Udruženje sudija: Abazović ugrozio nezavisnost sudova

Udruženje sudija Crne Gore uputilo je najoštriju osudu i protest povodom navoda potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, a koji se odnose na postupanje sudije za istragu podgoričkog Višeg suda Miroslava Bašovića u slučaju određivanja pritvora za više lica označenih kao članovi jedne kriminalne grupe.

Kako Udruženje navodi u saopštenju koje je potpisala predsjednica Hasnija Simonović, potpredsjednik Abazović se, u objavi na svom Fejsbuk nalogu od 24.aprila 2021. godine, a koju je prenijelo više medija, upustio u neosnovanu i nadasve nedoličnu kritiku odluke sudije Bašovića, čime je direktno ugrozio nezavisnost sudstva kroz pokušaj političkog pritiska, sa ciljem da se utiče na odluku suda. Ovim, kako navode, krajnje skandaloznim postupkom, podpredsjednik Vlade je grubo prekršio ustavna načela o podjeli vlasti, šaljući poruku da je opravdano miješati se u rad sudstva, ukoliko odluke suda nijesu po mjeri izvršne vlasti, što je nečuveno i krajnje štetno.

“U spornoj objavi, potpredsjednik Abazović se upušta u paušalno tumačenje sudskog postupka i izvođenja sopstvenih dokaza, preuzimajući „ulogu“ suda i sudije, zaključujući da su dostavljeni dokazi bili dovoljni da imenovani sudija donese drugačiju odluku od one koju je donio. Potpredsjednik Abazović, iako ne posjeduje formalno pravno obrazovanje, bi sa pozicije koju obavlja morao znati da postoji načelo slobodne ocjene dokaza, koje je svakom sudiji zagarantovano i na raspolaganju u svom odlučivanju. Na osnovu tog i drugih načela i slijedeći zakon sudija donosi odluku, i u tome ne smije biti ometan bilo kakvom vrstom pritiska. Svakako, svaka odluka, iz razloga što kvalitetnijeg i temeljnijeg sprovođenja pravde, može biti revidirana od strane više instance, što je u konkretnom i učinjeno. I to je, što bi potpredsjednik Abazović takođe trebao znati, jedini način izmjene sudijske odluke. Svaki drugi pokušaj mijenjanja sudijske odluke, od kojih je politički pritisak jedan od najopasnijih, je direktno narušavanje prirode, nezavisnosti i autoriteta suda”, stoji u saopštenju Udruženja sudija.

U nastavku objave, potpredsjednik Abazović se ne ustručava sudiju Bašovića povezati sa „mafijom“, što dopunjava jeftinim političkim kvalifikacijama da su „kraci kriminalne hobotnice duboko u sistemu“, aludirajući da je i sudstvo dio tog i takvog sistema.

“Dajući sebi neprimjerenu slobodu i ne mareći za odgovornost povodom izrečenog, potpredsjednik Vlade je direktno i grubo atakovao na integritet jednog od najuglednijih crnogorskih sudija, čija su profesionalnost i ostvareni rezultati ne mogu dovesti u pitanje. Ovakvim ispadom je potpredsjednik Vlade pokazao da je spreman ukaljati ugled jednog od istaknutijih pravnih profesionalaca zarad prikupljanja političkih poena. Potpredsjednik Abazović dodaje i da su postupanjem sudije Bašovića poniženi međunarodni partneri koji su učestovali u aktivnostima koje su prethodile konkretnom postupku. Kako je sa relevantnih međunarodnih adresa, sa kojih je crnogorsko sudstvo za svoj rad dobijalo pozitivne ocjene, mnogo puta dosad istaknuto da crnogorski sudovi trpe neprimjeren politički pritisak već duže vrijeme, lako je ocijeniti da je u datom slučaju jedino uvrijeđeno crnogorsko sudstvo, da mu je nanesena šteta i da će, kao i u mnogim ranijim slučajevima politčkih napada na njega, izostati odgovornost onih koji su mu tu štetu nanijeli”, navode iz Udruženja sudija.

Konačno, sudije sude po Ustavu i zakonu, slijedeći načela i etiku. Nikakvi drugi osnovi, u koje spadaju i mentalitetski elementi na koje se u svojoj skandaloznoj objavi poziva potpredsjednik Abazović, nijesu niti će biti osnov za donošenje odluka, kao što to neće biti ni politički pritisci i javno unižavanje suda i sudija, napominju iz Udruženja.

“Posao sudova ne smije niti može da radi niko osim sudova, te svako miješanje i remećenje tog rada, naročito od strane političkih struktura predstavlja remećenje sprovođenja pravde, nepoštovanje zakona i ugrožavanje zaštitu prava. Posebno kada se radi o borbi protiv organizovanog i visokog kriminala, u kojoj bi trebale da budu ujedinjene sve grane vlasti i kapaciteti naše države, sa krajnjim ciljem eliminisanja tih oblika kriminalnog djelovanja”, zaključuje se iz Udruženja sudija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đoković: Australian open je brzo, sve ćete znati

Organizatori prvog Gren slem turnira najavili su nedavno da će samo potpuno vakicnisani...

Ko ima najsporiji internet na svijetu: Za skidanje filma...

Cable.co.uk je u izvještaju o brzini širokopojasnog pristupa internetu širom svijeta u 2021....

Eskobar poručio Kurtiju: SAD posvećene napretku u dijalogu Prištine...

Kako je saopštila Vlada Kosova, premijer Aljbin Kurti je sinoć telefonom razgovarao sa...

KCCG: Životno ugroženo 30 COVID pacijenata

“Na liječenju se trenutno nalazi 87 pacijenata sa COVID-19 infekcijom”, saopšteno je iz...

Treću dozu primile 52.574 osobe

Prvu dozu vakcine primila je 276.861 osoba ili 44,7 odsto, a drugu 258.896...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Eagles
Eagles
25/04/2021•19:51 19:51

Interesantno kako se potpresjednik u sve zivo razumije, a u sustini ne zna ama bas nista! Od miloste zasluzuje epitet : MULTIPRAKTIK