Strujić Harbić za Standard: Pregovore o novoj Vladi vode isključivo muškarci i to nije dobra poruka

U novom sazivu Skupštine Crne Gore od ukupno 81 poslaničkog mjesta, 16 je žena. U tom segmentu, mi kao parlament ne poštujemo apele i preporuke o većoj zastupljenosti žena u parlamentu. Tokom raznih panela prethodnih godina, bilo je obećanja da će žene biti zastupljenije. Nažalost, nije tako i to je nešto na šta moramo ukazivati, kazala je za Standard poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić.

Ona je istakla da, prema statistici, broj žena u Crnoj Gori i učešće žena na rukovodećim pozicijama, broj poslanica, ministarki, pokazuju da nismo na željenom nivou.

“Među tri najznačajnije političke funkcije u državi nema žena, a i sastav novog saziva parlamenta takođe pokazuje da nismo, ni kada je ova grana vlasti u pitanju, značajniji napredak ostvarili. Imali smo situaciju da su pregovore o novoj Vladi vodili isključivo muškarci i smatram da to nije dobra poruka. Žene su kroz istoriju pokazale da su dostojne da budu nosioci najznačajnijih društveno-političkih procesa i ne smijemo dozvoliti da budemo u drugom planu, diskriminisane i nedovoljno uvažene”, kazala je Strujić Harbić.

Dodaje da naše društvo u mnogim segmentima nije odstupilo od tradicionalnog, patrijarhalnog pogleda na brojne aspekte društvenih zbivanja.

“Tako je i sa učešćem žena u politici. Praksa nam svakodnevno pokazuje da u društvu preovladava stav da muškarci treba da budu rukovodioci, da budu na mjestima odlučivanja”, kazala je.

Poslanica Strujić Harbić ističe da u odnosu na razvijene zemlje, mi na ovom planu ne bilježimo neki vidljiv napredak. Štaviše, kako je kazala, dešavaju se situacije da i nazadujemo.

“Mislim da je ovo dio jednog procesa, sazrijevanja društva, kroz koji moramo svi zajedno da prođemo.”

Ona je mišljenja da se mora razmišljati u pravcu da neće po automatizmu neko biti dobar direktor samo zato što je muškarac. Ženama se mora vjerovati, njihovoj sposobnosti. I dodaje da su svi na istom zadatku, od predstavnika partija, preko institucija sistema, do privatnih kompanija.

“Često kažem, pogledajmo institucije i kompanije kojima upravljaju žene. Uglavnom je riječ o uspješnim i naprednim institucijama, likvidnim kompanijama”, istakla je Strujić Harbić.

Budući da je Bošnjačka stranka ispoštovala redosljed na listi i napravila iskorak na ovim izborima, te ima ženu u poslaničkim klupama, pitali smo poslanicu BS-a kakav će biti njen angažman na ovom polju.

“Ponosni smo što smo jedina izborna lista na kojoj je napravljen značajan napredak u odnosu na zakonom propisani redosljed kandidata manje zastupljenog pola, čime smo poslali jasnu poruku da je Bošnjačka stranka zastupnik ideje afirmacije učešća žena u politici”, kazala je poslanica Strujić Harbić.

Ona je podsjetila da je predsjednik BS Rafet Husović u decembru 2017. godine dao obećanje Ženskoj političkoj mreži vezano za zahtjeve za dalje unaprjeđenje izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori, u dijelu veće zastupljenosti žena.

“U tom kontekstu, mi smo tako i koncipirali našu izbornu listu na prethodno održanim parlamentarnim izborima, gdje je na svakom trećem mjestu bila zastupljena žena. Bošnjačka stranka će nastaviti da bude pobornik ideje veće zastupljenosti žena u partijskim tijelima”, kazala je.

Kao poslanica, ističe Strujić Harbić, nastaviće da radi na unaprjeđenju svijesti o važnosti učešća žena u društveno-političkim procesima.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bošnjak: Krivokapiću, postali ste glavni problem Crne Gore

Pismo prenosimo integralno: “Gospodine Krivokapiću, Neću Vam dozvoliti da na jedan...

Za dan 16 saobraćajnih nezgoda, petoro povrijeđenih

Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali su da se u Podgorici dogodilo osam nezgoda, Nikšiću tri, Kotoru...

Bošković: Vjera i SPC nikako ne idu ruku pod...

"Vjera i SPC nikako ne idu ruku pod ruku(makar ovaj dio “vjernika” u Crnoj Gori)"napisao je Bošković.

Crnogorska kulturna mreža: Projekcijom filma Malagurskog osramoćen Saborni hram...

Prema njihovim riječima neshvatljivo je da film koji ima političku sadržinu koja je bazirana na lažima, bude...

PKS: Policija napala mladiće, tražimo hitnu istragu

“Dotle su, ratoborni ‘čuvari’ filma ispred Hrama, potpuno neometani od ikoga, provocirali, posipali žene vodom, psovali i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare