Izvor:N1

Češka “probrala” spisak EU: Otvara granice za osam zemalja, među njima i Crna Gora

Češka od srijede 1. jula otvara svoje granice za građane manjeg broja zemalja nego Evropska unija, svega osam, ali na spisku je i Crna Gora i to bez zahtjeva za testom na koronavirus, bez obaveze karantina i daljih ograničenja.

“U slučaju Crne Gore i Srbije mogućnost putovanja je recipročna, dakle bez testova i daljih uslova. Kod ostalih šest zemalja van Evrope za sada nije ispunjen uslov reciprociteta, ulazak Čeha u njih je uglavnom ograničen”, rekao je šef češke diplomatije Tomaš Petšiček.

On je objasnio da su te zemlje stavljene na spisak, uz Srbiju i Crnu Goru, iako ne ispunjavaju uslov reciprociteta, kako bi se olakšao povratak Česima iz tih zemalja koje sada važe za bezbjedne.

“Takođe, želimo da motivišemo te zemlje da počnu da se ponašaju prema nama isto, dakle da omoguće putovanja za naše građane bez uslovljavanja. Putovanja stranaca iz tih zemalja u Češku za sada nisu moguća, ali spremni smo da reagujemo vrlo fleksibilno na promjenu situacije, dakle na uvođenje reciprociteta”, rekao je Petšiček.

Na listi novih “trećih bezbjednih zemalja” Evropske unije, na osnovu kojih članice imaju pravo da prave svoje spiskove, nalazi se 14 država i uslovno Kina, ukoliko kineske vlasti preduzmu recipročne korake.

Češka je od tih zemalja odabrala Crnu Goru, Srbiju, Tajland, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Japan i Južnu Koreju i napravila skoro upola kraću listu, s tim da nikakvih uslovljavanja praktično nema samo za Srbiju i Crnu Goru.

Kada je riječ o članicama EU na češkom “korona semaforu” crvenom bojom visokog rizika ostala je označena samo Švedska, Portugal je narandžast kao zemlja srednjeg rizika, dok je od danas cio preostali prostor u bezbjednoj zelenoj zoni, a Češka otvara i granicu sa regionom Šlezija u Poljskoj, koji je sve do sada bio u crvenoj zoni zbog širenja pandemije u poljskim rudnicima u toj oblasti.

U Češkoj je u ponedjeljak, nakon porasta na 305 novih pozitivnih slučajeva u nedjelju, zabilježeno do jutros manje povećanje, odnosno 202 nova slučaja.

U zemlji je posljednji porast pozitivnih slučajeva tokom proteklog vikenda kao u jeku epidemije zabilježen zbog intenzivnog i masivnog ciljanog testiranja u rudnicima oko Karvine na istoku zemlje, koji su uz Prag glavno lokalno žarište i gdje su ostale i dalje neke mjere kojih je od 1. jula oslobođen ostatak Češke.

Na osnovu 551.001 obavljenog testa od početka epidemije potvrđeno je 11.809 pozitivnih slučajeva, od čega je trenutno na liječenju 3.709, od toga 128 u bolnicama.

Od početka pandemije u Češkoj, zemlji sa preko 10 miliona stanovnika, preminulo je 349 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Šest mjeseci korone: Ovo su najve misterija vezane za...

Prošlo je tačno šest mjeseci od kako je Кina Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavila prve slučajeve korona virusa....

URA: Ko i zbog čega je učinio ekocid u...

Zahtijevamo od nadležnih organa da odmah odgovore ko je i zbog čega minirao stijene u kanjonu Cijevne...

Begić: Pred nama je još gori period, ako se...

Kada je u pitanju opadanje broja novooboljelih, epidemiolog Senad Begić napominje, da će broj opadati kada sprovedene...

Hoće li biti izbora? Begić: Teško pitanje, moramo biti...

"Mi u Institutu smo sjeli i izanalizirali sve moguće rizike koje nosi procedura...

Bračna savjetnica otkriva tajnu srećnog braka – Ovo mora...

Brak je ugovor Brak je pravni ugovor koji obavezuje dvoje ljudi u smislu pravnog statusa...

NAJČITANIJE

Gdje je danas “dječak vještac” čije su slike užasnule...

Mali Houp tada je imao dvije ili tri godine i preživio je zahvaljujući Anji i organizaciji koju...

Dabović: Odbila sam SEKS sa PRESJEDNIKOM i otjerali su...

Svašta sam doživjela u karijeri. Događalo mi se i da mi nude velik novac za jednu noć,...

DR MUHAMED BOROGOVAC: Blaćenjem Crne Gore i Đukanovića IFIMES...

Borogavac je devedesetih godina prošlog vijeka napustio Bosnu i Hercegovinu, nakon sukoba sa politikom tadašnjeg predsjednika Alije...

Auto litija uz trobojke u Beranama i Andrijevici (VIDEO)

Automobili sa srpskim zastavama, formirajući kolonu, krenuli su iz Berana u pravcu Plava.

Srpski infektolog demantovao Vučića: PCR dijagnostika se radi u...

Kako je kazao profesor Medicinskog fakulteta, infektolog i bivši direktor klinike za zarazne bolesti Dragan Delić, PCR dijagnostika koja...

Komentari

avatar