Izvor:RTCG

CNN: Iranci pod prismotrom uoči “sudnjeg meča”

Znalo se odmah da će biti više od fudbala. Ali puno je dalje otišlo od čuvenog meča iz 1998. U Iranu je probuđen revolt zbog neviđene represije režima Ajatolaha koji nije bio ovakav ni u doba Homeinija. Uhapseni su brojni sportisti, a fudbaleri iz selekcije koja igra u Kataru su mahom rasuti po Evropi i traže slobodu za svoj narod. Zato nisu pjevali himnu na meču protiv Engleske.

Međutim, po izvještajima CNN-a nakon tog meča su bili privedeni na informativni razgovor sa članovima Iranske revolucionarne garde (CGRI), čiji se brojni pripadnici nalaze u Kataru sa zadatkom da ih strogo kontrolisu. Kažu da su stotine njih bili regrutovani da bi ih pratili u Kataru. Na tom sastanku je igračima zaprijećeno da će njihove porodice u Iranu biti zatvorene i izložene torturi ako se ne budu ponašali adekvatno, pjevali himnu i ogradili se od protesta. Nakon toga protiv Velsa zaista su i pjevali himnu.

Iranskim igračima je strogo zabranjeno da izlaze iz svog kruga i da se miješaju sa ostalim igračima, a kamoli stranim novinarima. Snimljen je i selektor Kejros koji je posebno bio priveden na razgovor sa agentima CGRI, a poslije pričao sa igračima.

Osim toga, CNN tvrdi da je Teheran poslao oko 100 “glumaca” na meč protiv Velsa, da plaču, navijaju i daju sliku lažne podrske zemlji. Kažu da ih večeras šalju jos puno više.

I naravno, stiže taj famozni meč protiv Amerike koju je Homeini 1979.godine proglasio đavolom. Meč za prolaz u kojem je Iranu dovoljan i remi. Igraci su posebno upozoreni kako veceras da se ponasaju jer ce ih “gledati citav svijet”, a njihova zemlja “drhti i dise sa njima”. U atmosferi straha igraće meč svojih života. A naspram sebe imati mladu i poletnu ekipu SAD koja juri pobjedu, ali koja takođe na svoj način ne moze da ne osjeti povišeno ošekivanje domaće javnosti. Danas u Kataru sve se vrti oko meča SAD-Iran, tenzija reže vazduh.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bojović: Ginisova knjiga rekorda frapirana crnogorskom parlamentarnom većinom

"Premijer od tri procenta upravlja Vladom koju čine stranke od šest odsto. Vladu čuvaju izborni dobitnici koji...

Crveni krst: Svijet nije spreman za sljedeću pandemiju

IFRC u ovogodišnjem izvještaju, za razliku od prethodnih, nije istraživao brojne prirodne katastrofe koje su izazvale ogromno...

Bilčik: EU u javnom životu Srbije često nije tretirana...

„Bilo bi od velike pomoći kada bi EU u javnom životu Srbije bila tretirana fer od političara...

Makron ne isključuje slanje borbenih aviona Kijevu, ali pod...

Francuska je dosad slala Kijevu protivvazdušne sisteme, raketne bacače, topove i ostalu vojnu opremu, i obećala je...

Plenković o Milanovićevoj izjavi: Kosovo nije anektirano

„Niko nije anektirao Kosovo jer bi ga onda pripojio nekoj drugoj državi. Ne znam za pojam ekstrakcije...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare