Azerbejdžan izdao potjernicu za bivšim separatističkim liderom Nagorno-Karabaha

Azerbejdžan je raspisao potjernicu za bivšim separatističkim liderom u Nagorno-Karabahu Araikom Harutjunijanom, saopštio je državni tužilac.

Harutjunijan je predvodio otcijepljeni region između maja 2020. godine i prošlog mjeseca, kada je separatistička vlada rekla da će se raspustiti do kraja godine poslije trodecenijske borbe za nezavisnost.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, ali je većinski naseljen etničkim Jermenima.

Azerbejdžanska policija je uhapsila jednog od Harutinianovih bivših premijera, Rubena Vardanjana, dok je pokušavao da pređe u Jermeniju.

Harutjunijan i bivši vojni komandant enklave Džalal Harutjunijan optuženi su za ispaljivanje projektila na treći po veličini grad Azerbejdžana, Gandžu, tokom 44-dnevnog rata krajem 2020. godine, javili su lokalni mediji.

Nalog za hapšenje koji je objavio državni tužilac Kamran Alijev pokazuje namjeru Azerbejdžana da brzo i odlučno ojača svoju kontrolu nad regionom nakon tri decenije sukoba sa separatističkim snagama.

Dok se Baku obavezao da će poštovati prava etničkih Jermena u Nagorno-Karabahu, većina Jermena je pobjegla zbog straha od odmazde ili gubitka slobode da koriste svoj jezik i da praktikuju svoju vjeru, kulturu i običaje.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare