Vojinović-Becker: Višestruka korist od besplatnog srednjeg obrazovanja za djecu i društvo u cjelini

Na marginama Pred-Samita o transformaciji obrazovanja, ministar prosvjete Miomir Vojinović sastao se sa Jo Becker, direktoricom za zastupanje dječjih prava Humar Rights Watch-a.

Becker je predstavila ministru Vojinoviću inicijativu za proširenje aktuelnog međunarodnog pravnog okvira koji se odnosi na pravo na obrazovanje, a koji eksplicitno ne garantuje pravo na besplatno predškolsko vaspitanje i obrazovanje i srednje obrazovanje. Istakla je zabrinjavajuću činjenicu da je samo 50% djece širom svijeta upisano u vrtić ili završilo srednju školu, što ukazuje na neprihvatljiv podatak da razvoj i perspektiva djece zavise od sposobnosti njihovih porodica da plaćaju obrazovanje.

Takođe, Becker je predočila je ministru da je pandemija Kovid-19 samo dodatno ukazala na hitnost ovog pitanja i podsjetila da su se kroz Ciljeve održivog razvoja, vlade posvetile misiji da se do 2030. godine svoj djeci obezbijedi pristup kvalitetnom predškolskom vaspitanju i obrazovanju i besplatnom, pravičnom i kvalitetnom srednjem obrazovanju.

”Human Rights Watch podržava da se kroz novi, opcioni protokol Konvenciji o pravima djeteta eksplicitno zagarantuje pravo na besplatno srednje obrazovanje i barem jedna godina besplatnog, obaveznog preškolskog vaspitanja i obrazovanja”, kazala je Becker.

Vojinović se zahvalio Becker što je na direktan način predstavila predmetnu inicijativu i podvukao da se je u potpunosti saglasan da bi se uspostavljanjem i ispunjavanjem ovog prava postigla korist kako za djecu tako i za društvo u cjelini.

Ministar je istakao da se za realizaciju ovakve inicijative i prava treba uključiti širi krug zainteresovanih strana, počev od kompletne vlade i ostavio prostor za buduću saradnju.

Pored toga, ministar je poručio da će ”uskoro biti finalizovana i objavljena Sveobuhvatna analiza sektora obrazovanja, koju Ministarstvo prosvjete sprovodi sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, koja pored ostalog, pruža uvid u troškove i finansiranje obrazovanja, pa može poslužiti kao polazište za dalje planiranje aktivnosti koje bi doprinijele poboljšanju situacije kada su u pitanju prava djece u Crnoj Gori”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

ZA SEDAM DANA POČINJE SEA DANCE: Ljeto će produžiti...

Omiljena umjetnica ovih prostora Konstrakta prvi put...

Preuzimanje Željezare da se završi do 1. septembra

Predstavnik radnika Željezare Ivan Vujović kazao je za Televiziju Crne Gore da su...

Crnogorski PEN centar: Abazović još jednom bahato crta metu...

Njihovo saopštenje prenosimo integralno: "Nasred śednice Parlamenta Crne Gore Abazović...

Čanak o Abazoviću: Po običaju laže

„Kaže Dritan Abazović u Skupštini Crne Gore da me crnogorska opcija dovodi u...

Abazović: Sve se dešava zbog zaplijenjenih Bemaksovih cigareta, politički...

- Ta kompanija osnovala je M portal. Taj M portal nije samo jedan mediji, nego je takozvani...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare