Albanski postaje službeni jezik u Makedoniji

Predsjednik Parlamenta Makedonije Taljat Džaferi je potpisao Zakon o jezicima kojim albanski postaje službeni jezik pored makedonskog.

Zakon je poslao u Službeni vjesnik na objavljivanje.

Džaferi je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju kako u svom kabinetu potpisuje taj zakon i ispod napisao na albanskom i makedonskom: “Zakon o upotrebi jezika i u Službenom vjesniku”.

Zakon o jezicima, koji je usvojen prije godinu dana, poslat je u Službeni vjesnik bez potpisa predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji od tada odbija da ga potpiše zato što smatra da je protivustavan.

Vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani rekao je za kablovsku Televiziju 21 da se očekuje da Zakon o jezicima bude objavljen večeras ili sutra u Službenom vjesniku Makedonije.

To znači da spiker Taljat Džaferi od sjutra sjednice parlamenta može da vodi na albanskom jeziku”, rekao je Osmani, koji je kao i Džaferi, član DUI, albanskog partnera Socijaldemokratskog saveza Makedonije u makedonskoj vladi.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je dva puta odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika koji je parlamentarna većina SDSM i DUI, uz podršku albanske opozicije i bez prisustva poslanika opzicione VMRO DPMNE, prvi put izglasala 11. januara prošle godine, a drugi put 14. marta.

Opoziciona partija VMRO DPMNE sinoć je saopštila da je objavljivanje Zakona o Jezicima u Službenom vjesniku bez potpisa predsjednika države “krivično djelo koje ne zastarijeva i za koje sleduje kazna zatvora”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

DPS Nikšić: Građanski Nikšić srami se nacionalističkih pokliča i...

Ti oslobodioci, po njihovim riječima, svojim nastupima i (ne)činjenjima stvaraju “pogodno tlo za bujanje nacionalističkih, fašističkih i...

Moskva napadnuta dronovima: Gore zgrade

„Sve hitne službe grada su na mjestu nesreće“, rekao je Sobjanin. Ruska državna novinska...

Kosovo: Postignut dogovor da se povuku specijalne jedinice

On je rekao da im je „komandant KFOR rekao da če četvorica privedenih građana biti puštena, ali...

Telekom Montenegro Business Run: Još dva dana za prijave...

Trku na 5.000 metara četvrti put zaredom organizuju Multisport akademija MAYER i Business support centar, dok je...

Papović: Paradoksi i realnost crnogorske politike

“Izborom Jakova Milatovića za predsjednika Crne Gore okončan je politički proces započet 30. avgusta 2020. godine. U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare