test

Vlada odobrila 220.000 eura za Eparhiju budimljansko-nikšićku

Standard

01/06/2023

19:45

Vlada u tehničkom mandatu zadužila je Ministarstvo finansija da Eparhiji budimljansko-nikšićkoj uplati 220.000 eura za rekonstrukciju Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.



“U Informaciji se navodi da ovaj objekat predstavlja jedan od najreprezentativnijih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori koji posjeduje pravni satus kulturnog dobra pod državnom zaštitom, ali je i svojevrsan znak kulturnog raspoznavanja Nikšića. Takođe, navodi se da je ulaganje krajnje neophodno, radi očuvanja ovog izuzetnog dobra naše kulturne baštine i ujedno je moralna obaveza prema palim junacima u ratovima za oslobođenje od 1875. do 1880. godine radi čijeg spomena je i podignuta. Naglašava se da je u toku izdavanje konzervatorskih uslova od Uprave za zaštitu kulturnih dobara u svrhu izrade projekta za njenu rekonstrukciju koja bi podrazumijavala: sanaciju spoljne i unutrašnje fasade, zamjenu prozora i bakarnog krova, restauraciju satnog mehanizma i zvonarskog elektro-sistema, sanaciju elektro instalacije, vodoinstalacije i informatice infrastrukture, izradu palionice svijeća i suvenirnice, popločavanje platoa i sanaciju stepeništa” ,navodi se u saopštenju.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama s Izvještajem sa javne rasprave, Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i Predlog zakona o izmjenama Zakona o sudovima, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Crne Gore i Republike Albanije o socijalnom osiguranju. Osnovna svrha donošenja ovog zakona je potreba za daljim unapređenjem bilateralnih odnosa između država ugovornica i regulisanje, odnosno

Zbog personalnih promjena u organima uprave, Vlada je donijela odluke o izmjenama i dopunama odluka o obrazovanju dijela mješovitih komisija za sprovođenje ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

Vlada je usvojila Mjere za prevenciju, suzbijanje i djelovanje Vlade Crne Gore u slučajevima nasilja među djecom, adolescentima i mladima 2023. Prilikom usvajanja mjera, Vlada se rukovodila ciljem da se, do donošenja strateških dokumenata čija izrada je u toku, osmisle mjere kratkoročnog djelovanja i najkasnije do početka naredne školske godine stvori ambijent u kojem se djeca osjećaju sigurno i bezbijedno, te snažnije doprinese ostvarivanju kvalitetnih uslova za njihov rast i razvoj, prije svega u vaspitno-obrazovnim ustanovama, ali i šire. U

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Strategije o migracijama i reintegraciji povratnika u Crnoj Gori, za period 2021 – 2025. godine, za 2022. godinu, i donijet Akcioni plan za period 2023-2024. godina. Troškovi za sprovođenje ovog Akcionog plana planirani su u iznosu od 1.084.000 eura, od čega 731.800 eura iz Budžeta, a 352.200 eura iz donacija.

Vlada je usvojila Informaciju o zaključivanju Tehničkog aranžmana u vezi sa izvođenjem i pružanjem podrške države domaćina tokom Vježbe „Jadranski udar” (“Adriatic Strike”), koja se realizuje od 5. do 9. juna 2023. godine, u Cerklju, Republika Slovenija, i prihvatila tekst Tehničkog aranžmana.

Vlada je usvojila Izvještaj o zdravstvenom stanju šuma u 2022. godini i Izvještaj o javnim nabavkama. Usvojen je Izvještaj o poslovanju Društva sa ograničenom odgovornošću Inovaciono preduzetnički centar „Tehnopolis“ Nikšić za 2022. godinu i data saglasnost na Program sa Finansijskim planom za 2023. godinu. Donesena je Odluka o osnivanju Javne zdravstvene ustanove Kliničko-bolnički centar Kotor i Berane. donijeta je i Kliničko-bolnički centar Berane. Odluka o osnivanju Javne zdravstvene ustanoveOva odluka se donosi u cilju povećanja, odnosno

Usvojen je Predlog za uplatu avansa Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore prema Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“, u iznosu od 600.000 eura po osnovu usluga rehabilitacije u 2023. godini.

Vlada je dala saglasnost na Predlog za preusmjerenje sredstava sa Tekuće budžetske rezerve, u iznosu od 60.000 eura za 155 zaposlenih u Osnovnom sudu, koji su preživjeli stres našavši se na licu mjesta u incidentu koji se desio početkom marta ove godine.

Data je saglasnost za pokretanje postupka vraćanja prava raspolaganja sa Opštine Kotor na Vladu Crne Gore radi ostvarivanja javnog interesa – realizacije projekta žičara Kotor-Lovćen. Riječ je o potrebi da se riješe imovinsko-pravni odnosi između Države i Opštine Kotor u vezi sa pravom raspolaganja na nepokretnostima koje ulaze u zahvat koncesionog područja, u cilju efikasnije realizacije ovog jedinstvenog infrastrukturnog projekta.

Vlada je usvojila Informaciju o nastavku aktivnosti na uspostavljanju pravnog i institucionalnog okvira za sprovođenje podrške Evropske unije kroz finansijsku perspektivu IPA III (2021-2027). Kako se navodi u Informaciji, pored godišnjih nacionalnih programa, bilateralnih programa prekogranične saradnje i programa razvoja poljoprivrede, kroz IPA III finansijsku perspektivu se planira i programiranje dva višegodišnja operativna programa za oblast zaštite životne sredine i oblast zapošljavanja, socijalne politike i urbanizma. Shodno indikativnom planu, okvirni iznos podrške EU za oblast životne sredine je definisan na 50 miliona eura, a za oblast zapošljavanja, socijalne politike i obrazovanja na 30 miliona za četvorogodišnji period 2024-2027.

Usvojena je Informacija o namjeri Ministarstva finansija da unaprijedi sistem nadzora priređivanja igara na sreću, Informacija o namjeri uvođenja sistema elektronskih faktura, kao i Informacija o planu mjera na suzbijanju nelegalnog izdavanja smještaja, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Ostavite komentar

Komentari (1)

Neko

01 Jun. at 19:11

Ko ti dozvoljava da sa mizernom podrškom, sa oborenom vladom, donosiš odluke u ime svih građana? Na referendum za takva izdvajanja!Tu su i moje pare, a ja ih SPC-u,vidiš, dobrovoljno NE DAM! Za njihov nesrećni terenski rad.
Pozivam gradjane da pišemo krivičnu! Pravnici neka se jave.