test

Vujović: Političari prijete medijima koji im nijesu po ukusu

Standard

25/04/2023

07:10

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović juče je ponovo targetirao Gradsku RTV, koju je ovog puta optužio za širenje vjerske i nacionalne mržnje.



On je na konstataciju novinarke da je više puta bio pozivan da gostuje na Gradskoj TV ali da je odbijao, odgovorio da neće dolaziti dok je takva uređivačka struktura.

Vi ste jedni od onih koji šire vjersku i nacionalnu mržnju. Vaša emisija se zvala ,,Zašto Dritan Abazović gura Crnu Goru u građanski rat?“ i vi sad ovdje trošite minute o vjerskoj i nacionalnoj mržnji. Imate vi svoje goste koji vam to mogu objasniti, a imate i građane koji su vam rekli šta misle o vašoj televiziji – kazao je, između ostalog, Abazović.

Odgovarajući na pitanje da li razgovara sa građanima i da li zna da se oni osjećaju nesigurnim, odgovorio je da se građani osjećaju sigurnim osim onih koji su kršili zakon u prethodnom periodu.

Nesigurnim se osjećaju oni čiji su eksponenti počeli da se hapse, oni koji su sticali imovinu na nelegalan način u prethodnom periodu, pa oni žele svoju

nesigurnost da reflektuju na ostale građane. Razgovaram sa građanima ali nijesam siguran da vi razgovarate sa građanima – odgovorio je Abazović. Dodao je i da nije siguran da ta televizija ima dobru percepciju.

To sam, po vašim gostima, vidio, ali hvala Bogu što će se situacija uskoro promijeniti – kazao je juče premijer u tehničkom mandatu.

Političari bez tolerancije
Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović je Pobjedi kazao da se po ko zna koji put svjedoči miješanju političara u rad medija i upućivanju ozbiljnih optužbi i prijetnji medijima.

Ovakve izjave izazivaju zabrinutost kod svih novinara i medija i govore o nastavku prakse da se prijeti svima čija uređivačka politika nije po ukusu političara ili koji pak imaju kritički odnos prema radu pojedinih političara – kazao je Vujović.

On je istakao Gradsku TV kao jedan od nekoliko preostalih opozicionih medija u Crnoj Gori.

Odnos prema njoj nam ukazuje da političke elite u Crnoj Gori više nemaju toleranciju prema bilo kakvom pluralizmu medija ili drugačijem mišljenju. Pritiskom na svaki nezavisni medij pokušava se razbiti i uništiti pluralizam medija, koji je godinama razvijan i gajen u Crnoj Gori, pokušava se suzbiti svaki pokušaj kritike političara i njihovih politika. Trenutno je Gradska TV meta, ali će ubrzo, ako se ovako nastavi, i drugi nezavisni mediji biti na tapetu – naglasio je Vujović.

Izvršni sekretar Medijskog tijela za samoregulaciju je kazao da optužbe za širenje vjerske i nacionalne mržnje su ozbiljne optužbe i predstavljaju krivično djelo po Krivičnom zakonu, te da se radi o nimalo bezazlenim napadima.

Mislim da bi konačno predstavnici međunarodne zajednice a prije svega Evropske unije trebalo da se oglase povodom ovako opasnih optužbi i prijetnji. Podsjećam da je pluralizam medija jedna od obaveza iz pregovaračkog procesa. Ako se ovako nastavi Crna Gora može brzo ostati bez nezavisnih medija, a sa gomilom provladinih jednoličnih medija. Takvu medijsku scenu imamo u našem najbližem susjedstvu, što je vjerovatno ideal naših novih političkih elita – istakao je Vujović

Nije prvi put
Gradska televizija je već nekoliko puta bila na meti odlazećeg premijera. Kada bi mu novinari te medijske kuće postavili pitanje koje mu ne odgovara, Abazović bi odgovarao prijetnjama.

Tako je u julu prošle godine nakon pitanja o navodnoj umiješanosti pojedinih članova njegove partije u koruptivne radnje, novinarki Bojani Dabović kazao: „Ako smo blokirali Sputnjik, nije ni Gradska daleko“.

Dan kasnije su iz njegovog kabineta reagovali i kazali da je riječ o šali, ali je tada američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke na Tviteru poručila da ,,zaštita istinske slobode i nezavisnosti medija nije šala“.

Nakon mjesec, na sjednici Skupštine od 20. avgusta, kada je izglasano nepovjerenje njegovoj vladi, Abazović je naveo nekoliko crnogorskih medija i njihove urednike za koje je rekao da imaju fašističku notu i da im smeta što je pripadnik manjinskog naroda. Osim Gradske, Abazović je targetirao i Pobjedu, Analitiku, Antenu M, CdM…

Abazović ih je pomenuo ponovo 5. septembra, komentarišući objavljene transkripte razgovora navodnih pripadnika škaljarskog klana, a u kojima se pominje premijerovo ime. Iste medije je optužio da sarađuju sa djelovima organizovanog kriminala.

On je tada, odgovarajući na novinarska pitanja ispred tužilaštva, Gradsku televiziju ponovo doveo u vezu sa, kako je kazao, kriminalnim strukturama koje treba da stigne ruka pravde.

Meni je žao što je vaš medij dio ovoga što treba da se desi kroz procesuiranje ljudi za organizovani kriminal. Meni je žao, dakle… Pa Gradskoj televiziji ne treba da se desi ništa, Gradska televizija je sama sebi pokazala put. Vi u 21. vijeku, u 2022. godini, pravite emisiju „Da li Dritan Abazović Crnu Goru gura u građanski rat?“. To nije sloboda izražavanja. To nemate u Rusiji, to nemate u Avganistanu, to nemate u Ukrajini. To samo mogu ekstremisti koji vode Glavni grad da tako nešto finansiraju. Samo vi možete tako nešto da radite. Srećan vam put – rekao je tada Abazović.

Menadžment i uredništvo Gradske televizije su nekoliko puta reagovali i upućivali pisma ambasadama SAD, Francuske, Italije, Njemačke, Velike Britanije, Češke,

Delegaciji EU u Crnoj Gori i UNDP-u, kao i izvjestiocu EP Toninu Piculi, te brojnim domaćim i međunarodnim novinarskim udruženjima pismo, kojim su ih obavještavali o napadima premijera Abazovića na tu medijsku kuću.

Brojne nevladine organizacije, ombudsman i medijska udruženja su reagovali povodom targetiranja medija od strane nosilaca vlasti, tvrdeći da takve izjave mogu da stvore netrpeljivost prema medijima.

Naglašavano je da je upravo premijer odgovoran za promociju slobode medija, koja podrazumijeva i pravo na kritiku vlasti, čak i onda kad ta kritika nije potpuno utemeljena. U istraživanjima Reportera bez granica je utvrđeno da neprijateljski stavovi prema novinarima, koje u brojnim zemljama iskazuju politički lideri, podstiču na nasilje prema novinarima i povećavaju nivo straha i opasnosti u kojima rade.

A da izjave političara mogu da izazovu incident i mržnju, dokazuje i slučaj čovjeka koga je Gradska TV prijavila prošle godine nakon što je danima pokušavao da dođe do urednice Tamare Nikčević. U tu redakciju su stigla i pisma uvredljive i prijeteće sadržine, o čemu su nadležni takođe obaviješteni.

Borovinić-Bojović će se ozbiljno pozabaviti Gradskom TV
Predsjednica Skupštine glavnog grada Jelena Borovinić-Bojović se, govoreći o tome da će doći do izmjena u rukovodstvima preduzeća, osvrnula na Gradsku TV, ističući da će se nova vlast ,,ozbiljno pozabaviti Gradskom televizijom“.

Spekulacije i spinovi su da će je preuzeti Demokratski front, takvih dogovora nije bilo – kazala je ona TV Vijesti.

Ipak, da DF, čija je Borovinić-Bojović predstavnica, radi na preuzimanju Gradske TV svjedoče njene ranije izjave.

Ona je u emisiji ,,Naglas“ na RTCG 10. aprila kazala da su već napravljeni planovi „kako bi to bila prava gradska televizija“, te da mora da mijenja programske šeme i način funkcionisanja iz korijena.

Bivša ministarka zdravlja je tada tu televiziju nazvala ,,propagandnim punktom“ jedne partije.

Sve što je predstavljala, mi ne želimo. To nije lice Podgorice. Gradska televizija je nama važna, ali ne da služi za partijske interese – saopštila je ona gostujući u emisiji ,,Naglas“ RTCG.

CHO: Za Abazovića su kritike raspirivanje mržnje
Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) osudio je izjave i napade tehničkog premijera Dritana Abazovića i novoizabrane predsjednice Skupštine Glavnog grada Jelene Bojović-Borovinić na uredništvo i novinare Gradske RTV.

Potpuno je besmislena i apsolutno lažna optužba da Gradska RTV promoviše nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost, osim ako Abazović argumentovanu kritiku na sopstveni rad i brojne nezakonite i destruktivne odluke i afektivno i drsko ponašanje ne smatra “raspirivanjem mržnje” – saopšteno je iz CHO.

Istakli su da će, s obzirom na to da ovo nije prvi slučaj kada se radi o tehničkom premijeru, o njegovim istupima i o prijetnjama, kao i o „najavama čistke koje izgovara predsjednica Skupštine Glavnog grada“, obavijestiti diplomatsku zajednicu u Crnoj Gori, kroz posebno obraćanje i u direktnoj komunikaciji sa njima.

Targetiranje i hajka moraju biti jasno osuđeni i od svih političkih struktura i institucija u našoj zemlji, ali i od diplomatske zajednice – prije nego što nam, svima zajedno, neki drastični slučaj težih posljedica ne pokaže da nismo na vrijeme prepoznali malignu i zlokobnu suštinu ovoga što govore, rade i najavljuju Abazović i Borovinić-Bojović – istakli su iz CHO.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ranko Vujović

Ostavite komentar

Komentari (0)