test

Živković: Vlast hoće na silu da izvrši etnički inžinjering, bojkotom se brani državno dostojanstvo

K. Perković

19/10/2023

12:12

Glavni odbor DPSa donio je odluku o bojkotu popisa.

“Glavni odbor DPS-a donio je odluku o bojkotu popisa. Pozivamo građane da se ne odazovu i ne učestvuju u prevarnom procesu”, poručio je v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković.

On je napomenuo da je cilj da se unesu već pripremljeni podaci i da se odradi etnički inženjering.

“Hoće da pripremljene podatke prenesu u bazu podataka i da im falsifikovani podaci služe za neko novo nacionalno prebrojavanje, odnosno etnički inženjering”, naglasio je on.

Govoreći i odgovarajući na poziv ministra Aleksandra Damjanovića, kazao je da nije problem da sjednu i razgovaraju.

“Ako postoji volja Damjanovića, neka odgode popis i da dogovorimo monitoring”, poručio je Živković.

Podsjeća da je juče Evropskom parlamentu izglasan amandman gdje pozivaju crnogorske vlasti da se odloži popis dok ne budu stabilne političke prilike.

“Ali Vladu ni to ne zanima i hoce popis da održe na silu mimo svih zakonskih procedura”, naglašava Živković.

Ističe da nijedan građanin neće imati u uvid podatke u bazu podataka. U prethodne popise je, dodaje, od početka do kraja popisa postojala kontrola.

DPS, kaže Živković, nije protiv održavanja popisa.

“Samo tražimo minimum uslova kako bismo cijeli proces ispratili. Vlada bi mogla još danas da odgodi popis na nekoliko mjeseci dok se ne dogovorimo o monitoringu”, navodi Živković.

On je istakao da u stan pojedinca ne može ući niko bez sudskog naloga “jer je Ustavom zagarontovana nepovredivost stana, a novčane kazne nisu propisane iako to tvrdi Monstat”. “Spreman sam da za to pitanje idem i na sudske stance”, dodaje on.

Govoreći o popisu, Živković je naveo da je posebna priča to što se susjedna država umiješana u to kako treba da se građani izjasne, gdje imamo izjave vjerskih poglavara, te da su postavljeni bilbordi u nekoliko crnogorskih opština.

“U takvim političkom ambijentu, sa premijerom u tehničkom mandatu koji kaže da popis treba da se održi i da ga ne zanima mišljenje Evropskog parlamenta kada je to interes Abazovića, jasno je onda da je u pitanju ozbiljna prevara i manipulacija. U tom procesu nećemo učestvovati i nećemo ga legitimisati”, jasano je poručio Živković.

Poručuje da ga 15 dana, koliko popis traje, popisivači neće naći na adresi.

On je pozvao Monstat da prestanu sa zastrašivanjem građana.

Odgovarajući na pitanja novinara kazao je da je doskorašnji lider DPS-a Milo Đukanović bio na sjednici Glavog odbora te stranke, te da je njegov stav da popis treba odložiti.

“Sve što mi tražimo jeste da se uspostave mehanizmi kontrole. ALi je problem što oće na silu da se održi popis”, rekao je Živković.

Odgovarajući na pitanje o novoj Vladi, Živković je istakao da će novu Vlada smijeniti. Opširnije šta je o tome kazao pročitajte OVDJE.

Ostavite komentar

Komentari (0)