Ako dođe do nuklearnog rata ovo je Rusko tajno oružje

Do kraja godine očekuje se da Rusija izvede prvo testiranje interkontinentalne rakete Sarmat RS-28, ili kako je na zapadu zovu “Satana 2”.

Prema izvještajima koje je objavio ruski list “Komersant” u ponedeljak, pozivajući se na izvore bliske Ministarstvu odbrane Rusije, nakon niza odlaganja nova ruska interkontinentalna raketa koja može da probije svaki odbrambeni štit testiraće se na kosmodromu Plesek u Arkhangelskoj oblasti.

Najprije će se testirati izlazak rakete iz podzemne šahte, a zatim i odvajanje prvog stepena rakete. Ukoliko prvi test bude uspješan, drugi će takođe biti izveden prije kraja godine, navodi “Komersant”. List navodi da je propelere rakete dizajnirala grupa “Energomaks”, dok je njihova proizvodnja povjerena fabrici “Proton-PM”, prenio je “Sputnjik”.

Ranije je komandant Strateških raketnih snaga Rusije Sergej Karakajev najavio da se puštanje u rad sistema Sarmat očekuje do 2019. ili 2020. godine.

Raketa sa raketnim motorom na tečni pogon sa nadzornim uređajem “Satana 2” bi trebalo da zamjeni R-36M, koji je NATO prozvao Satana. Prema zamjeniku ministra odbrane Rusije Juriju Borisovom, Sarmat će moći da probije svaki obrambeni štit, čime će predstavljati odgovor Moskve na američki program “Brz globalni udar”.

Radi se o super-teškoj, termonuklearnoj i interkontinentalnoj raketi, koja može da nosi i to 10 tona eksploziva. To znači da može da ponese 10 težih ili 15 lakših bojevih glava, ili čak 24 hipersoničnih raketa. Prema izvještaju ruskih medija, RS-28 Sarmat će moći da uništi teritoriju veličine Francuske ili Teksasa, a sposoban je i da izbjegne radare.

Očekuje se da će imati domet od oko 10.000 kilometara, što znači da će omogućiti Moskvi da napadne evropske ili američke države.

Zbog ogromne razorne moći “Satana” predstavlja jednu od najvećih opasnosti po Sjedinjene Američke Države, čiji su stručnjaci prošle godine izdali dramatično upozorenje da samo pet ovakvih raketa može da uništi kompletnu istočnu obalu Amerike. Međutim, Satana 2 je naprednija verzija, i do dva puta snažnija.

Projektil Sarmat RS-28 će se kretati brzinom od sedam kilometara u sekundi i dizajniran je tako da može da nadmudri antiraketne štitove, a ubojni teret koji može da ponese je i 2.000 puta jači od atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Igor Sutjagin, ekspert za rusko nuklearno oružje na “Rojal junajted servisu” institutu u Londonu kaže da su SS-18 projektili stariji od 30 godina i da je bilo vrijeme da se nađe njihova zamjena. Kako kaže ovaj stručnjak, male šanse će protiv ovog projektila imati NATO antiraketni štitiovi.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare