Vlada Australije: Đokoviću nije bio garantovan ulazak u Australiju

Australijska vlada nije garantovala najboljem svjetskom teniseru Novaku Đokoviću da će mu biti prihvaćeno medicinsko izuzeće da bi ušao u Australiju bez vakcinacije protiv kovida-19, naveli su vladini advokati u dokumentima koja su u nedjelju podnijeli sudu, prenosi agencija Rojters.

U podnesku, priloženom uoči sudskog pretresa u ponedjeljak, pravda se odluka vlade da zabrani ulazak u zemlju Đokoviću zbog vakcinalnog statusa.

Đoković se nada da će na predstojećem Australijan openu, koji počinje u Melburnu 17. januara, osvojiti 21. Grand slem titulu.

Međutim, umjesto treninga za turnir, srpski teniser nalazi se u hotelu za azilante i čeka sudski rasplet žalbe koju je podnio protiv odluke da mu se otkaže viza po dolasku na aerodrom u Melburnu u četvrtak.

Đokovićev slučaj potresao je svjetski tenis, izazvao tenzije između Srbije i Australije i postao povod za proteste protivnika obavezne vakcinacije širom svijeta, ocjenjuje Rojters.

Đoković, koji je i sam protivnik obavezne imunizacije, odbio je da otkrije da li se vakcinisao protiv kovida ili razlog zbog kog je dobio izuzeće iz pravila o vakcinaciji u Australiji.

Međutim, njegov pravni tim je u dokumentima podnesenim sudu u subotu naveo da je teniser dobio izuzeće zato što je bio zaražen virusom u decembru, da je dobio neophodne dozvole da uđe u Australiju, uključujući i procjenu Ministarstva unutrašnjih poslova da odgovori na putnom formularu potvrđuju da je ispunio uslove za ulazak u zemlju bez karantina. Vlada osporava te navode.

” Zato što ne postoje garancije ulaska u zemlju za one koji nisu australijski državljani. Postoje kriterijumi i uslovi za ulazak, i razlozi za odbijanje ili otkazivanje vize”, navodi se u vladinom podnesku.

Takođe se ističe da mejl ministarstva nije garancija “da će takozvano medicinsko izuzeće” biti prihvaćeno i da njegovi odgovori mogu da budu preispitivani i verifikovani po dolasku.

Vlada je takođe osporila to što je Đoković zatražio izuzeće na osnovu toga što se zarazio kovidom-19 i oporavio dvije sedmice kasnije.

” Nema indikacija da je podnosilac zahtjeva imao “tešku akutnu bolest” u decembru 2021. godine. Samo je naveo da je testiran pozitivno na kovid. To nije isto”, navodi se u dokumentima koja je podnijela vlada.

U vladinom podnesu se naglašava i da ako sud presudi da Đoković može da napusti hotel i igra na turniru, da po australijskom zakonu, vlada ima pravo da ga ponovo pritvori i deportuje iz zemlje zato što nije državljanin Australije. To je izazvalo oštru reakciju Đokovićevog oca Srđana koji se u nedjelju ponovo obratio na manjem protestu ispred Skupštine Srbije.

” Da li smo životinje? Šta smo? Mi smo ljudska bića. Ovo se događa zato što smo samo mali dio svijeta, ali smo ponosni”, rekao je Srđan Đoković, a prenosi Rojters.

Australija je navela da su zdravstvene vlasti u novembru obavestile Teniski savez, koji organizuje turnir, da nedavna infekcija kovidom ne mora da bude osnova za izuzeće, kao što je to slučaj u drugim zemljama. U Đokovićevoj tužbi se navodi da mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova pisalo ovog mjeseca da je ispunio uslove za ulazak u zemlju.

Đokovićevi advokati i vlada će imati do dva sata da iznesu argumente na pretresu u ponedjeljak, pred Federalnim okružnim i porodičnim sudom.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đurović sa Hojlom: Određeni nivo liberalizacije viznog režima bi...

Kako je saopšteno iz Skupštine, Hojl je iskazao zadovoljstvo povodom susreta i prilike da novoizabranoj predsjednici Skupštine...

Pucnjava u tržnom centru u Kopenhagenu, više povrijeđenih

Kako javlja tamošnja policija, više osoba je povrijeđeno, dok se na terenu nalazi veliki broj policajaca.

Požar na Žvinjama: Situacija bolja, vatrogasci optimistični da mogu...

Ćirović je kazao da nijesu zvali u pomoć, jer za sada nije potrebno. Dežuraće cijelu noć, i...

Uhapšeni crnogorski državljanin na Gostunu službenik granične policije; UP:...

Iz Uprave policije su pojasnili da je uhapšeni D.R. policijski službenik granične policije kojem je, prije današnjeg događaja,...

Јoš jedan smrtonosni napad ajkule u Hurgadi, druga žrtva...

Vijest o pogibiji druge žene potvrdilo je i egipatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, i tako potvrdilo...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare