Nemamo zvijezde kao u Malagi, ali znamo put do medalje

Trinaesti dan jula, toliko puta veliki kroz našu istoriju, tog vrelog ljeta 2008. dobio je i svoju modernu priču – savremeni heroji Crne Gore u Malagi su postali vaterpolisti Crne Gore.
Prošlo je tačno 12 godina od kada su “ajkule” na Evropskom prvenstvu “zagrizle” istorijsko zlato, od pobjede u finalu protiv Srbije (6:5). Vladimir Gojković je tada, kao jedan od majstora u bazenu, dirigovao igrom naše selekcije, a danas je selektor Crne Gore i odličan sagovornik o tom i aktuelnom trenutku našeg vaterpola.
Šta je to što su “ajkule” tada imale u odnosu na kasnije nastupe, pa je našu selekciju nosilo do zlata?
Ogromna je bila razlika u stvaranju te ekipe, onoga što je uslijedilo nakon Malage, a tek u odnosu na ovo danas“, počeo je Gojković za Dnevne novine.
Kostur te ekipe stvoren je u zajedničkoj državi, kroz sistem sporta koji je ostao iz stare škole, a ući u reprezentaciju tadašnje države bio je ogroman uspjeh“.
Nekadašnji maestro u bazenu nastavio je u sličnom tonu…
Tu je bio i Petar Porobić, koji je bio dio pomenutog sistema, selektor na Svjetskom prvenstvu 2005. u Montrealu, a igrači iz Crne Gore su već tada imali važnu ulogu u reprezentaciji. Iz takvog sistema smo i mi izašli.
Uz sve to, postojala je još jedna velika razlika između vaterpola u Crnoj Gori – tada i danas.
U poređenju sa nekim kasnijim periodom ili danas, tada smo imali mnogo igrača koji su bili nosioci najvećih evropskih klubova, a Jadran i Primorac su bili među pet najboljih klubova Evrope“, istakao je Gojković.

Vjera u zlato i nakon teških 13:3

Iako su kapicu Crne Gore navukli fenomenalni igrači, malo ko je tada vjerovao da debitant može da pokori Evropu.
Mnogi nam nisu davali šanse, ali mi smo vjerovali“, prisjetio se Gojković.
Vjerovali su čak i nakon teškog poraza od Srbije u Svjetskoj ligi, na manje od mjesec prije turnira u Malagi.
Da, desio se taj strašan poraz od Srbije 13:3, ali mi smo i tada unutar sebe vjerovali da je naša ekipa spremna da napravi veliki rezultat, čak i da uzme zlato, iako to nigdje nismo izjavljivali“, otkrio je Gojković.
Tog 13. jula Gojković je majstorskim prvim golom u finalu najavio veliko veče, iako i danas zna koliko je bilo neobično igrati protiv momaka sa kojima je samo tri godine ranije u zajedničkoj reprezentaciji osvojio svijet.
Bilo je neobično. Već 2007. u Novom Sadu smo igrali prvi meč kada je bilo neriješeno, ali i kasnije je ta Srbija najviše problema imala kada igra protiv nas. Oni su više puta izašli kao pobjednici, ali uglavnom su to bile pobjede sa jedan razlike. Bila je to izuzetna ekipa, veliki šampioni.
Zbog svega u finalu nije moglo da bude tajni…
Rekao bih koliko je bilo neobično igrati protiv njih, to što ih odlično poznajemo bila je i naša prednost.
Utisak je, ipak, da zlato iz Malage u kasnijim godinama nikada na pravi način nije bilo “nagrađeno”.
Mislim da nije, dosta puta smo o tome pričali. Poslije određenog vremena lakše je analizirati greške, ali moje mišljenje je da je ta ekipa imala kvalitet da osvoji bar još dvije medalje. Bilo je i kasnije dobrih rezultata, ali nije napravljen pravi kontinuitet.

Kvalitet je opadao, ali…

Desetak godina kasnije vjera u “ajkule” bila je još manja, ali je Gojković kao selektor sa momcima pokazao da je Crna Gora i dalje svjetska sila.
Da, posljednje dvije godine smo pokazali da možemo da igramo sa najboljima, ali kao što sam rekao – danas nemamo zvijezde kao 2008, toga smo svjesni. Međutim, svjesni smo i kako smo sa deset novih igrača došli do (bronzane) medalje ovog januara u Budimpšeti“, jasan je selektor Crne Gore.
Kvalitet je daleko od nekadašnjeg, ali su Gojković i njegovi momci velikim radom pronašli put do medalja…
Objektivno kada posmatramo četiri olimpijska ciklusa kvalitet na papiru je padao i to je svakako za alarm, jer neke stvari moramo da pokušamo da promijenimo“, nema dilemu Gojković i na kraju poslao pravu poruku.
Mi nastavljamo da radimo, čak i ovog ljeta za nešto što dolazi nakon Tokija. Imamo materijala, ali sve to treba postaviti na noge. Svakako sa rezultatom iz Budimpešte sve je to lakše, mladim igračima je poraslo samopouzdanje i moramo da iskoristimo ovih par zvijezda da ih izvedu na pravi put“.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Poslanik Krapović učestvovao na Sedmoj Dunavskoj konferenciji

On je kazao da će tzv. „pametna rješenja“ za održivi razvoj biti značajno podržana, između ostalog, kroz...

POKUŠAJ UBISTVA ĐUROVIĆA: Sud utvrđuje da li je Ciriković...

Tužilaštvo tereti i Almira Jahovića i Adnana Osmanagića, ali oni nijesu dostupni našim organima.

Kako ukisjeliti kupus bez pretakanja: Za 14 dana kupus...

Priprema: Kupus očistiti i izdubiti. U udubljenje staviti so. Glavice kupusa poređati u bure, zatvoriti i ostaviti...

Joksimović: Na obradu čeka 2.500 testova

Epidemiološku situaciju u Crnoj Gori ocijenio je veoma ozbiljnom, ali i komplikovanom i zahtjevnom za naš zdravstveni...

Rekord u Poljskoj: Skoro 19.000 novih slučajeva koronavirusa

Prethodnu procjenu Ministarstva zdravlja da će danas biti registrovano 15.000 novih slučajeva je premijer Mateuš Moravjecki opisao...

NAJČITANIJE

Spriječeno samoubistvo u zatvoru: Pritvorenika cimer skinuo sa vješala

Njega su u toj namjeri spriječili njegov cimer i službenici obezbjeđenja istražnog zatvora. Nema...

Demokrate dale kandidate za ministre

Prethodno su čelnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, proslijedili su...

Supruga Joce Amserdama: To su budalaštine, tužićemo „Nacional“

Hrvatski nedjeljnik „Nacional” objavio je priču o navodnoj umiješanosti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u ubistvo vlasnika tog...

IZGUBLJENO U PREVODU: Da li se ekspertski karakter vlade...

Pitanje je gdje se u svemu ovome izgubio najavljeni ekspertski karakter vlade. Da...

Abazović: Oko sektora bezbjednosti nema diskusije, a to podrazumijeva...

"Oko sektora bezbjednosti nema diskusije, a to podrazumijeva i MUP. Držimo se dogovora i poštovanja principa.
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare