Izvor:Pobjeda

STAV: Marš na Tuzi

Jedina karika koja je nedostajala u lancu stavova i aktivnosti nove prve demokratske vlade je konačno pronađena.

Vjesnici tog demokratskog jednonacionalnog proljeća su bile kamenice – ona ,,slučajna”, ,,zalutala” i tako dalje – iz ulice Ratka Mladića u Beranama, i njihove neslučajne drugarice kamenice i ostali prigodni alati sa Starog Aerodroma u Podgorici, koje su bile spontani izraz nove-stare alergije na tablice sa oznakom TZ.

Pošto ovi kameniti problemi ne postoje u režimskoj štampi, zvaničnim saopštenjima i u zaključcima Centralnog komiteta i tvitovima Vrhovnog vođe GP URA, njihovo ovozemaljsko postojanje je moralo biti podignuto na viši nivo.

A đe biste mogli naći viši, bolji i ljepši nivo, pa još i zvanični (!) – nego u Vladi Crne Gore! Ta početna i finalna instanca svih naših jada je morala da se uključi, tj. da finalizuje kamenovanje crnogorske politike i ukupne stvarnosti – i to baš na ,,adresi” koju su imali đe naučiti – zlo i naopako – i u ovom slučaju.

Adresa se zove: Albanci.

Mada je oni tako ne zovu. Znamo to, ali da sada ne pominjemo marginalne folklorne stvari, jel’ te.

Adresa su, elem, naši Albanci, građani ove zemlje. Tuzi su idealna ,,zadnja pošta”: stara-nova opština (da ne rečemo srez), kojoj je na čelu g. Nik Đeljošaj, čovjek kojem nacionalna retorika i stav nisu strani.

Kombinacija je upravo dobitna. Vlast koja odbacuje donacije vakcina koje se mjere desetinama hiljada, a onda organizuje kolektivne seanse jada i stida na aerodromu za (i bukvalno!) par hiljada istih, istina – pravoslavno-slovenskog podrijetla – lako će se samoubijediti da su upravo Tuzi ključno žarište koronavirus drame u zemlji koju sistematski … uništavaju.

Koga, dakle, uvaženi čitaoče, briga za stvarne brojke, statistike, upoređenja i logiku! Ima ti Albanci da slušaju, i tačka! Ionako ne možemo gledati njihove turiste kako podlo i pokvareno dokaze iz virtuelne nepostojeće lažne države Kosovo, na tamo neko anti-srpsko skijanje, nego još moramo da priznamo da su baš Tuzani ozbiljniji i disciplinovaniji od ostatka naših slavnih slovensko-pravoslavno-svetosavsko-litijaških krajeva, zajednica i mase pojedinaca iz drugih crnogorskih sredina!

Nečuveno!

Zato treba nastaviti tu akciju, baš kao onu u krajinama, pa po Bosni, pa na Kosovu! Idemo, još jednom! ,,I jopet”!

Koga briga za posljedice takve logike i takvog nakaradnog svjetonazora? Nikoga. Jer, naš Rukoljub Krivokapić kaže da se planine pomjeraju, to je dokazano! A ljude je svakako lakše … pomjeriti.

Zato će g. Đjeljošaj Nik lepo na sud, dok se sa njim pregovara. Neće mu pomoći ni to što je mudro i staloženo odložio neposlušnost prema centralnoj vlasti do 1. marta. To je samo dokaz koliko je pritvoran i pokvaren – znamo mi to, zar ne?

Na kraju, da odmorimo od polu-ciničnih i ironičnih opservacija. Prije nego što vrag odnese šalu, neka neko pokaže našoj ministrici zdravlja mapu koja pokazuje broj zaraženih i broj umrlih po opštinama u Crnoj Gori. Neka joj pomogne i ministrica kvadrupla – i neka ublaži bol objavom da su se žrtve kovida – samo ,,upokojile”. To svakako ljepše zvuči.

Onda će crnogorska drama bolje izgledati, a premijer RK će još jasnije moći da razlikuje ,,zdravstvene” od ,,političkih” problema.

Jer to, znate, nema veze jedno s drugim. Nikakve!

Tu nepovezanost smo upravo gledali u našim Tuzima, đe su naši sugrađani pokazali da imaju stav i ponos, ali i znanje i umijeće da ne dozvole da se desi početak završne faze ,,nacionalnog pomirenja” u Crnoj Gori. To ,,pomirenje” se preciznije zove – ,,mi” protiv Albanaca! Danas u Tuzima/Tuz, dogodine u Prizrenu/Prizreni!

Još samo preostaje da naš mali Napoleon sve to negira jednim efektnim tvitom, koji bi objavio i potvrdio da je i on, pobogu, Albanac.

Jedino što to odavno nikoga ne zanima, niti bilo što znači. A to svakako nije zdravstveni ili medicinski problem, nego politički.

Valjda ima nekoga u njegovoj blizini da mu to nekažnjeno kaže? Bilo bi dobro i još smo na vrijeme.

B. GRINEVSKI

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Milatović i Spajić: Saradnja sa Grčkom – put do...

Zadovoljstvo susretima istakao je ministar Spajić, naglašavajući da Crna Gora i Grčka njeguju tradicionalno dobre bilateralne odnose...

Madam Tiso: Figure Harija i Megan izbačene iz kraljevske...

Po informaciji Dejli Mejla, čelnici muzeja su odlučili da figure Harija i Megan ubuduće budu dio "Holivud...

Podgorička policija tokom maja rasvijetlila 11 imovinskih delikata: Tri...

"I.I. (36) iz Podgorice tereti se za dva krivična djela teška krađa. Djela je izvršio na štetu...

Retrospektivna izložba Mikrokozmi Ilije Šoškića u Kolektoru

Izložba Mikrokozmi Ilije Šoškića je nastala u produkciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada u okviru...

U Biljelom Polju uhapšen Ranko Rovčanin zbog prodaje kokaina:...

Kako navode iz UP, operativnim radom kriminalistička policija je došla do saznanja da Ranko Rovčanin (57) iz...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare