Cijene nafte porasle prema 78 dolara

Evropska unija (EU) je početkom sedmice uvela embargo na rusku naftu i pridružila se Grupi sedam najrazvijenijih zemalja u svijetu (G7) u ograničenju cijene ruske nafte na 60 dolara.

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 78 dolara, zbog očekivanja da će ublažavanje mjera suzbijanja kovida u Kini oživjeti potražnju i kašnjenja pošiljki ruske nafte zbog zastoja u Bosforu.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 69 centi i iznosila je 77,86 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,42 dolara višoj cijeni, od 73,43 dolara.

Trgovce je zabrinuo podatak američke Vlade o neočekivano snažnom rastu zaliha derivata u prošloj sedmici, od 6,2 miliona barela, prenosi Hina.

Zalihe benzina porasle su 5,3 miliona barela, što je zasjenilo snažan pad zaliha sirove nafte, od 5,2 miliona barela.

Podaci najavljuju slabljenje potražnje, što je zabrinulo tržišta, a raspoloženje su prigušila i upozorenja američkih banaka o izglednoj recesiji u narednoj godini.

Pažnja ulagača ponovo je bila usmjerena na ublažavanje mjera suzbijanja kovida u Kini i na zastoj tankera s ruskom naftom na Bosforu.

Kina je u srijedu najavila najopsežnije ublažavanje politike nulte tolerancije prema kovidu od početka pandemije, a u Bosforu prolaz u Sredozemno more čeka najmanje 20 tankera s ruskom naftom, koja bi mogla kasniti na odredišta.

“Zapadni zvaničnici razgovarali su s turskim kolegama o rješavanju problema kašnjenja tankera”, rekao je u srijedu zvaničnik britanskog Ministarstva finansija.

Evropska unija (EU) je početkom sedmice uvela embargo na rusku naftu i pridružila se Grupi sedam najrazvijenijih zemalja u svijetu (G7) u ograničenju cijene ruske nafte na 60 dolara.

“Zastoj tankera upućuje na zaključak da kaznena mjera već utiče na dostupno snabdijevanje preko Crnog mora”, rekao je Tamas Varga iz naftnog brokera PVM.

Zbog praznika u Austriji, gdje joj je sjedište, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije objavila koliko je u četvrtak koštao barel korpe nafte njenih članica. U utorak cijena mu je iznosila 79,77 dolara.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Doktori upozoravaju: „Potpuno smo nespremni za gljivičnu pandemiju“

Dozvolite da vam predstavimo nešto istinski užasavajuće - gljivu koja žrtve pretvara u zombije.

Danska prvak svijeta, treća titula u nizu!

Danci su od početka utakmice vodili i nisu dopustili Francuzima niti u jednom trenutku da dodju u...

Metodije: Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne...

„Bratski odnos Crne Gore i Hercegovine sveta je ikona sabornosti i jednoobraznosti na kojoj smo mi danas...

LP: Poslanica Savković-Vukčević još jedna žrtva progona neistomišljenika dolazeće...

Skandalozna dodjela nagrade za novinarstvo ruskom propagandnom mediju Sputnjiku i Dariji Duginoj glasnogovornicima zvanične politike kremlja, koji...

Sjutra pretežno sunčano, krajem dana povećanje oblačnosti

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, tokom jutra na krajnjem jugoistoku umjeren do pojačan sjeveroistočni. Jutarnja temperatura...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare