Izvor:Beta

Bez dogovora Moldavije i Pridnjestrovlja o snabdijevanju energijom

Elektrana u Pridnjestrovlju, proruskoj oblasti Moldavije koja je de-fakto nezavisna, neće nastaviti da isporučuje električnu energiju ostatku zemlje, s obzirom da današnji pregovori predstavnika centralne vlasti u Kišinjevu i predstavnika Pridnjestrovlja nisu doveli do sporazuma.

“Nažalost, još nismo našli rješenje ni za jedan od problema”, rekao je posle sastanka u Kišinjevu Vitalij Ignjatjev, šef diplomatije Pridnjestrovlja koje ne uživa međunarodno priznanje a čuva ga 1.500 ruskih vojnika.

Prema njegovim riječima, dvije strane planiraju nastavak razgovora prije kraja godine.

Razgovori, vođeni pod okriljem Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi, ticali su se brojnih bilateralnih pitanja uključujući nastavak isporuke struje iz elektrane Kučiurgan, i postojale su nade da će doći do sporazuma koji bi ublažio ozbiljnu energetsku krizu u Moldaviji, jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope. Međutim, kako je rekao Ignatjev, konkretnih rezultata nema.

Elektrana u Pridnjestrovlju prestala je da snabdijeva Moldaviju od početka novembra.

Zamjenik moldavskog premijera zadužen za reintegraciju Oleg Serebrijan izjavio je novinarima da će nakon današnjih razgovora biti potrebni “dodatni razgovori” i da je jedan od prioriteta vlade u Kišinjevu očuvanje niskih cijena električne energije, “kako bi građani i privreda bili zaštićeni od opterećujućih računa”.

“Moram priznati da su naša očekivanja umjerena”, rekao je Serebrijan.

Elektranom Kučiurgan upravlja najveća moldavska energetska kompanija, ali elektranu su 2004. godine privatizovale vlasti Pridnjestrovlja i kasnije je prodale ruskoj državnoj kompaniji. Moldavija ne priznaje privatizaciju, međutim izgubila je kontrolu nad njom nakon građanskog rata iz 1992. godine, koji je izbio po raspadu Sovjetskog Saveza.

Odluka Pridnjestrovlja da prestane sa distribucijom struje izvan tog regiona donijeta je nakon što je Rusija dramatično smanjila isporuke prirodnog gasa Moldaviji, od kojeg je ova zemlja, stisnuta između Rumunije i Ukrajine, potpuno zavisna.

Moldavija je u posljednjih nekoliko sedmice dva puta ostala bez struje usljed raketnih napada Rusije na susjednu Ukrajinu i njen elektroenergetski sistem, s obzirom da je elektroenergetski sistem Moldavije, koji potiče iz doba Sovjetskog Saveza, i dalje povezan sa tom zemljom.

Moldavija je ljetos zajedno sa Ukrajinom dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a predsjednica države Maja Sandu optužila je Rusiju da njena odluka o smanjenju izvoza gasa predstavlja “političku ucjenu” sa ciljem da Moldavija odustane od evropskog puta.

Postoje bojazni da bi se rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine od 24. februara mogao preliti na Moldaviju preko Pridnjestrovlja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Turska: U autobuskoj nesreći stradalo osam osoba, 35 povrijeđeno

Kako prenosi Rojters, autobus je saobraćao iz Dijarbakira na istoku zemlje do Bodruma na zapadu.

Bivši njemački fudbaler špijunirao za Putina, uhapšen i optužen...

Carsten Linke (52) bio je dvostruki agent u njemačkoj vanjskoj obavještajnoj službi (BND), a uhapšen je zbog...

Kotorani proslavili Dan Svetog Tripuna

Proslava je počela u jutarnjim satima ispred glavnih gradskih vrata gdje je priređen doček podružnica Bokeljske mornarice.

Sud za prekršaje u Budvi naplatio 1,6 miliona eura...

“Sud za prekršaje u Budvi, sa pripadajućim odjeljenima u Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, u 2022....

Popović: Suverenistička, evropska Crna Gora da ima zajedničkog kandidata...

“Nepokolebljiva je vjera liberala da suverenistička, evropska Crna Gora, u zlom vremenu vađenja iz ralja velikosrpskog “sveta”,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare