Izvor:Dan

Srediti birački spisak, ukinuti BB adrese

Povjerenje u izborni proces je u velikoj mjeri poljuljano i jedan od ključnih zadataka ovog saziva parlamenta trebalo bi da bude udaranje temelja za povratak povjerenja u izborni sistem, smatra Mileta Radovanić, generalni sekretar Građanskog pokreta URA.

To, kako ističe za Dan, podrazumijeva izmjene i dopune seta izbornih zakona koji tretiraju izbor odbornika i poslanika, finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja, birački spisak, prebivališta i boravišta.

“Mora se kao pozitivno ocijeniti to što se krenulo u postupak reforme izbornog zakonodavstva formiranjem skupštinskog odbora koji će se baviti tom tematikom. Takođe, u planu je i analiza Zakona o ličnoj karti i Zakona o crnogorskom državljanstvu”, kazao je on.

Skupština, kako je rekao, mora postati mjesto gdje će se konsenzusom donositi odluke koje će kreirati izborne uslove, a krajnji cilj je da svake naredne izbore dočekujemo u fer i demokratskoj atmosferi.

“URA će, kao i do sada, biti konstruktivan partner, sa željom da izbori budu refleksija stvarne izborne volje građana. Na taj način vraćamo povjerenje građana i samim tim povećavamo stepen odgovornosti izabranih predstavnika u parlamentu”, kazao je Radovanić.

Poslanik SNP-a Dragan Vukić takođe smatra da je vraćanje povjerenja građana u izborni proces neophodnost, a u tom pravcu očekuje da Vlada u najkraćem roku lokalnim samoupravama naloži numeraciju ulica, jer, kako ističe, nedopustivo je da gotovo 300.000 birača nema taj podatak upisan u birački spisak, odnosno da se vode na adresama sa oznakom b.b.

“Potom treba pristupiti pripremi i sprovođenju popisa stanovništva po standardima Eurostata, kao osnovnog i najvažnijeg kontrolnog mehanizma za kvalitetnu provjeru biračkog spiska. Nužno je i korišćenje alternativnih izvora podataka za kontrolu stvarnog broja stanovnika i njihovih adresa (baze mobilnih operatera i kablovskih operatera), slobodan pristup političkih partija svim podacima koji su definisani Zakonom o biračkom spisku (član 19) iz biračkog spiska o pojedinačnim glasačima; slobodan pristup matičnoj evidenciji o preminulim građanima; izmjena Zakona o registrima prebivališta i boravišta i usklađivanje rezidencijalnog uslova (za biračko pravo) sa zemljama u regionu i smanjenje uslova za potvrdu rezidencijalnog uslova sa dvije na godinu dana; povezivanje baze podataka na graničnim prelazima i korišćenje podataka o ulasku u Crnu Goru kao kontrolni mehanizam za potvrđivanje rezidencijalnog statusa; na zahtjev partija omogućiti slobodan pristup pojedinačnim dosijeima koje su pod kontrolom MUP-a vezano za upise u knjigu državljana i provjeru upravnog postupka na osnovu koga je neko upisan u knjigu državljana Crne Gore”, rekao je Vukić.

On je naglasio da građani zasad nemaju informaciju o radu Savjeta za kontrolu biračkog spiska, osim da treba da se formira i ko treba da ga sačinjava, a za nepunih 17 dana imamo lokalne izbore u Nikšiću.

Crnoj Gori potrebni opšti izbori

Mileta Radovanić smatra da na izbornu volju može uticati odluka Ustavnog suda kojom se ukida član Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je propisano da građanin mora imati prijavljeno prebivalište najmanje šest mjeseci prije održavanja lokalnih izbora kako bi imao pravo da bira i da bude biran.

“Nakon ukidanja ovog člana pojavila se opravdana bojazan od ‘selidbe’ tkz. sigurnih glasova iz opštine u opštinu. Naročito ako imamo u vidu činjenicu da u Crnoj Gori nemamo opšte izbore, odnosno održavanje izbora na svim nivoima u jednom danu. Upravo na ovaj način može se uticati i mijenjati stvarna izborna volja građana, posebno ako uzmemo u obzir veličinu pojedinih opština u našoj državi”, istakao je Radovanić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bilčik: Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put...

Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put u eksplozvnu prošlost, ocijenio je Bilčik povodom navodnog non...

Šef kalabrijske mafije, koja je pretekla sicilijansku “Cosa Nostru”...

Izvor je potvrdio da Nikolino Grande Aracri, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva u zatvoru u...

OVA EVROPSKA država plaća 200 EURA PO OSOBI ako...

Oni koji odaberu smeštaj u hotelu s pet zvjezdica dobiće 100 eura po osobi za rezervaciju. Gosti u hotelima...

Adžić: Pad Vlade ako Krivokapić povuče predlog o smjeni...

On je u emisiji Argumenti, na Televiziji Crne Gore, kazao da bi, u ovom momentu, to bilo...

“DOBIĆEŠ SVE ŠTO POŽELIŠ: Kurc u centru skandala, pronađeno...

Nova afera trese austrijsku vladu, na čijem čelu je kancelar Sebastijan Kurc, nakon što su mediji došli do...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare