test

VUČIĆEV plan za CG: Kompromitacija SPAJIĆA, razbijanje PES-a uz podršku MILATOVIĆA i bivšeg operativca BIA PAREZANOVIĆA

I. Đoković

06/09/2023

06:25

Dok Milojko Spajić na sve načine pokušava da formira 44.Vladu Crne Gore sa Demokratama, manjinama i SNP-om, iza kulisa se odvija pripremljeni plan, osmišljen u vrhu vlasti Srbije, da se na sve načine onemogući formiranje iste. Kao glavni igrač u tom planu, prema informacijama iz obavještajnih struktura, navodi se predsjednik Jakov Milatović, koji ima zadatak da odvoji dio PES-a koji je njemu lojalan i pripoji ga partiji čije je osnivanje nedavno najavljeno od strane doskorašnjih funkcionera Socijalističke narodne partije.

Prema informacijama iz obavještajnih struktura, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović radi na realizaciji plana koji je osmišljen u vrhu vlasti Republike Srbije na razbijanju pokreta Evrope sad, tako što će pokušati da odvoji dio koji je njemu lojalan i pripoji ga partiji čije je osnivanje nedavno najavljeno od strane doskorašnjih funkcionera Socijalističke narodne partije.

Djelovanje Milatovića dio je šire strategije čije je sprovođenje nedavno naredio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a čiji je cilj da se pokret Evropa sad ugasi, ili bar njegova snaga bitno umanji, te da se istovremeno ojačaju partije koje su direktno pod njegovom kontrolom tako da mogu preuzeti vlast u Crnoj Gori. Vučićev plan stupio je na snagu nakon što je definitivno postao svjestan da nad Milojkom Spajićem neće moći da uspostavi kontrolu kako je on zamišljao, te nakon više neuspjelih pokušaja da lidera ES ukloni iz partije, ali i sa crnogorske političke scene.

Izvori navode da je Jakov Milatović već imao kontakte sa bivšim funkcionerima SNP-a, te da se očekuje da javno podrži stranku koja je u najavi odmah nakon njenog osnivanja. Međutim, Milatović je očekivao snažniju podršku partijskih drugova, kao i otvorenije protivljenje pojedinih opštinskih odbora konceptu 44. Vlade koji je najavio njegov kolega Spajić. Na sjednicama stranačkih organa koje su održane ovim povodom proteklih dana, ideju koju zastupa Milatović podržao je mali broj funkcionera, dok su svega dvije poslanice najavile mogućnost da ne glasaju za Spajićevu Vladu.  

Aktivnosti koje sprovodi Milatović unutar stranke snažno su pomognute od strane operativaca BIA, koji preko svojih saradnika na crnogorskoj političkoj sceni djeluju na dodatnom slabljenju odnosa među liderima, ali i ostalim funkcionerima Evrope sad. Paralelno sa tim, vodi se snažna kampanja na kompromitaciji Milojka Spajića lično, kao i partijskih funkcionera koji su njemu lojalni, kako bi se kod još uvijek politički neiskusnih čelnika Evrope sad, ali i glasačkog tijela, izazvao revolt i oni privoljeli da priđu „časnom i poštenom“ Jakovu Milatoviću.

Za ove potrebe ponovo je angažovan doskorašnji šef operative BIA Marko Parezanović, koji ima posebno snažne pozicije u Crnoj Gori. Parezanović je bio pasiviziran nakon što su strane službe došle do podataka o njegovim konekcijama sa kriminalnim strukturama i ruskim obavještajnim službama, ali je značaj operacije u Crnoj Gori uslovio njegovo ponovno angažovanje.

Vrlo važan mehanizam koji je srpska obavještajna služba, po nalogu Vučića, stvarala u dužem periodu predstavljaju mediji koji su pod njihovom direktnom kontrolom, kako oni koji djeluju iz Srbije, tako i oni koje su osnovali u Crnoj Gori. Direktno iz Vučićevog kabineta uređuju se portali „Borba“ i „In4S“, ali i više lokalnih televizija, kao i onih sa nacionalnom frekvencijom, poput „Adria TV“, „Prva TV“, i dr., koje je osnovao saradnik BIA Bratislav Stoiljković, kome je Agencija za nacionalnu bezbjednost prošle godine zabranila ulazak u Crnu Goru. Značajna pažnja posvećena je i društvenim mrežama, preko kojih se plasira veliki broj dezinformacija i vodi čitava kampanja na kompromitaciji Spajića i dijela čelnika Evrope sad.

Plan je mandatara za sastav 44. Vlade povezati sa Demokratskom partijom socijalista i njenim koalicionim partnerima, kako bi se u narodu stvorila slika da Milojko Spajić radi za bivšu vlast, odonsno za njoj bliske kriminalne strukture.

Sagovornici Standarda navode da cjelokupne aktivnosti neodoljivo podsjećaju na strategiju koju je krajem prošlog vijeka realizovao Slobodan Milošević i tadašnja RDB Srbije, kada su uspjeli da podijelile DPS i kompromituju jednog od lidera, Mila Đukanovića svaljujući na njega svu krivicu za kriminal koji je realizovan 90-ih godina u Crnoj Gori. Njegovog kolegu Momira Bulatovića uspjeli su da predstave kao oličenje časti i poštenja, iako njegova uloga u tim istim aktivnostima nije bila ništa manja od Đukanovićeve.

Međutim, isti izvori podsjećaju da Milošević, uprkos snažnom zalaganju tada izuzetno moćne zloglasne RDB pod rukovodstvom Rada Markovića, nije uspio da ostvari rezultat koji je želio i na vlast u Crnoj Gori dovede ljude čije bi aktivnosti mogao da kontroliše. Umjesto toga, nastale su podjele među građanima Crne Gore koje i danas predstavljaju jedan od njenih najvećih problema.

Izvor (naslovna fotografija):

Vučić, Spajić i Milatović

Ostavite komentar

Komentari (0)