Zeković: Vrijeme dokazalo opravdanost neradne nedjelje i politike SDP-a

Godinu nakon uvođenja neradne nedjelje u sektoru trgovine pokazala se potpuna opravdanost inicijative na kojoj su više godina istrajavali SDP i Unija slobodnih sindikata, poručuje član Glavnog odbora ove partije Bojan Zeković.

On ukazuje da su desetine hiljada radnika dobile dan za odmor i bar jedan dan koji mogu provesti sa svojim porodicama. 

Nije “stao život”, niti je uništena privreda – kako su pravdali dugogodišnje kršenje zakona i kršenje prava zaposlenih, već su svi proizvodi za kojima postoji potreba kupljeni dan ranije ili kasnije, kao i u mnogim drugim državama, kaže Zeković. 

“Podsjećamo da je ovim riješen samo dio problema na koji ukazujemo još od 2013. godine, od kada Ministarastvo ekonomije ne izvršava svoju zakonsku obavezu ugrožavajući prava desetina hiljada radnika na neradne praznične dane, ali i pravo onih privrednih subjekata kojima to zakon dozvoljava da u skladu sa zakonom dobiju dozvolu i organizuju rad u praznične dane.

Podsjećamo da smo u cilju rješavanja ovog problema postavili niz poslaničkih pitanja i inicijativa ka Socijalnom savjetu, ali je problem samo parcijalno riješen. I dalje se krši zakon i desetine hiljada zaposlenih i hiljade privrednih subjekata čija tehnologija rada, niti priroda djelatnosti ne zahtijevaju neprekidan rad, nemaju neradne praznične, odnosno ne ostvaruju prava koja koja ih po zakona pripadaju u slučaju organizacije rada tokom prazničnih dana.

Očekujemo od partija koje čine novu parlamentarnu većinu, a koje su naše inicijative u ovom pravcu podržavale dok su bile u opoziciji, da će isti stav imati i ubuduće, i da ćemo nakon punih 7 godina političke borbe uspjeti da obezbijedimo sprovođenje zakona i obezbijedimo poštovanje prava radnika”, zaključuje Zeković. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Osumnjičenom za prijetnje Krivokapićevom sinu zabrana napuštanja stana

Zečevića je, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici saslušala državna tužiteljka Jelena Protić. Nakon...

Picula: Vlada Crne Gore ima problem da se dogovori...

“A kada se to dogodilo u avgustu prošle godine, tada su se Crna Gora i Evropska unija...

Đukanović otputovao u Antaliju, sastaje se i sa Erdoganom

"Ovogodišnjim Samitom, kojim predsjedava Turska, obilježava se 25. godišnjica osnivanja SEECP-a, inicijative čiji je primarni cilj jačanje...

Po nalogu Osnovnog tužilaštva u Herceg Novom lišena slobode...

Kako se navodi u saopštenju ODT Herceg Novi, u samom događaju učestvovala su tri lica od kojih...

Vukčević: Dosta je bilo rušenja volje građana

"Da je premijer iskazao iole poštovanja kao što je to uradio sa Cetinjanima i Komitama vjerovatno bi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare