Maxi Jenna MM ponovo pobjednik 92. Mrdujske regate! FOTO/VIDEO

Crnogorska jedrilica ''Maxi Jena MM'' Jedriličarskog kluba ''Lahor'' iz Kotora pobjednik je 92. Mrdujske regate koja je 30.09. jedrena u Hrvatskoj.

Dvadeset i dvije milje dugu rutu od Splita do ostrvca Mrduja u tjesnacu Splitska vrata, “Maxi Jena MM” sa skiperom Milošem Radonjićem za kormilom, prešla je za ukupno oko četiri sata, jer je regata počela po vrlo slabom vjetru, dok je tek kasnije krenuo slabiji maestral.

Ipak, i u tako lošim uslovima za jedriličare, “Maxi Jena MM” , koji je zapravo pravi trkački regatni brod, pokazao je svoje superiorne performanse, a posada JK “Lahor” izuzetnu vještinu i uvježbanost, pa su naši bili prvi od ukupno 189 brodova i preko 1500 jedriličara, iz Hrvatske, Mađarske i Crne Gore, koji su uzeli učešća na ovogodišnjoj “Mrduji”. Krenuli su oko tog malog ostrva do kojeg je “Maxi Jeni MM” iz Splita trebalo dva sata i jedan minut plovidbe. O rezultatu, govori i činjenica da je drugoplasirani prošao kroz cilj nakon 5 sati jedrenja.

Svoje vođstvo koje je u tom trenutku pred većinom ostalih učesnika regate već iznosilo oko pola sata, “Maxi Jena MM” je zadržala i još uvećala krajem regate kada je prva prošla liniju cilja pred Splitom.

O uspjehu, govori i Miloš Radonjić : „. Zahvaljujem se cijelom timu, svi smo radili kao jedan, brod je bio spreman i rezultat nije izostao. Nas tim je pošao u kafic da proslavi, a drugoplasirani brod još nije prošao cilj“.

Njegov brod je inače, liniju cilja prošao u 15 sati, 15 minuta i 40 sekundi.

“Maxi Jena MM” je današnjim uspjehom postavila i novi rekord – tri uzastopne pobjede na “Mrdujskoj regati” što do sada nije pošlo za rukom niti jednoj od stotina jedrilica koje su učestvovale na 92 dosadašnja izdanja, ove najstarije jedriličarske regate u Hrvatskoj i jedne od najstarijih u Evropi.

“Mrdujsku regatu” još od 1927., uspješno priređuje Jedriličarski klub “Labud” iz Splita.

Inače, “Maxi Jena MM” je uz crnogorsku zastavu pod kojom ovaj brod plovi, ovogodišnju “Mrduju” odjedrila i sa istaknutom još jednom simboličnom zastavom, posvećenom poznatom tivatskom jedriličaru, jedriličarskom sudiji i “dobrom duhu” tivatskog JK “Delfin” te brojnih humantarnih akcija i dešavanja u tom gradu, Eldinu – Kubi Omeragiću koji je prije nekoliko dana iznenada prmeinuo u 47. godini životra.

Stoga je na krmenom koplju pobjedničke jedrilice ovogodišnje “Mrdujske regate” uz crnogorsku, bila i manja kubanska zastava sa Eldinovim likom i natpisom “Hvala, Kuba!” čime su se njegove kolege i prijatelji simbolično oprostili od ovog omiljenog jedriličara iz Tivta.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare