test

Vlada još „čeka“ Svetu Petku

Standard

16/12/2023

08:14

Vlast u Pljevljima nije poslala Vladi na odlučivanje inicijativu o promjeni datuma obilježavanja Dana opštine ni skoro tri mjeseca nakon što je lokalni parlament podržao taj prijedlog.



 Vladi još nije zvanično upućena inicijativa. Kada se to desi, Vlada će se o njoj izjasniti u skladu sa zakonskom obavezom – rečeno je nezvanično Pobjedi iz Vlade.

Inicijativa za izmjene Statuta opštine kojim bi se Dan Pljevalja, umjesto 20. novembra, slavio 27. oktobra na dan Svete Petke, potekla je od gradonačelnika Darija Vraneša i predsjednika Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milana Lekića.

Iako je sa brojnih adresa stiglo upozorenje da se ovom promjenom ugrožava antifašistički i multikulturalni karakter, te urušava vjerski sklad u Pljevljima, Skupština opštine je 28. septembra dala podršku prijedlogu glasovima odbornika Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za Pljevlja, Ujedinjene Crne Gore, SNP-a i tri odbornika Demokrata.

Jedan odbornik Demokrata Milojica Tešović je bio uzdržan, a protiv su bili odbornici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i GP Ura.

Četiri odbornika Pokreta ,,Evropa sad“, jednog od konstituenata vlasti, napustili su sjednicu uoči glasanja, poručujući da su protiv načina na koji se ova odluka donosi.

GLAS SPC


U ovaj proces umiješala se i Srpska pravoslavna crkva. Episkop mileševski Atanasije je neposredno pred održavanje sjednice pozvao odbornike u pljevaljskom parlamentu da glasaju da se Sveta Petka i zvanično proglasi za dan opštine, navodeći da će time „podići ruke za oslobođenje od ostataka bezbožnog komunističkog nasljeđa“.

Nije slučajno odabran 27. oktobar kao planirani novi dan opštine Pljevlja jer se želi poništiti 20. novembar 1944. godine – dan kada su partizani oslobodili Pljevlja.

To je faktički potvrdio Vraneš u izlaganju na sjednici SO, navodeći da je promjena Dana opštine istorijska odluka za Pljevlja, a da je 27. oktobar najznačajniji, istorijski utemeljen, najslavniji dan za sve građane Pljevalja bez obzira na vjersku, nacionalnu, političku ili bilo kakvu drugu pripadnost.

” Na taj dan Pljevlja su dva puta oslobođena od okupatora, 1912. od viševjekovnog turskog ropstva, a 1918. od austrougarskog okupatora. Bez namjere da smanjujem značaj bilo čije žrtve ili bilo kog drugog datuma, 27. oktobar je najznačajniji i najsvjetliji dan u našoj opštini, dan kada je sunce slobode obasjalo sve Pljevljake. Tako nam kažu i istorijski podaci i živo pamćenje naših sugrađana. Danas se donosi istorijska odluka za naš narod i naš grad. Mi smo danas pred sudom naših potomaka i predaka koji su slavno dali naše živote da bi mi danas živjeli u slobodi”, rekao je Vraneš 28. septembra u lokalnom parlamentu.

AGRESIVNI REVIZIONIZAM


Iz nevladinog sektora upozoravali su da opravdanja za promjenu Dana opštine nijesu zasnovana na argumentima, već da predstavlja grubi faksifikat prošlosti grada i agresivni revizionizam. Takođe, istoričari su apostrofirali da je u pitanju istorijska fikcija i izmišljotina u funkciji istorijskog revizionizma i urušavanja antifašističkih tradicija grada.

I iz Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore ocijenjeno je da je promjena datuma obilježavanja Dana opštine i Dana oslobođenja Pljevalja ozbiljan atak na civilizacijske vrijednosti istorijskog nasljeđa ovog grada i Crne Gore.

” Istjerivanje okupatora iz zemlje značilo je kraj ubijanja, zlostavljanja i progona rodoljuba i materijalnih razaranja. Pljevlja, kao i većina gradova Crne Gore, oslobođene su mnogo ranije od drugih evropskih gradova. Bilo je to djelo slobodarskog crnogorskog naroda koji je prvi ustao i suprotstavio se okupatoru. Nakon četvorogodišnje borbe i brojnih žrtava izvojevana je pobjeda nad fašizmom”, kazali su iz SUBNOR-a.

Obračun nove vlasti u Pljevljima sa tekovinama antifašizma traje još od uspostavljanja nove vlasti. Čelnik Pljevalja Dario Vraneš prvi je predsjednik opštine koji nije položio vijence na Stražici 13. jula za Dan državnosti i Dan ustanka protiv fašizma.

Pljevlja su istorijski grad narodnih heroja i grad koji je dao skoro 2.500 ljudskih žrtava u borbi protiv fašizma.

Apeli Vladi da ne podrži atake na temelje države


Vladi Crne Gore je u prethodnom periodu upućeno više poziva da ne daje saglasnost da novi Dan Pljevalja bude 27. oktobar.

Apele ka Vladi su, pored ostalog, uputili Klub odbornika DPS-BS u Skupštini opštine Pljevlja, Bošnjačko vijeće i Socijaldemokrate (SD). Svi su jedinstveni u stavu da je usvajanje prijedloga da vjerski praznik bude dan opštine Pljevlja direktan atak na temelje građanske, multietničke i multikulturalne Crne Gore.

Bivši premijer Dritan Abazović je, prije odlaska sa te funkcije, saopštio da neće podržati odluku pljevaljskih vlasti, ističući da nije

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Opština Pljevlja

Ostavite komentar

Komentari (0)