Bruka u Mileševi: Potukle se vladike, vukli se za kosu i čupali brade

FOTO: MIleševska eparhija

Oni koji su se zatekli u blizini manastira Mileševa u vrijeme večernje službe prošlog ponedjeljka nisu mogli da vjeruju svojim očima – novoustoličeni episkop mileševski Atanasije i bivši vladika Filaret su se potukli i čupali za kose i brade, piše Kurir.

Kako svjedoči očevidac tog incidenta, potpuno nepriličnog crkvenim velikodostojnicima, sve se dogodilo ispred manastirskog konaka, prije tačno nedjelju dana, oko 17 sati, ali, srećom, niko nije teže povrijeđen u tuči.

On je ispričao da su, kako su stazicom prilazili konaku, začuli buku i galamu i shvatili da se neko tuče. Došlo je do koškanja Atanasija i Filareta, a potom su došli drugi sveštenici da ih razdvoje.

“Svi su bili u šoku i nisu mogli da vjeruju šta su upravo vidjeli”, kaže izvor Kurira, dobro upućen u ova dešavanja. Prema njegovim riječima, čak je i večernja služba na kraju otkazana.

Pretpostavlja se da su problemi počeli kad je odlukom Svetog arhijerejskog sinoda SPC odlučeno da episkop Filaret boravi u manastiru Dubnica u selu Božetići kod Nove Varoši.

Vjerski analitičar Draško Đenović kaže da ne zna šta je uzrok ovog nesvakidašnjeg sukoba, ali pretpostavlja da je do nemilog događaja došlo zbog popularnosti episkopa Filareta u narodu.

“Filaret je dugo bio u Mileševi i uvijek je bio čovjek iz naroda, mnogima je pomagao, slao humanitarnu pomoć i zalagao se za ljude, dok Atanasija, s druge strane, gledaju kao administrativnog vladiku, akademika koji je dalek od građanstva”, kaže Đenović.

Atanasije, čije je svetovno ime Svetko Rakita, episkop je mileševski od 2017. Filaret, rođen je kao Jelenko Mićević, bio je mileševski episkop SPC dugi niz godina, od 1999. godine pa sve do 2015, kada je, uprkos tome što se protivio, skinut s episkopskog trona Mileševe.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U izraelskim napadima za pet dana ubijeno 145 Palestinaca,...

Prema podacima Palestinskog društva Crvenog polumjeseca, 17 povrijeđenih ljudi ustrijeljeno je bojevom municijom, a osam gumenim mecima....

CNP: Komemoracija povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića u utorak

Dedivanović je rođen 1939. godine u Zatrjepču kod Podgorice. Osnovnu školu završio je u Zmajevu (Vojvodina), a...

Ministarstvo zdravlja: Dato preko 140 hiljada doza vakcina

Tokom 15. maja dato je 2.889 doza, od kojih je 2.668 prvih i 211 drugih doza.

UP: Identifkovane osobe koje su uništavale sadnice u parku

"Uvidom u video snimak i preduzetim aktivnostima na terenu policija je došla do sumnje da su osobe...

DPS: Krivokapić da prestane da se ponaša u maniru...

U suprotnom, kako navode pozivaju ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest
1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Tata
Tata
09/07/2018•20:58 20:58

FIlrareta je poznat u beogradskim gay krugovima kao Mama Fifi.