Bajden: Oslobađanje Trampa pokazuje da je demokratija krhka

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden ocijenio je da je oslobađanje od krivice bivšeg predsjednika Donalda Trampa za podsticanje nasilja u Vašingtonu ''tužno poglavlje'' u američkoj istoriji, koje ukazuje da je demokratija "krhka" i poručio da je svako dužan da brani istinu.

„Ovo tužno poglavlje u našoj istoriji podsjeća nas da je demokratija krhka i da uvijek moramo da budemo na oprezu“, naveo je Bajden u saopštenju, objavljenom nekoliko časova nakon što u Senatu nije postignuta dvotrećinska većina potrebna da Tramp bude proglašen krivim.

„Nasilju i ekstremizmu nije mjesto u Americi i svako od nas ima dužnost i odgovornost, posebno kao lideri, da branimo istinu i pobijedimo laži“, rekao je Bajden, prenosi Radio slobodna Evropa.

Bajden je napomenuo da je 57 senatora, uključujući i rekordnih sedam predstavnika Republikanske stranke, glasalo za opoziv bivšeg predsjednika.

„Iako konačno glasanje nije dovelo do osuđujuće presude, suština optužbe nije sporna“, ocijenio je Bajden.

On smatra da čak i oni koji su se izjasnili da Tramp nije kriv znaju da se suština optužbe nije promijenila, a to je da je bivši predsjednik kriv „za sramotno zanemarivanje dužnosti“ i da snosi „moralnu odgovornost za izazivanje nasilja“.

Bajden je naglasio da pritom misli na policajca Brajana Siknika koji je poginuo tokom upada u zgradu Kongresa 6. januara i ostale koji su tada izgubili život.

Senat je oslobodio Trampa optužbe za „podsticanje pobune“ 6. januara, kada su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa u trenutku kada je ovo tijelo verifikovalo rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Bajden.

Da je Tramp kriv glasalo je 57 senatora, među njima i sedam republikanaca, dok je 43 bilo protiv. To znači da Tramp može u budućnosti da se opet kandiduje za predsjednika, podsjeća RSE.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sve utakmice CFL u noćnom terminu

Iskra, koja na posljednjih 11 prvenstvenih mečeva nije osjetila slast pobjede, ugostiće u Danilovgradu novog-starog prvaka Budućnost.

Đurašković: Cetinje će uvijek njegovati antifašizam

Đurašković je poručio da je Vujović primjer pravih cetinjskih, crnogorskih, antifašističkih vrijednosti. “Vi ste...

Agencija za sprječavanje korupcije: Imenovanje Vukšića ne predstavlja ugrožavanje...

Ističe se, da je na osnovu člana 54 Zakona o sprječavanju korupcije, 26. aprila po službenoj dužnosti...

Krivokapić razgovarao sa Brnabić: Snažnija saradnja na planu realizacije...

Premijer Krivokapić upoznao je sagovornicu sa dinamikom pregovaračkog procesa Crne Gore i izrazio uvjerenje da će do...

Pavićević: Novi logo NP “Lovćen”, smišljena provokacija sa ciljem...

"Naime, na novom logotipu NP "Lovćen" predstavljen je objekat koji najmanje sličnosti ima sa Njegoševim mauzolejem. Jasno...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare