test

Uljarević: Crna Gora nije uspjela da se demokratski konsoliduje, ne postoji vizija da se država demokratizuje i ,,evropeizuje“

Standard

01/03/2024

13:43

Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je danas, u hotelu Hilton, diskusioni forum ''Demokratija u fokusu - odnos vlasti i civilnog društva'', koji se fokusirao na osnaživanju dijaloga institucija i civilnog društva, razmjeni mišljenja i otvaranju prostora za konstruktivnu saradnju radi unapređenja okruženja za djelovanje i razvoj civilnog sektora. Poseban fokus bio je usmjeren na ambijent u kojem funkcioniše domaći nevladin sektor.



,,Crna Gora već četiri godine nakon promjene vlasti nije uspjela da se demokratski konsoliduje i ne postoji vizija, strategija, ni mapa puta da se država demokratizuje i evropeizuje. Kampanje koje su vođenje su nesumljivo odvraćajućeg efekta i ugrožavaju razvoj civilnog društva. NVO i dalje bivaju pozitivno percipirane među građanima. Istraživanje koje je nedavno sprovedeno pokazuje da više od 50 odsto ispitanika pozitivno ocjenjuje rad NVO. Većina je i dalje saglasna da se NVO bore za pravdu i ljudska prava. Vide se kao moderne, dostupne, pomažuće i potrebeno. Polovina građana smatra da su NVO uglavnom ili većinom transparentne“, kazala je uvodnom izlaganju izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević.

Da je Vlada Crne Gore godinama posvećena razvoju civilnog društva i izgradnji partnerstva sa međunarodnim organizacijama, mišljenje je generalne direktorice Direktorata za razvoj i saradnju sa NVO Lidije Ljumović, koja je najavila projekte usmjerene ka poboljšavanju statusa NVO u našoj zemlji.

,,Partnerstvo i inkluzivnost moraju biti imeperativ u razvoju pluralizma. Uključivanjem NVO javnim politikama se daje veći legitimitet. U Ministarstvu javne uprave smo posvećeni jačanju međusobnog povjerenja. Donijeta je strategija, pri čijem kreiranju smo se vodili smjernicma Evropske unije za države kandidate. Svjesni smo izazova i peripetija u procesu registracije NVO, zato se javila potreba da ga poboljšamo. U narednom periodu imaćemo digitalizovani registar NVO koji će biti povezan sa ostalim institucijama. Prioritet nam ja jačanje NVO kapaciteta. Vlada CG donijela je Odluku o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa za finansiranje. Izdvojena sredstva ove godine iznose oko 5.586.000 eura, a pored toga su izdvojena sredstva od oko milion za finansiranje NVO iz EU fondova. U 2024. izdvojili smo još pola miliona eura za razvoj resursnih centara. Do kraja 2026. previđeno je da se oforme četiri resursna centra, jedan u Podgorici, jedan na jugu i dva na sjeveru. Nastojaćemo da kreiramo povoljno okruženje za civilno društvo“, najavila je Ljumović.

Na panelu posvećenom obrađivanju teme saradnje i sukoba u crnogorskom društveno-političkom pejzažu, potpredsjednik za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju u Vladi Crne Gore Momo Koprivica, izjavio je da je Crnoj Gori prijeko potrebna sveobuhvatna stabilnost jer je to pretpostavka za ostvarivanje strateških interesa, a to je članstvo u EU.

,,Demokratija se jača nekim nesaglasima, ali ne i konfliktima. Vjerujem da, kada je riječ o procesu integracija, da će se ta različita viđenja kanalisati u pravcu da sačuvamo jednu dobru energiju. Nedavni popis je sproveden na kredibilan način. Mislim da je to veliki učinak i dostignuće. Dobri primjeri obavezuju, a postignuti standardi kreiraju dužnost za neke nove prilike i generacije. Vidim ozbiljan prostor za saradnju kada je riječ o kreiranju javnih politka. NVO svojim djelovanjem osvjetljavaju brojna polja“, poručio je Koprivica.

Predsjednica Centra za demokratsku traniziciju (CDT) Milica Kovačević komentarisala je koliko dezinformacije utiču na rad NVO.

,,Imamo jedan otežan ambijent za funkcionisanje. Dezinformacije uvijek jačaju u periodu političke krize, negdje gdje postoji sukob. U vezi sa popisom, imamo ,,hronični” ciklus dezinformacija koji traje godinama. Imamo akutne dezinformacije koje su povezane sa događajima, ali smo se u momentu prije izbora Vlade pripremali za njihov talas eskalacije. To se nije dogodilo zahvaljujući postizanju dogovora o popisu i ovaj proces se zavrsio puno bolje nego što je izgledalo u tom trenutku“, navela je Kovačević.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić, komentarisala je dosadašnju saradnju sa Vladom Crne Gore i poziciju OSI u društvu.

,,Često nam se nameće da smo loši kada kritikujemo. Pozitivno je što se Crna Gora 2009. obavezala da ce garantovati prava OSI u nacionalnom zakonodavstvu i ima zakona koji su relativno dobri. OSI su većom mjerom osvješćene i govore o svojim pravima, aktivnostima, ali je sve manje osoba sa invaliditetom koje su vidljive i koje javno govore. To je odgovornost državnog sistema i društva u cjelini. Ima zakona i koji su diskriminatorini, loši, nedostajući. Nije se smjelo desiti da svaka naredna vlast bude gora od prethodne. Vlasti su propustile priliek da budu bolje i da adekvatno i sistemski riješe prava OSI. Država treba da zaštiti NVO koje im trebaju i koje je kritkuju u stvaranju grešaka“, zaključila je Vujačić.

Izvor: Mediabiro
Izvor (naslovna fotografija):

Media biro

Ostavite komentar

Komentari (0)