AP o sahrani Irineja: Hiljade vjernika na sahrani, mnogi ignorisali mjere protiv korone

Sahrana patrijarha sprskog Irineja tema je i mnogih svjetskih medija. Kako prenosi američka agencija Associated press, veliki broj građana ignorisao je mjere protiv širenja koronavirusa na sahrani Irineja, iako je i sam poglavar preminuo od posljedica te bolesti.

Mnogi vjernici i sveštenici nisu nosili maske za lice niti držali distancu unutar crkve, a neki su ljubili stakleni kovčeg koji je prekrivao patrijarhovo tijelo uprkos upozorenjima srpskih epidemiologa i rastu infekcije.

Takođe u subotu, srpska vlada je pooštrila mere protiv virusa, dozvolivši da samo prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe ostanu otvorene i poslije 18 časova, piše AP.

Nakon što su svakodnevno prijavljivali hiljade novih slučajeva infekcija u zemlji od sedam miliona, vlasti su upozorile da je zdravstveni sistem preopterećen, posebno u Beogradu.

Irinej (90) umro je u petak, skoro tri sedmice nakon što je prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori, koji je takođe umro od posljedica virusa. Hiljade vjernika su prisustvovale toj sahrani i ljubile posmrtne ostatke Amfilohija, čije se tijelo nalazilo u otvorenom, podsjeća američka agencija.

Srpska pravoslavna crkva zatražila je od vjernika da se drže na distance i nose maske u skladu s  preporukama, ali čak su i sveštenici mogli da se vide bez maski, piše AP.

Patrijarh Irinej i Srpska pravoslavna crkva imaju značajan verski i politički uticaj u zemlji. Patrijarh je bio poznat po kritikama zapadne politike na Balkanu i bliskim vezama s Ruskom pravoslavnom crkvom.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Melaniju naljutila Megan Markl, a ovo je razlog

Magazin Tatler UK uspio je da se izbori za ekskluzivni intervju s Melanijom Tramp u vezi s...

Emina podijelila fotku iz djetinjstva, a o njenom licu...

Naime, popularna pjevačica sa pratiocima je podijelila fotografiju iz ranog djetinjstva na kojoj pozira u društvu svoje...

Letonci uhapšena zbog krađe ćurke koju su napili votkom

Video zapis sa nadzornih kamera pokuzuje trojicu u crnom kako ulaze u mini zoo vrt i potom...

Zašto ljudi koji imaju koronu izgube čulo mirisa

Kad su naučnici snimali pomoću računarske tomografije nosa i sinusa osobe s anosmijom izazvanom kovidom-19, uočili su...

Počinje prodaja mesa napravljenog u laboratoriji

Meso, proizvedeno u bioreaktorima, prvi put je odobreno od strane jednog regulatornog tijela. Meso...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare