Upravni sud poništio odluku Vlade: Predsjednica i članovi Komisije za žalbe nezakonito razriješeni

Upravni sud Crne Gore poništio je rješenje Vlade o prestanku mandata predsjednice i članova Komisije za žalbe. Sud je utvrdio da su razrješenjem počinjene povrede pravila upravnog postupka propisane Zakonom o upravnom postupku., objavljeno je na sajtu pravosudje.me

Vlada je 5. oktobra 2021. godine, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, bez održavanja sjednice, donijela rješenje o prestanku mandata predsjednice Komisije za žalbe Vere Medojević i članica Irme Selmanović, Tatjane Radović Uskoković, Enese Rastoder i Zorice Ćupić.

Upravni sud Crne Gore je utvrdio da obrazloženje osporenog rješenja Vlade ne sadrži razloge kojim bi se potvrdila pravilnost rješavanja ove upravne stvari, kao ni utvrđeno činjenično stanje, materijalne propise koji, s obzirom na utvrđeno činjenično stanje, upućuju na rješenje kakvo je dato u dispozitivu.

“Valjano obrazloženje rješenja predstavlja neophodnu zakonsku pretpostavku za provjeru činjeničnog utvrđenja i propisa putem kojih je upravna stvar riješena, a što je standard prakse Evropskog suda, kod ocjene povrede člana 6 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih slobod (Van de Hurk protiv Holandije, 19. april 1994. godine i Garcia Ruiz protiv Španije, 1999-I, 31 EHRR 589.)”,navedeno je u saopštenju Upravnog suda.

Sud je tužbu usvojio i poništio osporeno rješenje, posebno cijeneći značaj postojanja adekvatnog obrazloženja u odlukama javnopravnih organa.

“Što podrazumijeva da su javnopravni organi dužni da u konkretnim okolnostima pribave i obezbijede dokaze, iskoriste sva zakonska sredstva za otkrivanje istine i da donesu potpuno jasnu obrazloženu, nepristrasnu i objektivnu odluku, bez izostavljanja sumnjivih činjenica”,pojašnjavaju u toj instituciji.

Sud je utvrdio i da Vlada, iako je bila dužna, nije dala objašnjenje u čemu se sastoje razlozi hitnosti odlučivanja na vanrednoj sjednici. Napominju i da u spisima predmeta koji su dostavljeni Sudu, ne postoje dokazi koji da je odluka donijeta na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade.

Takođe, u Upravnom sudu naglašavaju i da ne postoji dokaz da je odluka verifikovana na narednoj sjednici Vlade.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare