test

Odbor nije usvojio izvještaj Sudskog savjeta, DPS bio za, PES uzdržan, protiv glasali ZBCG i Demokrate

Standard

13/12/2023

12:10

Skupštinski odbor za politički sistem, pravosuđe i uprava nije prihvatio izvještaj Sudskog savjeta za 2022. godinu, koji je predstavila predsjednica savjeta Vesna Simović Zvicer. Za izvještaj je glasao samo Ivan Vuković iz DPS-a, uzdržani su bili članovi odbora iz PES-a, a protiv četiri poslanika iz koalicije ZBCG i Demokrata.



On je navela da je stopa ažurnosti oko 85 odsto. Saopštila je i da je za veliki broj sudija, njih 72, prestala funkcija zbog izmjena Zakon o PIO.

”Imali smo veliki broj izbora sudija, a u ovom trenutku nedostaju 54 sudije”, kazala je Simović-Zvicer. Dodaje da je dinamika popunjenosti problem, između ostalog dužina traja nja obuke za nove sudije.

”Ta obuka od 18 mjeseci je preduga i mislimo da je treba značajno smanjiti”, dodala je Simović-Zvicer.

Ona je odgovarajući na pitanja poslanika o vetingu, kazala da se plaši problema koji nas čekaju ako se uđe u tu priču. 

”To je priča koja treba da uključi predtsavnike sudija, a oni su izričito protiv toga”, rekla je Simović Zvicer. Kaže i da je opšti reizbor sudija tema za razmišljanje, ali bi i u tom slučaju ušli u problem.  

Simonida Kordić iz ZBCG kaže da razumije da su sudije, iz ličnih ili sistemskih razloga, protiv vetinga.

”Ali mi moramo da obezbijedimo da se sistem u sudstvu oslobodi tereta koji su generisani godinama prije”, kazala je Kordić, dodajući da je možda veting bolji od aktuelnog stanja.

Ervin Ibrahimović je podsjetio da BS godinama ne glasa za izvještaj jer nema napretka u procesima za ratne zločina, a da ni ovaj izvještaj nije izuzetak.

Ivan Vuković iz DPS-a izvještaj smatra detaljnim i kvalitetnim.

”Evidentno postoji problem sa ažurnošću Upravnog i Privrednog suda, jer dok su ostali sudovi na 90 odsto, ova dva suda su na oko 60 odsto ažurnosti”, napomenuo je Vuković. Napomenuo je da sudije za prekršaje imaju po preko 2000 predmeta, a ipak imaju preko 80 odsto ažurnosti.

Kaže da i kao bivši gradonačelnik prepoznaje problem zloupotreba sudova od strane nekih NVO, koje zatrpavaju Upravni sud po pitanju navodnog kršenja zakona o slobodnom pristupu informacijama. Na to je Simović Zvicer rekla da o tom problemu govori podatak o preko 1000 predmeta po sudiji Upravnog suda.

”Jedan naš bivši kolega je u zatvoru, osumnjičen za narko-trafikimg, slučaj ”državni udar još nije završen, SDT se bavi radom nekih poslanika iz prethodnog perioda. Zato mislim da kao parlament nijesmo u poziciju da superiorno gledamo na druge institucije, uključujući i sudstvo, i da olako dajemo oštre ocjene o sudstvu”, rekao je Vuković. 

Milun Zogović je pitao da li Vuković misli samo na DPS, jer on lično smatra da ima pravo da komentariše sud na način na koji to radi.

Nikola Rovčanin iz Demokrata smatra da je generalna ocjena d aje loše tsanje u pravosudnom sistemu.

”Smatram i da to ne treba generalzivati, jer je veliki broj sudija profesionalan. Sa druge strane međutim samo 41 odsto građana vjeruje u pravičnost sudskih odluka. Zbog toga je potrebno da reformama treba vratiti povjerenje u sudstvo”, rekao je Rovčanin.

Simović Zvicer je kazala da je za dijalog svih u parlamentu kada je riječ o izborima u pravosuđu. Ona osporava i način izbora članova Sudskog savjeta i sam pojam uglednog pravnika.

”Što to znači ugledan pravnik? Mislim da bi članovima savjeta pomoglo ako bi ih predložile pravne institucije, poput Pravnog fakulteta”, kazala je Simović Zvicer. 

Ona je na pitanje Miluna Zogovića rekla da svakako nije prijatno što je bivša predsjednica Vrhovnog suda pod optužbom.

”Što se tiče moje poruke uoči njenog izbora, podsjećam da su nju predložile sve kolege. Ja bih u svim situacijama, da se bilo ko našao na njenom mjestu kao jedini kandidat, postavila to pitanje koje je u poruci. Bila ih u problemu samo da je bilo protivknadidata”, dodala je Simović Zvicer. 

”Može li se provjeriti rad sudija poput Radovanovića?”

Nikola Zirojević iz SD-a je podsjetio na presudu sudije Radovanovića o samo 12 godina zatvora za Dalibora Nikoilića zbog ubistva trrudne supruge Zumrete Nerde.

”Nije ovo prva presuda ovog tipa tom sudiji, jer je on osobu koja je vozila pod narkoticima i u udesu usmrtila jednu osobu, osudio na samo dvije godine. Imao je on i neke čudne presude medijima u Podgorici, kada je kažnjavao CDM i još šest medija, a da je pojedincima , politički obojenim, recimo uredniku portala IN4S, odrđivao novčane satisfakcije. Može li se provjeriti rad takvih sudija, jer je ovo van zdravog razuma”, pitao je Zirojević.

Simović Zvicer je na to kazala da ne može da komentariše nepravosnažne sudske presude.

”Jer bih ušla u zonu koja nije u nadležnosti Sudskog savjeta”, dodala je Simović-Zvicer.

Ostavite komentar

Komentari (0)