Izvor:klix

Ambasada SAD-a: Dodikovi prijedlozi vode u izolaciju, spremni smo koristiti sve raspoložive sankcije

Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u utorak najavio kako će s povlačenjem iz državnih institucija ići do kraja, iz Američke ambasade za Klix.ba je izjavljeno da ne postoji ustavni put kojim se entitet može jednostrano povući iz institucija.

Tokom jučerašnje konferencije za medije, Dodik je objavio plan gdje je naveo kako planira prvo ukidanje saglasnosti za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, a nakon toga i ukidanje nadležnosti SIPA-e na prostoru RS-a te osnivanje vlastite obavještajne agencije.

“Razlog za ukidanje je taj što je to sve bilo u vrijeme nametanja, ozbiljne torture, smjena i udaljavanja s poslova. To su nelegitimni uslovi i ne mogu se smatrati regularnim. Zato ćemo mi to i povući. Mi želimo da se nama vrate naše nadležnosti, mislimo da je to fer i politički korektno, od toga nema odustajanja. Ovo ništa nije radikalno, ni zbog destabilizacije BiH, nego zbog jačanja pozicije RS-a”, rekao je Dodik juče.

S druge strane, iz Američke ambasade za portal Klix.ba su pojasnili kako ne postoji ustavni put kojim se entitet može jednostrano povući iz državnih institucija.

“Sjedinjene Američke Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom. Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu”, navodi se u izjavi.

Takođe, naveli su kako će Sjedinjene Američke Države nastaviti podržavati one političke opcije i građane koji se uzdižu iznad podjela.

“Pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje realizacije reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo. Nastavićemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve”, navodi se.

Naglašeno je kako svi prijedlozi, pa tako i Dodikovi, koji unazađuju mir vode u izolaciju i ekonomsku propast.

“Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Američke Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti”, zaključili su u izjavi za Klix.ba iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do 22 stepena

Na sjeveru umjereno do potpuno oblačno a u popodnevnim satima razvedravanje. Foto: ZHMS

Damjanović: Kvazi eksperti tjeraju naše najveće blago, srećom, neće...

Kako je navela, ključni ekonomski gubitak Crne Gore i regiona je odliv talenata. “Ova...

Orban na masovnom skupu u Budimpešti optužio SAD i...

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš, koristeći svoj...

Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali...

Nemamo namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava“, naglasio je...

Spajić odgovorio Markoviću: Hvala što podsjećate građane na sve...

“Evo ga i bivši premijer koji je, po sopstvenom priznanju, zakazao u povećanju standarda i kvaliteta života...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare