test

ZAVARNIČNILO IZMEĐU PES-A I DEMOKRATA: Mjesto direktora policije plijen koji žele i jedni i drugi

I. Đoković

07/12/2023

08:50

Prvo ozbiljnije imenovanje u vrhu policije i prve varnice na relaciji Pokret Evropa sad-Demokrate. Iz Pokreta Evropa sad jasno ističu da do promjena u vrhu policije mora doći i da je jedan od kandidata za mjesto direktora UP u v.d. statusu Vojislav Dragović, koji očigledno nije po ukusu novog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, koji je juče to i javno saopštio reagujući na izjavu poslanika PES-a MIodraga Lakovića.

Sektor bezbjednosti je prema koalicionom dogovoru između konstituenata vlasti pripao Demokratama, kako je i Standard ranije pisao, mjesta po dubinu od kojih je jedno i mjesto direktora policije treba da pripadne Pokretu evropa sad.

Iako bi i novi direktor policije bio u v.d. statusu, jer se za raspisivanje tog konkursa još nijesu stekli uslovi, neslaganja su izbila na vidjelo, jer jedno od kadrovskih rješenja za mjesto direktora policije u v.d. statusu koje je juče pomenuo poslanik tog pokreta Miodrag Laković, očigledno nije po ukusu Demokrata i ministra iz njihovih redova Danila Šaranovića.

On je juče i javno reagovao na izjavu poslanika PES-a Lakovića da je jedno od imena u igri za mjesto direktora policije Vojislav Dragović.

Nije prošlo ni sat vremena Šaranović je reagovao saopštivši da Vojislav Dragović nije kandidat za direktora UP koji može imati saglasnost ministra unutrašnjih poslova, čime su u janvost po prvi put izašla neslaganja Pokreta Evropa sad i Demokrata oko imenovanja na ključnim pozicijama unutar sektora bezbjednosti.

“Članom 9 stavom 2 Zakona o unutrašnjim poslovima propisano je: “Direktora, na osnovu javnog konkursa, imenuje i razrješava Vlada Crne Gore, na predlog ministra nadležnog za unutrašnje poslove.

Nadalje, istim članom stavom 8 propisano je: “U slučaju razrješenja direktora prije isteka vremena na koji je imenovan ili u slučaju spriječenosti direktora da iz bilo kojih drugih razloga stalno ili na duži rok obavlja svoju dužnost, ministar će, uz prethodnu saglasnost Vlade, odrediti jednog od njegovih pomoćnika da obavlja poslove direktora, najduže na period od šest mjeseci”, navedeno je u sinoć objavljenom reagovanju Šaranovića.

Šaranović je bio prilično jasan da će se Demokrate itekako pitati prilikom izbora novog direktora policije, navodeći da je u oba slučaja potreban je predlog, odnosno odluka ministra unutrašnjih poslova.

Laković je samo sat ranije medijima saopštio da do promjene na vrhu UP mora doći

” Zato što novi ministar i nova Vlada sigurno imaju ideje nove projekcije u bezbjednosnoj politici. Tako da očekujemo i prirodno je da se izvrše neke kadrovske promjene”, istakao je Laković.

“To su sve, ja ih znam iz službe, dobri kolege, profesionalci, kao i kolega Vojislav Dragović koji je pomenut u tom kontekstu. Tako da verujem da ima izbora i da će se naći sigurno dobro rješenje i za mjesto direktora policije i za ostala mjesta”, rekao je Laković.

No, sve do izbora novog direktora policije, Nikola Terzić koji je u v.d. kapacitetu, shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima ima pravo da postavlja i razrješava pomoćnike i rukovodioce sektora.

On shodno članu 131. i 132. Zakona o unutrašnjim poslovima može da postavlja svoje pomoćnike i rukovodioce sektora mimo saglasnosti ministra unutrašnjih poslova.

Jučerašnje reagovanje ministra Šaranovića jasan je signal da se Demokrate neće odreći ni jednog dijela kolača bezbjednosnog sektora i da novi direktor policije neće tako lako biti izabran, sve dok se ne pojavi kandidat koji će ispuniti apetite i Demokrata i PES-a, ako takav uopšte i postoji.

Izvor (naslovna fotografija):

Laković i Šaranović

Ostavite komentar

Komentari (0)