Veber: Odlazeća vlast imala argumente za protjerivanje Božovića, nova će povući odluku

Odlazeća crnogorska Vlada imala je argumente za potez koji je povukla, proglašavajući ambasadora Srbije u Podgorici nepoželjnom osobom – ali, sa druge strane, takav postupak u trenutku promjene vlasti očigledno cilja na to da se podriva rad nove vlade, ocijenio je za Glas Amerike Bodo Veber– viši saradnik Sajveta za politiku demokratizacije iz Berlina.

Veber, stručnjak čija je specijalnost između ostalog i Zapadni Balkan, ukazuje da je očigledno da postupak odlazeće vlade Demokratske partije socijalista (DPS), kako je ocijenio, ima predistoriju.

“Radi se prvo o bilateralnom sukobu konfliktnih gledišta na istoriju Crne Gore, te o pitanju nezavisnosti – koji je u isto vrijeme i unutrašnji konflikt u Crnoj Gori. Drugo, riječ je i o određenom miješanju zvanične Srbije u unutrašnju politiku u Crnoj Gori i u nedavne izbore. Kao i pokušaj sprečavanja osnivanja nove ekspertske vlade zarad stranačke, sa Demokratskim frontom na čelu, tokom nedavne posjete predsjednika Vučića Crnoj Gori. Malo podsjeća na postupanje Donalda Trampa– koji djeluje da maksimalno pokušava da oteža proces tranzicije svom nasledniku”, ukazuje njemački politikolog.

Veber kaže da ne očekuje da će spor imati značajnije posledice po odnose dvije zemlje jer će, kako kaže, odluku u vezi sa ambasadorom Srbije Vladimirom Božovićem nova crnogorska Vlada brzo poništiti.

Takođe, njemački stručnjak smatra da će odnosi aktuelnih srpskih i novih crnogorskih vlasti djelovati skladnije.

“Ali će ispod površine zapravo biti ambivalentni, i komplikovani. Zašto? Odnosi između Vučića i režima Mila Đukanovića bili su mnogo bolji nego što je to prikazano u javnosti. Bili su braća u autokratskoj vladavini, što su obojica koristili, redovno raspirujući srpsko-crnogorski spor, kako na bilateralnom, tako i u Crnoj Gori – koristeći ga za domaću političku upotrebu”, smatra Veber.

Prema njegovom uvjerenju, pobjedom ideološki šarenolike opozicione koalicije u Crnoj Gori, odnosi postaju komplikovani.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra oblačno, popodne slab snijeg

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju, na sjeveru će biti umjereno do potpuno oblačno, a od...

Od korone preminulo najmanje dva miliona ljudi u svijetu

Od početka epidemije zvanično je dijagnostikovano više od 93.803.240 slučajeva infekcije, od kojih se najmanje 57.889.800 sada...

Basara: Vučić je suma svih srpskih problema

U svojoj posljednjoj kolumni u Danasu prelazak u Kurir objasnili ste prevelikim uticajem Dragana Đilasa na Danas....

U Portugalu najviše oboljelih u jednom danu od početka...

U državi sa 10 miliona stanovnika do sada je potvrđeno 539.416 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 8.709...

Broj preminulih u Francuskoj premašio 70 hiljada

Kako su precizirali, od početka pandemije od COVID-a 19 preminulo je 70.142 ljudi, prenosi Rojters.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare