Danas: Dokazi o pedofiliji u SPC stigli u Brisel

Bivši đakon Bojan Jovanović razgovarao je juče sa predstavnicima Evropskog parlamenta (EP) o organizovanoj pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i uskraćivanju zaštite i podrške žrtvama, saznaje Danas.

Danas podsjeća da Jovanović godinama ukazuje na pedofiliju i druge malverzacije u crkvi, a 2015. je u javnost izašao s tvrdnjama da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dečake.

Bio je i jedan od šest tužitelja pred Visokim sudom u Londonu protiv SPC zbog pedofilije i seksualnog zlostavljanja koje se dešavalo u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Tužba u međuvremenu nije usvojena. Nedavno je objavio knjigu “Ispovest kako smo ubili boga“, koja, između ostalog, govori o tome kako crkva zastrašuje i ubija žrtve pedofilije uz pomoć države.

Jovanović ukazuje za Danas da je zbog pandemije koronavirusa razgovor sa predstavnicima Evropskog parlamenta koji su zaduženi za ljudska prava obavio putem video-konferencijske veze.

– Predstavnicima EP dostavili smo dokaze o svim slučajevima pedofilije u crkvi, koji godinama unazad zavređuju pažnju javnosti a na koje nadležne institucije uporno ćute. Oni su iskazali interesovanje da se pitanje procesuiranja organizovane pedofilije i zaštite žrtava od strane sistema uključe u izvještaj o napretku Srbije ka Evropskoj uniji kada su u pitanju ljudska prava, prava na slobodu vjeroispovijesti, reforma pravosuđa i borba protiv organizovanog kriminala – naglašava Jovanović za Danas.

Kako navodi, EP je obaviješten da u okviru SPC postoji dobro organizovana pedofilska grupa, “ali da je sinergija crkve i vlasti na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem otišla tako daleko da država više pita crkvu nego što svojim zakonima i pravilima uređuje rad te vjerske organizacije”.

Jovanović je evropskim parlamentarcima ukazao i na to da SPC ima jak uticaj u cijelom regionu.

– Zloupotrebom božanskog mandata, SPC pokušava da se abolira i od pojedinačnih zločina, ali i od učešća u dešavanjima koji su obilježeni mnogim krvavim zločinima na ovim prostorima. U cijelom regionu je SPC postala monstruozni konstrukt čiji rad je daleko od božanskog poslanja već je sveden na želju za moći i bogatstvom, hazardsku mitomaniju i psihotični dogmatizam. Vlast Aleksandra Vučića tom destruktivnom kultu daje vjetar u leđa. Žrtve se moraju sačuvati od zaborava, moraju se osnažiti da što više govore, moraju se detaljno istražiti svi zločini SPC, koja zbog istih mora biti adekvatno kažnjena – navodi Bojan Jovanović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pred sudstvom veliki izazovi i problemi

Vučković je ukazujući na brojne probleme sa kojima se sudstvo suočava kazala da nezavisnost sudstva omogućava svima...

Predstavljen glavni projekat Skloništa za napuštene životinje

Darinka Martinović Milošević, pomoćnica sekretara Sekretarijata za uređenje prostora kazala je da je bio poseban izazov izabrati...

Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani

Takođe, osam od deset hospitalizovanih pacijenata su oni koji nijesu imunizovani, saopštavaju iz Instituta.

U Aziji oduzeto više od 55,6 miliona tableta metamfetamina

„Laos je juče prijavio zapljenu 55,6 miliona tableta metamfetamina i 1.537 kilograma kristal meta“, rekao je Džeremi Daglas,...

Hrvatica opsovala muža i dobila 45 dana zatvora

Prema presudi, Gabi je prošle godine u septembru oko 13.20 sati u porodičnoj kući na zagrebačkom području...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare