Veber: Odlazeća vlast imala argumente za protjerivanje Božovića, nova će povući odluku

Odlazeća crnogorska Vlada imala je argumente za potez koji je povukla, proglašavajući ambasadora Srbije u Podgorici nepoželjnom osobom – ali, sa druge strane, takav postupak u trenutku promjene vlasti očigledno cilja na to da se podriva rad nove vlade, ocijenio je za Glas Amerike Bodo Veber– viši saradnik Sajveta za politiku demokratizacije iz Berlina.

Veber, stručnjak čija je specijalnost između ostalog i Zapadni Balkan, ukazuje da je očigledno da postupak odlazeće vlade Demokratske partije socijalista (DPS), kako je ocijenio, ima predistoriju.

“Radi se prvo o bilateralnom sukobu konfliktnih gledišta na istoriju Crne Gore, te o pitanju nezavisnosti – koji je u isto vrijeme i unutrašnji konflikt u Crnoj Gori. Drugo, riječ je i o određenom miješanju zvanične Srbije u unutrašnju politiku u Crnoj Gori i u nedavne izbore. Kao i pokušaj sprečavanja osnivanja nove ekspertske vlade zarad stranačke, sa Demokratskim frontom na čelu, tokom nedavne posjete predsjednika Vučića Crnoj Gori. Malo podsjeća na postupanje Donalda Trampa– koji djeluje da maksimalno pokušava da oteža proces tranzicije svom nasledniku”, ukazuje njemački politikolog.

Veber kaže da ne očekuje da će spor imati značajnije posledice po odnose dvije zemlje jer će, kako kaže, odluku u vezi sa ambasadorom Srbije Vladimirom Božovićem nova crnogorska Vlada brzo poništiti.

Takođe, njemački stručnjak smatra da će odnosi aktuelnih srpskih i novih crnogorskih vlasti djelovati skladnije.

“Ali će ispod površine zapravo biti ambivalentni, i komplikovani. Zašto? Odnosi između Vučića i režima Mila Đukanovića bili su mnogo bolji nego što je to prikazano u javnosti. Bili su braća u autokratskoj vladavini, što su obojica koristili, redovno raspirujući srpsko-crnogorski spor, kako na bilateralnom, tako i u Crnoj Gori – koristeći ga za domaću političku upotrebu”, smatra Veber.

Prema njegovom uvjerenju, pobjedom ideološki šarenolike opozicione koalicije u Crnoj Gori, odnosi postaju komplikovani.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuković: Nema promjene lokacije kolektora

Prema riječima mještanina Jagoša Bećirovića, obratili su se za pomoć i predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću,...

Šćekić: Priča o državljanstvu je uvod u popis stanovništva

“Uostalom, to je važno za svaku državu, bez obzira na njenu veličinu. To je identitet jedne države...

Trebješanin pješke došao u policiju iako je imao teže...

Prema izjavi mladog aktiviste Nove srpske demokratije, on je narednog jutra samovoljno napustio bolnicu i pošao u...

Filipović: Obezglavili su crnogorsku diplomatiju

 Ova vijest ne bi bila posebno zanimljiva da pomenuti ministar gotovo sve crnogorske ambasadore, koje je pozvao...

Članovi danske kriminalne grupe u Budvi boravili mjesecima

Njima se, međutim, zasad na teret, kako saznaju Dnevne novine, stavlja jedino krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare