Izvor:Dan

Zakon o popisu ostaje za kraj godine

Prijedlog nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova ostaje za četvrti kvartal 2021. godine, kako je to Vlada prvobitno i planirala programom rada za ovu godinu, potvrđeno je Danu iz Vlade Crne Gore. To znači da apeli dijela skupštinske većine, upućeni Vladi, da se prijedlog nacrta zakona o popisu stanovništva pomjeri za drugi kvartal kako bi bili sigurni da neće opet doći do odlaganja, već da će sve biti spremno da se popis održi na jesen ove godine nijesu naišli na podršku kod izvršne vlasti.

Iz Vlade su ukazali na program rada, po kome je (što se vidi na strani 104 tog dokumenta) zakon o popisu planiran za četvrti kvartal.

“Ovim zakonom odrediće se organi nadležni za definisanje sadržaja, periodike, dinamike, metoda, metodologije i drugih odluka sprovođenja popisa stanovništva”, piše u programu rada.

S obzirom na to da je do isteka drugog kvartala ostalo još svega desetak radnih dana, postavlja se logično pitanje da li će popisa uopšte biti ove godine. Sve to znajući da su naredne tri godine u Crnoj Gori izborne, pa se postavlja pitanje i da li može biti popisa u godini izbora.

Iz koalicije Demokratski front ranije su isticali da popis ne može i ne smije biti odložen za narednu godinu, već je potrebno da se ulože svi napori da bude održan kako je i dogovoreno na jesen ove godine, i to od 1. do 15. novembra. Pri tom su optužili aktuelno rukovodstvo Monstata da sve čini kako do njega ne bi došlo.

Po mišljenju DF-a, ako bi se popis stanovništva, domaćinstava i stanova pomjerio za 2022. godinu, on ne bi mogao tada da se sprovede jer je to godina izbora (sprovode se lokalni izbori u 12 opština), a na osnovu standarda Evropske unije (EU) i Ujedinjenih nacija (UN), velika istraživanja kao popisi se ne sprovode u godini izbora.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Racija u Njemačkoj, pali i dileri iz Crne Gore

Kako prenose mediji, pretreseno je više desetina stanova, a fokus racije je bio na gradu Mesingenu. Tokom...

Đukanović: Na obroncima Bjelasice nema nijednog radnika, Vlada brine...

On je podijelio podatak koji ima da je kapitalni budžet u januaru bio projektovan na 20 miliona,...

Papa Franja primljen u bolnicu sa respiratornom infekcijom

Pregledi su pokazali respiratornu infekciju, koja nije kovid-19, i koja će zahtijevati nekoliko dana u bolnici, rekao...

U Belgiji pritvoreno sedam osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih...

Tih sedam osoba privedeno je sinoć u okviru akcije protiv ekstremističkog djelovanja usmjerenog na radikalizaciju mladih ljudi....

Blinken o Dodiku: On je na Putinovom autoritarnom putu

Blinken je poruku uputio na zvaničnom Tviter nalogu, a Dodika je uporedio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare