu je došlo do izmjene zakonskih nadležnosti i drugih objektivnih razloga organizacione prirode, usled čega pojedini bivši pomoćnici direktora, pa i g-din Spičanović, nijesu raspoređeni“, naveli su iz policije.

Iz UP podsjećaju da su dva bivša pomoćnika direktora UP (Dejan Đurović i Zoran Tomčić), nakon razlogovora, raspoređena u istom organu na radna mjesta koja odgovaraju njihovim nivoima kvalifikacija obrazovanja i sposobnostima, a ostali bivši pomoćnici direktora su, uključujući i g-dina Spičanovića, ostvarili pravo na naknadu u trajanju od jedne godine nakon prestanka mandata.

MUP: Lice za koje ste iskazali interesovanje je van ove službe

U odgovorima, koje je MUP dao o slučaju Spičanovića, takođe je iznijeto tumačenje članova 60 i 134 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, po kojem mogućnost korišćenja naknade od godinu dana, isključuje mogućnost raspoređivanja na drugo radno mjesto.

„ UP u periodu prestanka funkcije licu za koje ste iskazali interesovanje,  pa do 3.jula 2021. godine, bila samostalan organ. Ministar je obaviješten da je u navedenom periodu navedenom licu, ali i drugima koji su u istom statusu, a za koje nijeste pitali, bilo ponuđeno radno mjesto shodno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, odnosno u skladu sa stručnom spremom, nivoom kvalifikacije i sposobnostima“, navodi se u odgovoru. Objašnjenja radi, portal Standard nije tražio odgovore za još dva pomoćnika kojima je takođe ukinut radni odnos – Dragana Blagojevića Enisa Bakovića, jer nema saznanja da su uputili zahtjev za raspoređivanje na drugo radno mjesto.

Iz ministarstva pojašnjavaju da se jedan dio smijenjenih pomoćnika direktora policije odlučio da iskoristi pravo na novčanu naknadu od godinu dana.„Time su se odrekli osnovnog prava, zaštitnog mehanizma za njih, ali i sve ostale službenike u takvoj situaciji, da budu raspoređeni na drugo radno mjesto u okviru istog organa, a koje odgovara njihovim referencama. Navedeni član se ne može tumačiti na način da se odbijaju ponude za raspored na drugo radno mjesto, pa da se prije samog isteka prava na jednogodišnju naknadu uputi zahtjev za raspored. U tom smislu, lice za koje ste se interesovali je van ove službe“, zaključili su iz Sekulovićevog resora.

Izvor (naslovna fotografija):

Spičanović tvrdi da mu je Brđanin u početku obećao mjesto šefa Obavještajne analitike, da mu je sugerisao da iskoristi pravo na naknadu do imenovanja, ali da ga je na kraju uputio na Sekulovića

Ostavite komentar

Komentari (1)

zbunjeni

19 Mar. at 13:51

I jare i pare??????