STANDARD SAZNAJE: U Rožajama velika koalicija – DPS, SDP, SD i albanske partije, BS samostalno

Na lokalnim izborima u Rožajama, koji se održavaju 23. oktobra, DPS, SDP, SD i albanske partije nastupiće zajedno, a Bošnjačka stranka samostalno.

Na prošlim lokalnim izborima, održanim 27. maja 2018. godine Bošnjačka stranka je osvojila apsolutnu vlast. Imala je podršku od 6825 birača ili 19 mandata. Dvije godine kasnije, na parlamentarniim izborima BS je osvojio 6325 glasova.

Demokratska partija socijalista je na lokalnim izborima 2018. godine osvojila 3724 glasova ili 10 mandata, a na parlamentarnim skoro 1200 više, odnosno 4872. SD je u Rožajama osvojio 1552 glasa i ima četiri mandata. Na parlamentarnim izborima ova partija je imala 200 glasova manju podršku ili 1331 glas.

Socijaldemokratska partija je na prošlim lokalnim izborima osvojila 610 glasova i zaslužila jedan mandat. Na parlamentarnim izborima 2020. godine osvojili su 100 manje ili 511.

Albanska lista će doprinijeti velikoj koaliciji sa pedesetak glasova koliko su imali na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Sudeći prema rezulatatima na proteklim lokalnim i parlamentarnim izborima pitanje je samo da li udružene tri partije mogu dostići BS ili će u gradu na Ibru partija Ervina Ibrahimovića i dalje biti apsolutna.

URA je na lokalnim izborima 2018. godine imala samo 100 glasova, a na parlamentarnim, dvije godine kasnije u formi koalicije Crno na bijelo 293. Za uvećanje tog salda pobrino se SPP koji je bio dio koalicije CNB, a na lokalnim izborima osvojio 378 glasova.

Bečićeva partija, Demokrate CG, u Rožajama nije ostavila neki veći trag jer je na prošlim lokalnim izborima osvojila tek 106 glasova, a na parlamentarnim 40 manje ili 63.

Prosrpske partije okupljene oko DF su na istom ili sličnom nivou i nemaju šansu za ulazak u lokalni parlament. PZP je 2018. nastupio samostalno i osvojio 30 glasova, dok je SNP sa NSD-om osvojio 70 glasova. Na parlamentarnim izborima DF, odnosno koalicija Za budućnost Crne Gore osvojila je 334 glasa.

Biračko pravo u Rožajama ima 22037 građana, a lokalni parlament predvidio je 34 odbornička mjesta.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Hitno popraviti položaj policajaca ili slijede protesti

Predsjednik sindikata Igor Rmandić kazao je da Nezavisni sindikat policije i policijski službenici...

Nemaju direktora dva mjeseca, radi samo jedna osoba

Iz Ministarstva kratko kažu da će imenovanje novog direktora/ice biti sprovedeno u skladu...

Gubitkom Montenegro erlajnsa sezona traje upola kraće

Veliki gubitak Očigledno je, po riječima predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja...

Meloni: Cijena energije prioritet, braniću nacionalni interes

Đorđa Meloni se obratila javnosti na poljoprivrednom sajmu u Milanu, prvi put poslije...

Vuković: Pobijedićemo u Podgorici 23. oktobra da niko ne...

''Siguran sam da će, osim partija koje su predstavljale okosnicu državotvornog bloka uoči...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare