Izvor:N1

Vujović: Stavovi ministra Leposavića poznati, rekao nešto zbog čega je i izabran

Nakon završetka višednevnog protesta zbog najavljenih promjena propisa o državljanstvu, ali i neuspješnog dogovora u vladajućoj koaliciji u vezi sa smjenom ministra pravde zbog izjave o Srebrenici, politička kriza u Crnoj Gori se nastavlja. Zlatko Vujović iz podgoričkog Centra za monitoring je izjavio za N1 da je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić ''saopštio nešto zbog čega je i izabran''.

„A to je njegov nacionalistički odnos, radikalan stav prema nekim pitanjima ratova, negiranje genocida u Srebrenici… Ali to je nešto što nije novitet, u javnosti se znalo za takve njegove stavove i to ga je preporučilo upravo ispred Srpske pravoslavne crkve da pokrije mjesto ministra pravde“, objašnjava Vujović.

Vujović ističe da postoji kombinacija ideološkog suprotstavljanja i korišćenje situacije za dodatno slabljenje predsjednika Vlade Crne Gore.

On smatra da je od početka riječ o dubokoj političkoj krizi zbog atipičnog modela funkcionisanja i saradnje između izvršne i zakonodavne vlasti.

„Vlada je formalno podržana od strane poslaničke većine, ali brutalni napadi na vladu su kontinuirani od strane najvećeg dijela koalicije“, kaže Vujović.

Prema njegovoj ocjeni, vlada nije „isporučila nijedan vidljivi rezultat u svom radu“.

„Gotovo da svaki dan imamo neku krizu, problematičnu situaciju“, dodaje on i ističe da postoji stalna namjera Demokratskog fronta da utiče na kadriranje unutar vlade i smjenu predsjednika te vlade.

Odgovarajući na pitanje da li može doći do pada vlade, Vujović ocjenjuje da je već sada njen predsjednik „prilično oslabljen“.

„Nudi mu se, od strane Demokratskog fronta, da se ‘izmiri’ sa Leposavićem odnosno da na neki način spusti glavu i time kaže nisam više taj koji vodi ovu vladu nego neko drugi sa strane. Alternativa mu je da se desi smjena Leposavića, sa glasovima opozicije, ali može da se dogodi da, ako ne budu glasali svi poslanici opozicije, taj predlog ne prođe“, navodi Vujović.

Govoreći o problemu u vezi sa izmjenama propisa o državljanstvu, Vujović objašnjava da postoji više otvorenih pitanja.

„Jedno je brisanje lica iz registra prebivališta i boravišta, oni koji trenutno nijesu u Crnoj Gori i koji se ne prijave u roku od godinu dana i ne daju dokaze da žive u Crnoj Gori. Drugo pitanje je olakšavanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva ili najednostavnije rečeno – da se privremeni i stalni boravak izjednače“, navodi Vujović.

Vujović kaže da će, govoreći o političkoj krizi, morati da dođe na neki način do uključivanja međunarodnih aktera, prije svega SAD i EU, jer „kriza ide ka usijanju“.

„Uključenost zvaničnog Beograda i posredno zvanične Moskve je prešlo sve granice potencijalne tolerancije. Imamo vladajuću koaliciju koja povlači veoma radikalne poteze“, zaključuje Vujović i dodaje da su neophodni izbori na svim nivoima, po novim pravilima usaglašenim između opozicije i vlasti.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U izraelskim napadima za pet dana ubijeno 145 Palestinaca,...

Prema podacima Palestinskog društva Crvenog polumjeseca, 17 povrijeđenih ljudi ustrijeljeno je bojevom municijom, a osam gumenim mecima....

CNP: Komemoracija povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića u utorak

Dedivanović je rođen 1939. godine u Zatrjepču kod Podgorice. Osnovnu školu završio je u Zmajevu (Vojvodina), a...

Ministarstvo zdravlja: Dato preko 140 hiljada doza vakcina

Tokom 15. maja dato je 2.889 doza, od kojih je 2.668 prvih i 211 drugih doza.

UP: Identifkovane osobe koje su uništavale sadnice u parku

"Uvidom u video snimak i preduzetim aktivnostima na terenu policija je došla do sumnje da su osobe...

DPS: Krivokapić da prestane da se ponaša u maniru...

U suprotnom, kako navode pozivaju ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare